Роберто ДЕ ДЗЕРБІ: «У нас один з наймолодших колективів в Європі»

Наставник «Шахтаря» – про свою команду

Головний тренер «гірників» Роберто Де Дзербі розповів в програмі «Інший погляд» у додатку «Shakhtar Club» про ігрову схему команди, бразильських гравців і суперників у чемпіонаті.

- Ви часто використовуєте схему 4-2-3-1, як ви її підбираєте - під наявних гравців чи навпаки?
- Я дивлюся в першу чергу на футболістів і тільки потім я можу почати будувати свою тактику, але якщо потрібно - можу адаптуватися під ситуацію. Проблема не в числах, 4-2-3-1, 4-3-2-1, проблема в тому, що футболісти повинні знати, що саме робити на полі, і робити це добре.

- На ваш погляд якась схема підходить Шахтарю і чи визначилися ви вже зі схемою для команди?
- Найголовніше - це щоб найсильніші футболісти грали всі разом. Потрібно поєднати найкращі якості найсильніших футболістів і тоді буде легше домогтися потрібного результату. Коли у тебе є потрібні якості - немає ніяких обмежень.

- Чи готові ви до того, що в чемпіонаті України суперники будуть закриватися і ви змушені будете грати першим номером?
- Ми звичайно готові, тому що коли я був у Сассуоло, то багато команд вже тоді закривалися проти нас в обороні. Це не добре чи погано, найголовніше - знати як грати в такому випадку і як розвивати нашу гру. Я вже знаю, що багато команд в Україні будуть сидіти в обороні, але ми повинні готуватися до цього, тому що врешті-решт - це теж футбол.

- В останні роки Шахтар робив ставку на бразильських гравців. Чи будете ви дотримуватися цього курсу?
- По-перше, Шахтар робитиме ставку на сильних футболістів, дуже хороших футболістів. Окей, вони бразильці, питання ж не в національності - футболіст з України, з Бразилії чи Італії, питання в тому - хто сильніший, хто дуже сильний, і хто слабкий. Я вважаю це плюсом, що у нас є багато бразильців, бо разом вони дуже добре взаємодіють один з одним, у них є традиції, культура, і разом вони створюють хороший колектив. Але точно можу сказати, що Шахтар завжди купував сильних футболістів і до сьогоднішнього дня ця традиція залишається.

- Що ви насамперед сказали гравцям Шахтаря, коли приїхали на перше тренування. Можливо, поставили свої умови?
- Я відразу їм сказав, що ми будемо наполегливо працювати, але в той же час ми будемо розважатися.

- Ваша тренерська діяльність - це більше про тактичний чи комбінаційний футболі?
- Все разом, тому що одне пов'язане з іншим, і навпаки. Адже коли футболіст індивідуально поліпшує свій рівень - вся команда може стати краще. У кожного футболіста є свій розвиток, пов'язаний з командою, і тому ми хочемо, щоб футболісти поліпшили свою гру.

- Що б ви хотіли в першу чергу виховати в гравцях Шахтаря? Чому навчити їх?
- У нас один з наймолодших колективів в Європі, і у молодого футболіста трохи менше досвіду, ніж у інших - якби він був досвідчений, ми б вже не говорили, що він молодий. Що б я хотів особливо передати їм? Це те, що не дивлячись на те, що у нас молода команда, ми можемо відразу почати вигравати, і звичайно кожен футболіст, особливо молодь, повинні зрозуміти, що це дуже складно, тому вони повинні почати старанно працювати і добитися необхідних результатів. Що я завжди просив і продовжую просити - це щоб молоді футболісти стали відразу дорослими. Ми точно сильна команда, футболісти все сильні, але цього ще не достатньо - потрібно їм донести, що вони сильні і треба продовжувати багато працювати.

- У Шахтаря історично склалося гаряче протистояння з київським Динамо. Скажіть, ви вже вивчали суперника?
- Для нас найголовніше - це поліпшити наш рівень, але й за суперником теж потрібно дивитися - ми повинні знати, як робити боляче супернику. Я знаю, що в минулому сезоні Динамо все виграло і вони заслужили всі ці трофеї, вони чемпіони, і в даний момент вони фаворити, щоб виграти знову чемпіонат, але ми готові боротися.

Повну версію інтерв'ю дивіться за посиланням

Денис Шаховець Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 травня 2024, 22:45 1

Наставник національної команди України посідає 19-те місце, лідер – Дідьє Дешам

Коментарі