Спринтерська гонка дебютує у Формулі-1. Що це і як працює

Перша проба відбудеться на Гран-прі Великобританії

На Гран-прі Великобританії (16-18 липня) відбудеться дебютний заїзд Формули-1 в рамках спринтерської гонки.

Ф-1 офіційно додала спринт з нинішнього сезону, але короткі гонки відбудуться лише на трьох етапах. Перша проба - на автодромі Сільверстоун в суботу.

Як змінюється розклад вікенду

Тепер в п'ятницю замість двох звичних тренувальних заїздів відбудеться одна практика і кваліфікація. Кваліфікація пройде в звичайному форматі і визначить стартову решітку спринтерської гонки.

У суботу вранці пройде ще одна практика, а відразу після неї відбудеться спринтерський заїзд. У неділю пройде звична повноцінна гонка.

Формат спринту

Спринтерська гонка буде короткою - третина від звичайної дистанції. В рамках автодрому Сільверстоун гонщики проїдуть 17 кіл (близько 100 км).

На відміну від основної гонки, робити піт-стоп пілоти не зобов'язані і можуть починати спринт на будь-якій гумі. Очки отримають тільки ті, хто фінішує в топ-3 (3-2-1). У підсумку за вікенд можна максимально заробити 29 очок (3 за перемогу в спринті, 25 за перемогу в гонці і 1 за найшвидше коло).

Головний момент спринтерської гонки - за підсумками фінішного протоколу формується стартова решітка основної гонки. Якщо, наприклад, Льюїс Хемілтон виграє спринт, а Макс Ферстаппен фінішує 7-м, то в основний гонці Хемілтон стартуватиме з поула, а Ферстаппен з 7-го місця.

Формула-1 не приховує, що це лише тестові заїзди. Якщо пілотам і уболівальникам не сподобається, то з наступного сезону спринт скасують. У поточному чемпіонаті спринтерські гонки заплановані в Англії, Італії і Бразилії.

Пілоти в основному налаштовані скептично. Льюїс Хемілтон вважає, що нічого цікавого зі спринту не вийде, буде просто короткий аналог звичайної гонки.

Іван Зінченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 20:34 1

Іменитий наставник може очолити дортмундську «Боруссію»

Коментарі