8 екс-легіонерів Дніпра, про яких ви встигли забути, а вони досі грають

Деякі з них залишили помітний слід у складі дніпрян

«Дніпро», який канув у Лету, був дуже самобутнім колективом, у якому тон задавали українські виконавці. Але й легіонерів у команді також вистачало. Про тих із них, які досі виступають, і йтиметься нижче.

ЖУЛІАНО

Вік: 31 рік
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Корінтіанс»

Getty Images/Global Images Ukraine

У «Дніпро» прийшов із чемпіонату Бразилії, з «Інтернасьонала», у січні 2011 року. Тоді півзахиснику було лише двадцять років. Але, незважаючи на такий ніжний вік, вже тоді Жуліано вважався зіркою бразильського футболу. У «Дніпро» він прийшов у статусі переможця Кубка Лібертадорес, найкращого гравця турніру та найкращого бомбардира своєї команди у цьому престижному змаганні. З чуток, на нього претендували європейські гранди - «Барселона» та «Манчестер Юнайтед», але у підсумку він обрав Україну. Не в останню чергу тому, що лише «дніпряни» змогли заплатити «Інтернасьоналу» потрібну суму - близько одинадцяти мільйонів євро. А ще через те, що найкращий друг Жуліано - Тайсон, який виступав тоді в «Металісті», дуже приємно відгукувався і про «Дніпро», і загалом про нашу країну.

Щоб заграти на високому рівні, дніпровському новачкові знадобився час. Він довго запрягав, але потім швидко поїхав. Перший сезон за «Дніпро» пішов на адаптацію, а ось у другому Жуліано, який виступав на позиції розігруючого півзахисника, став справжнім лідером команди.

Однак його родина так і не змогла адаптуватись до українських реалій. Жуліано хотів залишити «Дніпро» влітку 2013 року, але його не відпустили. Але наступного сезону, після закінчення контракту, він повернувся на Батьківщину, у «Греміо». Потім опинився в російському «Зеніті», звідки перейшов у Фенербахче. Далі - знову мандри: саудівський «Ан-Наср», турецький «Істанбул». Влітку цього року футболіст повернувся до Бразилії, де захищає кольори «Корінтіанса».

ЛЕО МАТОС

Вік: 35 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Васку да Гама»

Getty Images/Global Images Ukraine

Ім'я собі зробив у «Чорноморці», куди перейшов узимку 2010 року. За чотири сезони, проведені в Одесі, бразильський захисник став невід'ємною частиною стартового складу команди Григорчука. Був віце-капітаном колективу, в одному із сезонів став найкращим бомбардиром. І улюбленцем тамтешньої публіки.

Влітку 2014-го Лео перейшов до «Дніпра», підписавши з клубом чотирирічний контракт. Проте відпрацювати його не зумів. «Дніпро» почав «валитися», і бразильський захисник через два роки перебрався до чемпіонату Греції - до ПАОКу. Але свій слід у дніпровській команді він залишив, ставши фіналістом Ліги Європи у 2015 році.

Після чемпіонату Греції Лео повернувся до Бразилії, де виступає досі за «Васку да Гама».

Читайте також: 10 екс-легіонерів Шахтаря, про яких ви встигли забути, а вони все ще грають

ЕЖИДІО

Вік: 35 років
Громадянство: Бразилія
Нинішній клуб: «Флуміненсе»

Getty Images/Global Images Ukraine

Колись один із найкращих захисників чемпіонату Бразилії потрапив у «Дніпро» у найнесприятливіший час - взимку 2015 року, коли клуб серйозно лихоманило. У команді Ежидіо пробув трохи більше двох місяців, встигнувши зіграти лише один поєдинок у чемпіонаті країни та чотири - у Лізі Європи. Мирон Маркевич розраховував на цього захисника, але захисник розраховував отримувати у своєму новому клубі зарплатню. Але, не дочекавшись платні за два місяці, накивав п'ятами.

«Дніпро» став для Ежидіо єдиним зарубіжним досвідом. Дуже невдалим. Після короткострокового відрядження до чемпіонату України захисник повернувся додому. Наразі він виступає за «Флуміненсе».

САМУЕЛЬ ІНКУМ

Вік: 32 роки
Громадянство: Гана
Нинішній клуб: «Дунав»

ФК Дніпро

У «Дніпро» Інкум переходив у статусі найкращого гравця швейцарського «Базеля», з яким у 2010 році виграв і кубок країни, і національний чемпіонат. Цього ж року у складі збірної Гани Самуель став віце-чемпіоном Кубка Африканських Націй.

До «Дніпра» його покликав тодішній наставник команди Хуанде Рамос. Взимку 2011 року ганець підписав чотирирічну угоду з «дніпрянами». Але пробув у команді лише два роки, так і не зумівши пробитися до основного складу.

2013-го Інкум на правах оренди пішов у французьку «Бастію». А далі поколесив Європою. 2017-го він осів у Болгарії. Наразі виступає за тамтешній клуб «Дунав».

