Коли голкіпери не при справах. 10 розгромних поразок Шахтаря в єврокубках

Блогер Sport.ua – про найбільші невдачі «гірників» в Європі

За останні 10 років «гірники» були биті на євроарені із розгромним рахунком (4 і більше голів) 10 разів. Цікаво, що у 8 з таких матчів ворота «Шахтаря» захищав Андрій Пятов, але не оминула гірка участь у вигляді повної купи м'ячів у власній сітці і молодого Анатолія Трубіна. Тож пригадаємо ці епічні невдачі «гірників» в єврокубках, тим більше, що десята «ювілейна» поразка ще зовсім свіжа у пам'яті уболівальників.

1. «Арсенал» - «Шахтар» - 5:1 (2:0). ЛЧ, груповий етап, 19.10.2010

«Гірники» приїхали до Лондону, маючи в активі 6 очок, посідаючи разом із «канонірами» 1-2 місця у турнірній таблиці групи Н. Від підопічних Мірчі Луческу, які роком потому виграли останній в історії Кубок УЄФА, очікували, якщо не перемоги, то хоча б рівної гри на «Емірейтс». На жаль, як це вже відбувається систематично в єврокубках, донеччани пропустили перший гол у першому таймі через власні помилки. Того разу «накосячив» Андрій Пятов, який не зумів зафіксувати м'яч в руках, дозволивши Александру Сонгу відкрити рахунок у грі. Лондонці ще в першому таймі подвоїли перевагу зусиллями нині гладкого Саміра Насрі. А далі наші захисники лише спостерігали, як треба грати у футбол в Лізі чемпіонів. До 70-ї хвилини рахунок був вже 5:0 на користь команди Арсена Венгера. Єдине, на що спромігся «Шахтар», це гол престижу у виконанні екс-«каноніра» Едуардо, який місцеві уболівальники зустріли шаленими оваціями.

2. «Барселона» - «Шахтар» - 5:1 (2:0). ЛЧ, 1/4 фіналу, 06.04.2011

Після поразки від «Арсенала» донеччани здобули три перемоги поспіль, виграли групу Н і вийшли до 1/8 фіналу турніру, де по сумі двох матчів пройшли «Рому» - 3:2 і 3:0. У чвертьфіналі на підопічних Мірчі Луческу чекала грізна «Барселона» на чолі із Хосепом Гвардіолою, команди якого, варто зазначити, в подальшому стануть просто нічним жахіттям для українського гранда. Після яскравої гри із римлянами, чесно кажучи, були відчуття, що українці дадуть бій каталонцям. Утім, вже на 2-й хвилині Андрій Пятов взявся за звичну справу, дістаючи м'яч із сітки власних воріт: відзначився нинішній гравець японського «Віссел Кобе» Андрес Іньєста. До перерви найтитулованіший гравець світу Дані Алвеш зробив рахунок 2:0 на користь свого клубу. У другому таймі Даріо Срна і Ко зуміли впоратися із Ліонелем Месі, але за свого лідера відпрацювали Піке, Кейта та Хаві, які записали свої прізвища у протокол. Автором голу престижу в нашому складі став Ярослав Ракицький. У матчі-відповіді через тиждень на «Донбас Арені» українська команда зуміла гідно виступити, поступившись іспанцям із мінімальним рахунком 0:1.

3. «Байєр» - «Шахтар» - 4:0 (1:0). ЛЧ, груповий етап, 23.10.2013

Мало хто міг спрогнозувати, що матч 3-го туру проти леверкузенського «Байєра» складеться для «гірників» настільки невдало. Український чемпіон прилетів до Німеччини, маючи в активі 4 очки після двох зіграних ігор. Утім, донеччани, які тоді відчували проблеми і на внутрішній арені, були розчавлені леверкузенським «катком». Традиційно пропустивши гол у першому таймі, «гірники» так і не змогли нічого протиставити «фармацевтам» в другому. Спочатку Даріо Срна збив автора першого м'яча Штефана Кісслінга і Сімон Рольфес подвоїв перевагу своєї команди. А далі німці без особливих труднощів зусиллями Сіднея Сема та того ж Кісслінга довели рахунок до розгромного 4:0. Після завершення групового раунду донеччани зуміли застовпити за собою третє місце і вийшли до єврокубкової весни, але вже у ЛЄ.

