СУРКІС: «Не уявляю, як би розвивалося київське Динамо без Луческу»

Президент київського клубу докладно розповів про ситуацію в команді і про скандал у збірній

Президент «Динамо» Ігор Суркіс дав розгорнуте інтерв'ю у «Великому футболі», розповівши про кадрову політику в команді, оцінивши перспективи «біло-синіх» в Лізі чемпіонів, а також прокоментувавши недавні скандали в збірній України.

Про перспективи в єврокубках

«Для мене розуміння першого і другого місця сьогодні йде в тінь. Ми докотилися до такого, що з наступного року напряму наші команди в Лігу чемпіонів не виходять. Так, у 2-ї команди буде більше суперників у кваліфікації, але невідомо, що краще - стартувати відразу з 4-ї стадії або поступово, з більш слабкими командами, входити в цю Лігу чемпіонів. Перше місце знецінене. Якщо у нас не буде 4-5 клубів, ось зараз «Металіст» рветься в УПЛ, то нічого не буде. Ми не будемо рухатися. Дивіться на результати єврокубків. Ми були на 9-му місці, потім на 10-му, а сьогодні ми ледве тримаємося за 11-й рядок. Тому честь і хвала тим президентам клубів, які підтримують свої команди.

Чому ми любимо футбол? Я і Рінат Ахметов, ми любимо футбол, ми вкладаємо в нього не тільки гроші, але і серце, душу. Ми працюємо на футбол. Але інші команди повинні прагнути точно так само. Не для свого престижу сидіти на трибунах і радіти, що грає їхня команда. Вони повинні вкладати. Вони повинні дивитися за розвитком своїх команд. Є команди, в яких по 4-5 місяців не сплачується заробітна плата».

Про повернення Коломойського

«Коломойський повернувся на трибуни, і я вважаю, що це перший крок до того, що він вже зацікавився футболом. У розмові з ним я говорив, що кинути Дніпро, інші команди, які він фінансував - зрада перед українським футболом. Команди, які він фінансував частково, грали проти його команди запекліше, ніж з будь-якою іншою. Він був чесний, принаймні, в футболі. І ніде не було такого, що можна було сказати, що команди йому підігрували. Арсеналу, Кривбасу, Львову - він допомагав. Повернення людей, які люблять футбол, як Ярославський і Коломойський - це було б плюсом. Приберемо політику. Він прийшов на матч з Шахтарем, виявив бажання прийти підтримати Динамо з Бенфікою. Нехай приходять. Хочеться цього драйву в кожному турі».

Про Петракова і конфлікт у збірній України

«Я ставлюся абсолютно нормально до кандидатури Петракова. Я знаю його як людину, яка говорить те, що думає. Найбільше, що неправильно - приставка В.О. Якщо ви довіряєте - призначайте. Попередьте його: якщо на чемпіонат світу не потрапиш - ми тебе знімемо. Реброва можна чекати ще довго. Якщо хочете - треба було платити компенсацію за Реброва. А якщо не хочете - призначайте головного тренера до приходу Реброва.

Чому я продовжив контракт з Луческу до 2024 року? Як футболісти будуть ставитися до тренера, якщо знатимуть, що у нього останній рік контракту. Нам кажуть, що якщо Петраков виведе команду на чемпіонат світу, то він її повезе. А я не впевнений, що він її повезе. Як тоді Петраков може вибудовувати свою роботу? Я вважаю, що останній відбірковий цикл був провальним. Так, з Францією зіграли успішно, але не взяли ті очки, де повинні були взяти. Це в Казахстані. Зобов'язані були брати очки. І потім звинувачують моїх же футболістів, які повинні повернутися до мене. То не запрошуйте їх у збірну тоді. Не треба, такого не було при Шевченку. Якщо цей футболіст не готовий - тренер просто його не включає в заявку. Але це мудрість тренера.

Не треба виносити на люди те, що повинно бути всередині колективу. Сьогодні образили Караваєва, а завтра можуть образити будь-якого іншого. Футболісти це все бачать. У мене безліч було розмов з моїми футболістами, але це все вирішувалося всередині колективу. А тут мого основного гравця публічно ображають в пресі. Як його приводити до тями? Як його приводити в порядок? Є речі, які я порадив би, ми з ним приблизно одного віку, не треба «виносити сміття з хати». Маліновський - провідний футболіст, потрібно знаходити спільну мову».

Про трансферну політику

«На сьогоднішній момент Шапаренко прогресує швидше, ніж можна було подумати. Миколенко, Забарний, Сирота, Циганков - ці футболісти прогресують. І я, як президент клубу, не маю права не дати їм прогресувати далі. А якщо ми купуємо легіонерів, то вони повинні грати.

Той же Родрігеш дуже сильний футболіст, але він вважав, і говорив про це вголос, що повинен бути гравцем основного складу. І ні в якому разі його не можна змінювати, ні в якому разі він не повинен не грати певні ігри. Ще й поводився неадекватно. Тому ми віддали його в оренду з правом викупу, і ні, на сьогоднішній день незамінних немає. Якість гри - перш за все».

Про перспективи Динамо в Лізі чемпіонів

«Якість гри мене радує. Мені сподобалося, як команда виконала установку в матчі з Бенфікою. При певних обставинах ми могли і перемогти. Могли і програти. Але присутній страх, це видно. У чемпіонаті ми граємо гідно, у нас одна нічия, яка була необов'язковою. Але на початку чемпіонату Луческу не міг бути присутнім на матчах і це дуже позначається на хлопцях. Його розбір і підготовка до ігор дає нам можливість досягати позитивного результату. Без нього я не уявляю, як би розвивалося київське Динамо.

Проти Баварії буде важка гра. Можливо, футболісти разом з тренерським штабом так побудують гру і ми отримаємо позитивний результат. Хотів би, щоб повторилися славні традиції Динамо 1999 року в матчах з Баварією. Ми можемо про це мріяти, але якщо мріяти - це може здійснитися. На сьогодні я задоволений роботою команди, знімаю капелюха перед Містером - в його роки дай Боже кожному так працювати», - сказав Суркіс.

Володимир Клепач Джерело: Футбол 1/2/3
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання-мінімум

Коментарі