Гаттузо хотів працювати. Агент хотів ще більшого

Чому тренер «Фіорентини» протримався всього 23 дні

Рокко Комміссо сподівався, що це призначення все змінить.

Після важких 18 місяців в якості власника «Фіорентини» він нарешті був задоволений своїм новим тренером. Він купив клуб у 2019, і з тих пір змінилося вже п'ять наставників. Але Гаттузо вселяв впевненість. Він випромінював цілеспрямованість, правильний настрій і професіоналізм. Він - фахівець, яких мало.

Але вболівальники так і не побачили, на що здатен новий бос. 17 червня, через усього 23 дні після призначення, Гаттузо і сліду не було. На веб-сайті з'явилася коротка новина, яка просто резюмувала, що клуб і фахівець вирішили розлучитися.

Причина, як завжди, полягала в грошах і гравцях. Але в самому серці розбрату - відносини Гаттузо з агентом Жорже Мендешем, чий вплив на сучасний футбол просто неможливо переоцінити.

Щось точно сказати складно: всі деталі недовгого перебування Гаттузо приховані за численними договорами про нерозголошення, які підписали і тренер, і клуб. Але в «Фіорентині», кажуть інсайдери, проблеми почалися з першого ж дня.

Майже відразу Гаттузо, недавно який попрацював з «Міланом» і «Наполі», надав керівництву список з трьох трансферних цілей. Двоє з гравців були клієнтами Мендеша, і всі три виступають за команди, які спираються на досвід Мендеша вибивати максимально високі ціни. Це, як повідомляється, відразу насторожило керівництво - і особливо американських власників, які неабияк втомилися бодатися з європейськими «суперагентами».

Двоє з гравців - Сержіу Олівейра і Хесус Корона - виступають за «Порту». Третім був Гонсалу Гедеш із «Валенсії». Перші два коштували 20 млн євро, і кожен коштував би клубу три мільйони євро на рік протягом п'яти років.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сержіу Олівейра

Такі цифри здивували представників «фіалок». У період пандемії багато клубів Європи залишилися зовсім без грошей, і мало хто готовий витрачати великі суми на футболістів, яким скоро стукне тридцятник. І вищі особи в «Фіорентині» стали переконувати тренера передумати і звернути увагу на більш молодих кандидатів. Але Гаттузо стояв на своєму.

Нічого не поробиш: «Фіорентина» вступила в переговори по Олівейрі, який, вони сподівалися, не буде все-таки вартий таких грошей. У Португалію вирушив представник клубу, але якихось поблажок він не добився. Приблизно те ж клубу передав сам Мендеш, хоча той і був готовий піти на «поступки» - взяти менші комісійні, ніж зазвичай.

Представники Мендеша, Гаттузо, «Фіорентини» і «Порту» відмовилися коментувати цю інформацію, але все вказує на те, що саме ці ось переговори і вплинули на швидкий результат коуча.

Коли він дізнався, що клуб не був готовий вести переговори по гравцях, тренер відразу ж повідомив клубу, що не зацікавлений у подальшій роботі.

В очах фанатів цей епізод проілюстрував те, наскільки не готовий Комміссо до роботи в футбольному клубі. Знову він виявився не в змозі дати відсіч конкурентам, знову провалився з вибором тренера. В цей же час власники щиро не розуміють, звідки така критика, коли вони і так роблять все можливе, щоб забезпечити «фіалкам» світле майбутнє. І не в жадібності справа: незабаром після відходу Гаттузо був побитий клубний рекорд, коли був підписаний 23-річний аргентинець Ніколас Гонсалес. Представники ж Серії А віддячили Комміссо за його допомогу в укладанні контракту з телевізійниками з США.

Для Мендеша те, що трапилося - рідкісна невдача. Його зростання від дрібного гравця до лідера всього ринку можна простежити з 2004 року, коли він привів свого клієнта Жозе Моурінью в «Челсі» і допоміг йому поставити в лондонську команду декілька своїх гравців.

Мендеш також відповідав за кар'єру Кріштіану Роналду. Представники китайської ліги зверталися до нього за порадою і гравцями. Один китайський конгломерат, Fosun International, був настільки вражений його роботою, що купив частку в агентстві Мендеша, Gestifute.

Ці відносини поглибилися, коли Fosun купив англійський «Вулверхемптон». Група гравців Мендеша, придбана для поповнення складу, допомогла команді виграти підвищення в Прем'єр-лігу, а більш нові, більш дорогі доповнення дозволили їй зберегти прописку. Коли команда розлучилася з клієнтом Мендеша, який керував її підйомом, Нуну Ешпіріту Санту, його заміна, Бруно Лаге, був теж обраний Мендешем.

«Вовки» навіть зіграли певну роль у подіях у Флоренції. «Фіорентина» ще не підписала контракт з Гаттузо, а «вовки» ще не оголосили Лаге своїм тренером, коли Мендеш вказав, що Гаттузо також міг би бути зацікавленим у роботі в АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жорже Мендеш з Кріштиану Роналду та його рідними

Мендеш сказав «Фіорентині», що хотів би включити в контракт Гаттузо пункт про викуп за 2 мільйони євро - гонорар, який можна було б виплатити в будь-який час, і який дозволив би йому піти, якщо з'явиться більш вигідна тренерська пропозиція. «Фіорентина» обурилася, заявивши, що не виділятиме мільйони доларів на гравців безпосередньо для Гаттузо, якщо буде ризик втратити його в будь-який момент. Була узгоджена компромісна сума в 10 мільйонів євро, але контракт так і не був підписаний.

У футболі вплив Мендеса викликає багато суперечок. ФІФА знаходиться в процесі реформування своїх правил на тлі зростаючого занепокоєння з приводу сили жменьки агентів, які здобули дивовижну владу. Поряд з обмеженням комісійних, нові правила мають на меті заборонити агентам представляти інтереси гравця, котрий продає і купує клубів в рамках одних і тих же переговорів - по суті, типова угода Мендеша.

«Конфлікт інтересів повинен бути викорінений», - сказав Піппо Руссо, автор книги про кар'єру Мендеша. «Неможливо, щоб агент міг представляти всі сторони, які беруть участь у переговорах».

На даний момент, однак, влада Мендеса здається безмежною. Так, коли відбувся фінал Ліги чемпіонів в Порту, обмеження в епоху пандемії серйозно обмежили список можливих відвідувачів. А число VIP було і того меншим. Можете уявити собі здивування вищих футбольних чинів, коли в президентській ложі вони раптово виявили незапрошеного гостя - Мендеша.

Переклад Денис КОШЕЛЕВ

Сергій Циба Джерело: New York Times
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 21 травня 2024, 20:44 1

Колишній суперник Усика висловився про суддівство у цьому поєдинку

Коментарі