4. «Баварія» - «Шахтар» - 7:0 (2:0). ЛЧ, 1/8 фіналу, 11.03.2015

У сезоні 2014/2015 років донецький «Шахтар» втретє у своїй історії вийшов до 1/8 фіналу ЛЧ. У суперники нашому гранду потрапив німецький - «Баварія», яку тренував Хосеп Гвардіола. Попри це у першій грі з мюнхенцями у Львові «Шахтар» чи не вперше в історії протистоянь із грандами не пропустив в першому таймі і відразу ж зачепився за позитивний результат - 0:0. Матч-відповідь у Німеччині очікували із великими сподіваннями, але вони у підсумку зникли на 4-й хвилині гри, коли Олександр Кучер збив у штрафному Маріо Гетце. Вільям Коллам із Шотландії розцінив це, як фол останньої надії і вилучив нашого центрального захисника, призначивши пенальті у ворота Андрія Пятова. Томас Мюллер спокійно його реалізував, а до кінця першого тайму Жером Боатенг подвоїв рахунок. Після перерви бідолашний Андрій Пятов ще 5 разів діставав м'яч із сітки своїх воріт. Таким чином, донецький «Шахтар» установив антирекорд, поступившись із найбільшим рахунком у своїй історії в єврокубках - 0:7!

5. «Реал» - «Шахтар» - 4:0 (1:0). ЛЧ, груповий раунд, 15.09.2015

Донецький «Шахтар» перед матчем другого туру групи А на внутрішній арені розбив у Харкові «Металіст» з рахунком 5:0, а підопічні Зінедіна Зідана каменя на камені не залишили в гостях від «Еспаньола» - 6:0. Тож можна було очікувати гольової феєрії з боку обох команд. Утім, як це не раз відбувалося із нашими грандами на міжнародній арені, після вдалої гри в чемпіонаті відразу йшли розгромні поразки в євротурнірах. «Могильниками» українців стали найкращі бомбардири «Реала» останнього десятиліття: Карім Бензема та Кріштіану Роналду. Француз у першому таймі засмутив Андрія Пятова, а після перерви вже португалець на повну знущався над нашим захистом, забивши три м'ячі у ворота рекордсмена за кількістю розгромів за кар'єру в матчах єврокубків. У підсумку у тій ЛЧ донеччани здобули у турнірі лише 3 очки, але вони все-таки дозволили «гірникам» кваліфікуватися в 1/16 ЛЄ.

6. «Манчестер Сіті» - «Шахтар» - 6:0 (2:0). ЛЧ, груповий етап, 07.11.2018

Через три роки після найбільшої поразки в історії «гірники» знову перетнулися із командою, яку тренував Хосеп Гвардіола. І знову іспанець був близький, щоб повторити із «Манчестер Сіті» результат «мюнхенського побоїща», але англійці вирішили не травмувати психіку Андрію Пятову, відвантаживши до його воріт «усього» 6 голів. Найбільше тоді насолив українцям Габріел Жезус. Бразилець тричі засмучував нашого голкіпера. Варто зазначити, що двічі - із пенальті. Ще по м'ячу на свій рахунок записали Давід Сільва, Ріяд Марез та Рахім Стерлінг. У групі донецький «Шахтар» в тому сезоні здобув 6 очок і вже за звичним сценарієм пройшов у єврокубокову весну, але в турнір рівнем нижче - Лігу Європи.

7. «Інтер» - «Шахтар» - 5:0. ЛЄ, 1/2 фіналу, 17.08.2020

Доволі неоднозначний сезон провів у єврокубках в сезоні 2019/2020 донецький «Шахтар». Підопічні Луїша Каштру до останнього претендували на вихід в 1/8 фіналу ЛЧ. Для цього «гірникам» треба було не поступитися «Аталанті» в останній домашній грі групового раунду і, щоб загребське «Динамо» не здобуло перемоги у протистоянні із «Манчестер Сіті». Англійці прогнозовано здолали своїх суперників, а от «гірники» на стадіоні «Металіст» у Харкові зазнали фіаско. Італійці, у складі яких виступав «улюбленець» тренера національної збірної України Руслан Маліновський, не залишили жодних шансів «гірникам» - 0:3 і вже за таким знайомим маршрутом з третього місця «Шахтар» перейшов до ЛЄ.

У фартовому для себе турнірі українці спочатку вибили зі свого шляху «Бенфіку» (2:1 і 3:3), а потім німецький «Вольфсбург» (2:1 і 3:0). Далі в ситуацію втрутився covid-19 і стадії 1/4 та 1/2 фіналу проводилися в одній країні - Німеччині - і складалися протистояння з одного матчу. У чвертьфіналі «гірники» здолали швейцарський «Янг Бойз», а в півфіналі на донеччан чекав міланський «Інтер». На стадіоні «Меркур Шпіль-Арена» в Дюссельдорфі італійці каменя на камені не залишили від мрій Ріната Ахметова про другий вихід його дітища у фінал єврокубка. Українці знову не втримали в першому таймі власні ворота на замку - на 19-й хвилині відзначився Лаутаро Мартінес, а після перерви Даніло Д'Амброзіо, вищезгаданий аргентинець та двічі Ромелу Лукаку лише розвинули успіх, здобувши розгромну перемогу з рахунком 5:0.