ДЖОН РУЇС

Вік: 27 років
Громадянство: Коста-Ріка
Нинішній клуб: «Ередіано»

Getty Images/Global Images Ukraine

Молодий та ранній. На високому рівні засвітився вже у 16 ​​років. Роком пізніше нападаючого з Коста-Ріки ангажував французький «Лілль». Але відразу заграти в Лізі 1 Джону не вдалося. Його відправили в оренду - до бельгійського «Мускрона».

Добре там себе проявивши, Руїс повернувся до «Лілля». Але знову невдало: місце в основі він так і не зміг виграти. Потім знову був чемпіонат Бельгії - «Остенде». Саме з цього клубу влітку 2015-го костариканець перебрався до чемпіонату України - до «Дніпра», підписавши з клубом трирічний контракт.

Але, як і кілька інших тодішніх легіонерів, відпрацювати до кінця свою угоду із клубом не зміг. У «Дніпрі» почалися тектонічні «зрушення», серйозні проблеми з фінансами, і через рік Руїс покинув команду.

Нині виступає у себе на Батьківщині, за колектив із вищого дивізіону країни «Ередіано».

Читайте також: 10 екс-легіонерів Динамо, про яких ви встигли забути, а вони все ще грають

БРУНУ ГАМА

Вік: 33 роки
Громадянство: Португалія
Нинішній клуб: «Аріс»

Getty Images/Global Images Ukraine

Один із найякісніших футболістів-легіонерів в історії «Дніпра». До команди прийшов у розквіті сил, зрілим майстром. І з крутим бекграундом: у статусі чемпіона Португалії, найкращого бомбардира юнацького чемпіонату Європи. І просто чудового півзахисника.

До «Дніпра» прийшов із чемпіонату Іспанії - з ла-корунського «Депортиво», влітку 2013 року. За неофіційною інформацією, за цей трансфер «дніпряни» заплатили три мільйони євро.

Досить швидко виборов місце в основі. Міг зіграти і на фланзі півзахисту, і у центрі. Грав важливу роль у команді 2015-го, коли «Дніпро» дійшов до фіналу Ліги Європи. Щоправда, у самому фіналі не зіграв.

Загалом провів за «Дніпро» протягом трьох сезонів майже сто поєдинків (у всіх турнірах). У 2016 році повернувся до чемпіонату Іспанії.

З 2018 року й досі грає за грецький «Аріс».

АНДРІЙ ЄЩЕНКО

Вік: 37 років
Громадянство: Росія
Нинішній клуб: «Спартак»

Getty Images/Global Images Ukraine

У чемпіонат України прийшов із підмосковних «Хімок», які тренував відомий український фахівець Павло Яковенко. Саме колишній півзахисник київського «Динамо» порекомендував клубу зі столиці України взяти на «олівець» Єщенка. За його перехід «Динамо» заплатило понад мільйон євро, підписавши п'ятирічний контракт.

Але заграти у Києві захисник не зміг - програв конкуренцію. Кияни ще довго не могли позбутися цього настирливого росіянина. Спочатку його віддали в оренду до московського «Динамо», але й там він не закріпився. А вже потім була оренда у «Дніпрі», 2007-го.

За «дніпрян» Єщенко провів 20 матчів. Гравцем основи не став - так, гравець ротації. Після «Дніпра» Андрій вирушив до ще одного київського клубу - «Арсеналу», де йому вдалося затриматися довше - на два сезони.

Після «Арсеналу» Єщенко повернувся до чемпіонату Росії. Там також довгий час на одному місці не затримувався. У 2016 році підписав контракт зі «Спартаком», у складі якого числиться й досі.

ОНДРЖЕЙ МАЗУХ

Вік: 32 роки
Громадянство: Чехія
Нинішній клуб: «Теплице»

Getty Images/Global Images Ukraine

До «Дніпра» прийшов із бельгійського «Андерлехта», у складі якого виграв золоті медалі. До цього фактурним чеським центрбеком цікавилися континентальні гранди - «Ювентус» та «Арсенал». Але зрештою Мазух опинився в німецькому «Байєрі», в якому, щоправда, у нього не склалося. А ось в «Андерлехті» склалося.

Взимку 2012 року перейшов до «Дніпра», підписавши угоду на три з половиною роки. Був гравцем основного складу. Вирізнявся чіпкістю, жорсткістю, вмілим вибором позиції та гарною грою на «другому поверсі».

Нерідко підключався до атак своєї команди, але голів за Дніпро не забивав. А ось автоголами відзначався.

Був частиною «Дніпра» 2015-го, коли команда пробилася у фінал Ліги Європи.

Взимку 2015 року перейшов у празьку «Спарту».

На даний момент виступає на Батьківщині у складі «Теплице».

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 29 вересня 2024, 17:29 5

Львівська команда втретє поспіль зіграла 0:0 і не пропустила у п'ятому матчі поспіль

Коментарі