PGL Major Stockholm 2021. NAVI та інші. Як справи у СНД-команд?

Розбираємо, які шанси в українських гравців на мейджорі CS:GO

Тільки відгримів The International - найбільший кіберспортивний турнір у світі, на зміну йому прийшов мейджор із CS:GO - головний турнір, кульмінація всього сезону змагального Counter-Strike. У рамках PGL Major Stockholm 2021 24 найкращі команди світу з 26 жовтня по 7 листопада розіграють 2 мільйони доларів - величезну суму у цій дисципліні. Статус цього турніру надає і той факт, що це перший мейджор з 2019 року. Минулого сезону змагання не вдалося провести через активну фазу пандемії коронавірусу. У черговій статті циклу Лікнеп з кіберспорту від Sport.ua та Parimatch ми розповімо про те, як виступають команди з нашого регіону, які у них шанси поборотися за призові місця та поділимося своїми прогнозами.

Формат турніру - кожен матч вирішальний

Турнір проходить у три стадії. Першим стартував етап New Challengers Stage, у рамках якого 16 команд грають між собою, борючись за 8 путівок у наступну стадію. Усі матчі, окрім поєдинків на вибування чи підвищення, відбулися у форматі best-of-1. Після цього, з 30 жовтня стартує New Legends Stage - етап, де у змагання вступають лідери світового CS:GO, такі як Natus Vincere, Gambit, Vitality та інші справжні «монстри» сцени змагань. Тут також 8 найкращих команд проходять у плей-оф, решта 8 залишають турнір. Усі матчі, окрім поєдинків на вибуття чи підвищення, відбудуться у форматі best-of-1.

Інтрига перших двох етапів полягає в тому, що більшість матчів проходять системою best-of-1. Таким чином, доля переможця визначається всього на одній карті, тут можна говорити як про велику частку випадковості, так і про важливість кожного раунду, кожного конкретного епізоду в матчі. Найменша помилка може коштувати перемоги у матчі, ставки вкрай високі.

Плей-оф відбудеться з 4 по 7 листопада за класичною системою. Команди борються між собою за системою best-of-3 (до двох перемог) у сітці single elimination (на виліт). Таким чином, ніяких подвійних сіток і других шансів, найкращі грають із найкращими.

PGL

Як справи у наших?

Головним претендентом на перемогу вважають українську команду Natus Vincere. Українська організація з липня утримує перший рядок у світовому рейтингу HLTV і зараз підходить до турніру у чудовій формі. Але на перемогу є інші претенденти. 2021-й можна назвати роком домінації колективів із СНД-регіону. У першій частині року не залишали шансів суперникам хлопці з Gambit, які віддали пальму першості NAVI. Наразі «гамбіти» перебувають у топ-5 рейтингу і також претендують на успіх. Участь у турнірі беруть і Team Spirit та Virtus.Pro, спонсором яких є найбільший кіберспортивний букмекер Parimatch. Також компанія виступає партнером україномовної та російськомовної трансляцій.

Всього на PGL Major Stockholm кваліфікувалося одразу п'ять команд із СНД-регіону. Зі стадії Challengers Stage у турнірі беруть участь три команди - Virtus.pro, Team Spirit та Entropiq. Саме останні стали одним із відкриттів старту мейджору. Entropiq стартувала з поразки від BIG, але вже в наступному матчі не залишила шансів легендарній організації Astralis (16:6), потім закріпила успіх у матчі з Movistar Riders (16:12), а у матчі за вихід у наступний етап обіграла ще один данський колектив - Heroic (2:1).

На своєму рівні виступають Virtus.pro. «Ведмеді» здобули буденні перемоги над командами нижчими за класом (paiN, Movistar Riders), але потім у важливому матчі програли FaZe (0:2). З другої спроби команда Джамі Jame Алі таки вийшла в наступний етап, обігравши в дербі Team Spirit (2:1).

ESL. Virtus.pro

Найскладніше з СНД справи йдуть у Team Spirit. Хлопці з організації, яка пошуміла у світі кіберспорту після перемоги Dota 2 складу на The International 2021, не можуть також яскраво виступити на мейджорі CS:GO. Зараз у «спірітів» дві перемоги (GODSENT, TyLoo) та дві поразки (FaZe, Virtus.pro). Такий результат не дає проходу в наступний етап, але команда ще має останній шанс. У вирішальному матчі команда українця Віктора SomedieYoung Оруджева побореться з грандом CS:GO, Astralis. Так, зараз данський колектив переживає не найкращі часи, але переможна культура в клубі є, тому Team Spirit буде непросто.

Team Spirit. Віктор somedieyoung Оруджев

Зі стадії New Legends Stage у боротьбу вступають, як ми казали вище, Natus Vincere та Gambit. До них приєднуються Entropiq, Virtus.pro та, можливо, Team Spirit. Natus Vincere заслужено посідають перше місце у світовому рейтингу. Чемпіони ESL Pro League Season 14 та переможці Intel Grand Slam підходять до турніру у гарній формі. Ключовим моментом сезону для українського клубу стала заміна у складі. Замість одного із ветеранів команди Єгора flamie Васильєва на підвищення з молодіжного складу NAVI Junior прийшов Валерій b1t Ваховський. Після кількох турнірів українець адаптувався в команді і зараз демонструє гру високого класу, часто стаючи другим найкращим гравцем у складі.

Gambit після ударного кінця минулого та початку цього року трохи просіли за результатом, команда не змогла перемогти на кількох топових турнірах, але все одно залишається на високому рівні. У вересні «гамбіти» стали переможцями IEM Fall CIS RMR, обігравши у фіналі NAVI. Колектив Дмитра sh1ro Соколова тримає планку і здатний поборотися за головний приз на турнірі.

Virtus.pro складно назвати фаворитом першого ешелону PGL Major Stockholm. Але «ведмеді» неодноразово доводили, що протягом турніру можуть набирати форму, вони не бояться грати з лідерами світового рейтингу, тому здатні здивувати. Команда однозначно претендуватиме на вихід у плей-оф, а далі, як складеться жеребкування. Entropiq вийшли на другий етап мейджора - це вже успіх для цієї команди. Але за вихід у плей-оф «ентропіки» у будь-якому випадку поборються.

Важливо! Букмекерська компанія Parimatch пропонує широку лінію на всі матчі PGL Major Stockholm. На сайті та в додатку компанії можна поставити матчі всіх стадій турніру, спрогнозувати переможця та найкращого гравця того чи іншого матчу чи стадії турніру.

Максим Гаптар Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 26 вересня 2024, 06:23 24

Київська команда на старті ЛЄ у Гамбурзі програло Лаціо з рахунком 0:3