8. «Шахтар» - «Боруссія» (Менхенгладбах) - 0:6 (0:4). ЛЧ, груповий етап, 03.11.2020

У минулорічному розіграші ЛЧ «Шахтар» встановив ще один історичний результат на євроарені, програвши з найбільшим рахунком в історії на власному полі. І кривдником «гірників» став не клуб-гранд, а посередня «Боруссія» із Менхенгладбаха, яка лише втретє вийшла до турніру найсильніших клубів Європи. Прикметно, що також вперше в історії не був причетним до знакового розгрому «гірників» в ЛЧ Андрій Пятов, якого в рамці замінив молодий Анатолій Трубін. І в третій для себе єврокубковій грі молодий кіпер відчув на собі всю лють атаки команди-андердога. Найбільше «познущався» з нашого захисту Алассан Плеа, який на стадіоні «Олімпійський» відвантажив до сітки українців 3 м'ячі. У підсумку 0:6 - найбільша поразка на власному полі в єврокубках. Хто знав, що через три тижні жах у матчах із «Боруссією» повториться і в Менхенгладбаху…

9. «Боруссія» (Менхенгладбах) - «Шахтар» - 4:0 (3:0). ЛЧ, груповий раунд, 25.11.2020

Через три тижні донеччани прилетіли до Німеччини на матч 4-го туру ЛЧ. Підопічні Марко Розе не приховували, що саме в цій грі хочуть взяти максимум очок, щоб забезпечити собі мінімум третє місце і вихід в єврокубкову весну. «Гірники» також були налаштовані взяти реванш за ганебну поразку в Києві у минулому турі. Утім, донеччани не те що не дали бій середняку, а й знову були осоромленими, правда з трохи меншим рахунком. Ще в першому таймі у ворота Андрія Пятова, який замінив Анатолія Трубіна, влетіло три голи. Після перерви, отримавши «на горіхи» від Луїша Каштру, донеччани заграли активніше, навіть влаштували штурм воріт Яна Зоммера в кінці гри, але бразило-ізраїльська атака українців на «Боруссія Парк» у той вечір знову «стріляла вхолосту». Тож 0:4 - і в підсумку саме німці, набравши однакову кількість очок із «Шахтарем», кваліфікувалися до 1/8 Ліги чемпіонів, а «гірники» продовжили боротьбу в 1/16 ЛЄ.

10. «Шахтар» - «Реал» - 0:5 (0:1). ЛЧ, груповий етап, 19.10.2021

«Королівський» клуб 19 жовтня на «Олімпійському» в Києві сповна поквитався за дві минулорічні поразки в ЛЧ від «Шахтаря». Підопічні Карло Анчелотті до гри вважалися фаворитами. Букмекери давали на перемогу іспанців коефіцієнт 1,69, тоді як в разі успіху «гірників» свої гроші можна було б збільшити в 5 разів. Із самого початку матчу господарі почали діяти активніше, але поступово мадридський гранд почав прибирати нитки гри «у свої ноги». І в підсумку «вершкові» своїми активними діями заставили Сергія Кривцова відправити м'яч у рамку своїх воріт, які цього разу захищав Анатолій Трубін. А в другому таймі раз-по-раз пошивав у дурні наш захист Вінісіус Жуніор. 21-річний нападник показав своїм землякам із «Шахтаря» чому ті грають в чемпіонаті України, а він «запалює» за «галактікос». У період з 51-ї по 56-ту хвилину бразилець довів перевагу своєї команди до 3:0, а потім віддав результативний пас на Родріго. «Добив» деморалізованих донеччан нев'янучий Карім Бензема, який на 90-й хвилині встановив остаточний рахунок - 0:5. Враховуючи те, що за три тури підопічні Роберта Де Дзербі взяли лише одне очко і не забили бодай одного голу, існує ймовірність, що вперше з сезону 2011/2012 років «гірники» можуть не потрапити в єврокубкову весну.

Олександр ШЕРШЕНЬ

Юрій Штембєрг Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 травня 2024, 00:07 4

Очікується, що у старті зіграє Андрій Лунін

Коментарі