Дженоа: Славна історія, останній клуб Каладзе, американські власники

Що потрібно знати про нове робоче місце Андрія Шевченка

Шостого листопада головний тренер «Дженоа» Давіде Баллардіні офіційно залишив свою посаду. Тренера звільнили за незадовільні результати. Здавалося б, яка нам справа до пертурбацій на тренерському містку одного з аутсайдерів серії А? Виявляється, справа найсерйозніша. Сьогодні, сьомого листопада, головним тренером генуезців став Андрій Шевченко. Про те, що чекає Андрія Миколайовича на новому робочому місці, поговоримо трохи згодом. Зараз же давайте розберемося, що являє собою футбольний клуб «Дженоа».

Історія

Напевно, для багатьох буде несподіванкою, але «Дженоа» - найстаріший футбольний клуб Італії. Він був заснований далекої осені 1893 року. Саме «Дженоа», а не «Сампдорія» - ще одна команда з Генуї - є улюбленішою серед уболівальників цього гарного міста на півночі Італії.

У перші сезони проведення італійського футбольного чемпіонату саме ця команда з Генуї була очевидним фаворитом першості. «Червоно-сині» виграли три перші чемпіонати Італії.

Однак це було дуже давно - на стику позаминулого та минулого століть. А загалом у скарбничці «грифонів» - дев'ять скудетто. Більше, ніж, наприклад, у «Роми» та «Лаціо».

Але останній чемпіонський титул «Дженоа» здобула дуже давно - 1924 року. Після Другої Світової війни почався оглушливий захід сонця колись непереможної команди. Кубок Італії-1937 - останній гучний титул «Дженоа».

Далі команда довго животіла в нижчих дивізіонах, лише часом повертаючись до еліти. Наприклад, 1992 року «Дженоа» вдалося пошуміти і на євроарені: команда пробилася до півфіналу Кубка УЄФА.

У середині «нульових» генуезьці знову повернулися до серії А. Грозою авторитетів вони не стали, але закріпили за собою реноме міцного середняка. Початок нової ери у клубі пов'язують із нинішнім наставником «Аталанти» Гасперіні, під керівництвом якого команди і вийшла у серію А.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джан П'єро Гасперіні

Нинішні реалії

Під керівництвом Баллардіні, який тричі у своїй кар'єрі очолював «Дженоа», «грифони» невдало стартували цього сезону. Після 12 турів в активі команди - лише одна перемога та 16-е місце у табелі про ранги. Для порівняння: одна перемога станом на сьогодні ще лише у найгіршої команди ліги - «Кальярі».

Однак за забитими м'ячами генуезьці якщо й не в лідерах серії А, то на добрих рахунках. В активі команди - 17 забитих м'ячів. Більше, ніж у «Ювентуса» та «Фіорентини», що розташувалися в таблиці вище.

Проте дні Баллардіні на чолі «грифонів» були злічені. Відставки одному з самих «мігруючих» італійських тренерів уникнути не вдалося, про що було сказано вище.

Проте не лише турнірним провалом можна пояснити звільнення Баллардіні. Багато хто пов'язує цю подію з новими власниками «Дженоа». Наприкінці вересня американська корпорація 777 Partners викупила контрольний пакет акцій клубу у Енріко Преціозі, колишнього клубного боса «грифонів». Ціна питання, за інформацією італійських джерел, - близько 150 мільйонів євро. Однак синьйор Енріко повністю від клубних справ не відійшов: залишився у раді директорів. Подейкують, що саме нові інвестори ініціювали не лише відхід колишнього тренера команди, а й прихід Андрія Шевченка.

Getty Images/Global Images Ukraine

Цьогорічний склад «Дженоа» важко назвати зірковим. Проте у команді є кілька відомих гравців. Зокрема, обов'язково треба згадати про голкіпера Сирігу, захисника Кришито, півзахисників Бехрамі, Стураро і Баделя, форвардів Кайседо, Пандєва та Дестро. Примітно, що не лише Горан Пандєв, якому вже 37, а практично всі виконавці із цього списку - вікові. Більше того, за середнім віком (27,6 років) «Дженоа» є одним із найвіковіших колективів серії А. Тому в даному контексті команда явно потребує свіжої крові.

Інші цікавості

Незважаючи на відсутність серйозних титулів останнім часом та й серйозних амбіцій, за «Дженоа» свого часу пограли відомі футболісти. Зокрема, там закінчував кар'єру Дієго Міліто - знаменитий форвард «Інтера», який виграв з командою Лігу чемпіонів та скудетто. Також за «грифонів» грав ще один зірковий нападник - Альберто Джилардіно, чемпіон світу-2006.

У цьому клубі повісив бутси на цвях екс-партнер Андрія Шевченка по «Динамо» та «Мілану» Каладзе. Каха відіграв за «червоно-синіх» два сезони, і у 2012 році зав'язав із футболом.

Якщо проектувати зв'язки «Дженоа» з українським футболом і далі, то саме з цієї команди нещодавно до «Динамо» перейшов португальський півзахисник Велозу. Після закінчення контракту з київським клубом Мігел повернувся до команди з Генуї.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 02 червня 2024, 23:12 0

Фінальний матч між Італією та Португалією відбудеться 5 червня у Лімасолі

Коментарі