П'ять українців, які можуть поїхати в топ-ліги після гарної гри на Євро

Питання тільки в тому, чи відпустять...

Євро-2020 вже став історією для збірної України. Наша команда дісталася до чвертьфіналу турніру, де все-таки не змогла що-небудь протиставити вкрай прагматичній збірній Англії, яка намагається вибудовувати свою гру виключно на сильних сторонах. Поразка 0:4, безумовно, не дає приводу нахвалювати наших хлопців за самовіддачу і боротьбу до останнього, однак весь турнірний шлях «синьо-жовтих» у цілому заслуговує виключно позитивних відгуків, з огляду на те, в якій ситуації перебуває нинішній український клубний футбол.

Після поразки від Англії, головний тренер збірної України Андрій Шевченко сказав, що в майбутньому для поліпшення нинішніх досягнень команді потрібен сильніший внутрішній чемпіонат, а також побільше виконавців, які виступають в європейських топ-лігах.

Втім, вже на Євро-2020 стало очевидно, що ряд гравців може перебратися з УПЛ в найсильніші ліги в найближчий час. Про тих, хто грою на полі змусив говорити про себе футбольну Європу, і поговоримо прямо зараз.

Артем ДОВБИК

Вік: 24 роки
Клуб: «Дніпро-1»
Контракт до: 31 грудня 2023 року
Вартість на Transfermarkt: 1 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Артем Довбик провів на Євро-2020 лише 15 хвилин ігрового часу в другому овертаймі проти збірної Швеції в рамках 1/8 фіналу. Але цього 24-річному форварду з лишком вистачило, щоб привернути до себе увагу багатьох скаутів і селекціонерів з топ-ліг Європи. Саме м'яч Довбика у ворота шведів допоміг Україні сенсаційно вибратися в чвертьфінал чемпіонату Європи.

Буквально на наступний день після матчу Україна - Швеція, в пресі з'явилося безліч чуток щодо майбутнього Довбика. Якщо до чемпіонату Європи Артема в основному «відправляли» в «Шахтар» чи «Динамо», то зараз, судячи з усього, гравець отримає можливість для більш широкого вибору. Принаймні, зараз відомо про те, що види на Довбика мають «Гент», «Торіно», «Бешикташ» й «Реал Сосьєдад». Важливо, що керівництво «Дніпра-1», мабуть, не має за мету утримувати свого талановитого форварда, і визначилося з сумою, за яку готове його відпустити. Виглядає вона цілком адекватно - 5 мільйонів євро. Що не можна випускати з уваги - 50% економічних прав на Довбика, як і раніше, належать датському «Мідтьюлланду», а тому «спортклубівці» зможуть розраховувати зовсім не на всю суму, виручену від продажу форварда.

Микола ШАПАРЕНКО

Вік: 22 роки
Клуб: «Динамо»
Контракт до: 30 вересня 2025 року
Вартість на Transfermarkt: 8 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Микола Шапаренко отримав «друге футбольне життя» після приходу на тренерський місток «Динамо» Мірчі Луческу. Румунський фахівець оцінив працездатність і багатогранність гри хавбека, зробивши на того ставку по ходу сезону-2020/21, й Шапаренко відплатив коучу за довіру хорошими поєдинками. Якісні виступи за клуб допомогли Миколі отримати місце в заявці збірної України на Євро-2020, а згодом хавбек довів тренерському штабу головної команди країни, що гідний місця на полі.

На чемпіонаті Європи Шапаренко провів 323 хвилини в 5 поєдинках. Гольовими діями не відзначився, але виконав величезний обсяг бігової роботи, опинившись із показником 40,2 кілометри в топ-8 команди за подоланою дистанцією, що на 2,5 кілометри більше, ніж у Миколенка, який відіграв на півгодини більше.

Микола Шапаренко - однозначно кращий футболіст в складі збірної України на Євро-2020 за просуванням м'яча за допомогою ривків. В середньому за 90 хвилин наш хавбек здійснював 4,88 таких дії, що є п'ятим результатом на чемпіонаті Європи серед всіх футболістів (на десятій сходинці з показником в 4,09 опинився Руслан Маліновський).

Завдяки іграм на Євро-2020 Шапаренко напевно потрапив в сферу уваги скаутів європейських клубів, хоча поки в пресі про який-небудь серйозний інтерес до хавбека не повідомлялося. Була новина про те, що на Миколу рекомендували звернути увагу «Марселю», але не більше того. Нині Шапаренко - один з тих гравців «Динамо», яких клубу реально можна буде спробувати вигідно продати цього літа. Вартість Миколи, за оцінками Transfermarkt, цілком розумна й приваблива для європейських купців - 8 мільйонів євро. Здається, не буде проти від'їзду свого підопічного і Мірча Луческу, який нещодавно заявив, що «завжди першим заохочує молодих людей спробувати себе на більш високому рівні». Питання тільки в тому, що про все це думає Ігор Суркіс...

Микола МАТВІЄНКО

Вік: 25 років
Клуб: «Шахтар»
Контракт до: 30 червня 2025 року
Вартість на Transfermarkt: 11 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Миколі Матвієнку вже 25 років, а це самий вік для того, щоб серйозно задуматися над можливістю поїхати в топ-лігу. Ще два-три сезони, й навряд чи захисник представлятиме серйозний інтерес для клубів, які ведуть боротьбу за найвищі місця, а тому «Шахтарю» і самому футболісту настає час визначитися, куди рухатися далі і яку стратегію з цього приводу виробляти.

На Євро-2020 Матвієнко був ключовим центральним захисником команди Андрія Шевченка. Він разом з ще чотирма футболістами провів від свистка до свистка всі 5 матчів «синьо-жовтих», в більшості з яких виглядав досить надійно. «Ложкою дьогтю» для Матвієнка стала остання гра проти Англії, де Микола виявився не таким успішним у верховій боротьбі, як хотілося б тренерам та вболівальникам збірної України, але в іншому статистика центрбека досить вражаюча.

Зокрема, Матвієнко на поточний момент є лідером на Євро-2020 за кількістю здійснених перехоплень м'яча (36), а також другим за кількістю заблокованих ударів суперника (6). Що ще напевно вразить європейських аналітиків в аспекті спостережень за Матвієнком, так це показник виграних єдиноборств в обороні, який у Миколи дорівнює 84%. Це другий результат на Євро-2020 після 85% виграних захисних дуелей, якими відзначився Маттейс де Лігт.

Ще в січні один з футбольних агентів заявляв, що у «Шахтаря» дуже багато запитів на Матвієнка, і що майбутнє гравця буде залежати від позиції в цьому питанні президента клубу Ріната Ахметова. У той же період британські ЗМІ активно повідомляли про те, що ряд тамтешніх клубів прицінюються до Матвієнка - говорилося про «Лідс», «Тоттенхем», «Арсенал» і навіть «Ліверпуль». З більш свіжого блоку інформації можна виділити новину про зацікавленість в послугах Матвієнка з боку «Наполі» (https://sport.ua/uk/news/543295-matvienko-interesen-napoli). Неаполітанці цінують універсалізм українського захисника, а також його порівняно невисокі запити по зарплаті. Що правда, контракт Матвієнка з «Шахтарем» розрахований до літа 2025 року, а це, як ми розуміємо, істотно ускладнить для європейців питання досягнення домовленості з керівництвом «гірників». Аж надто важливою фігурою для «помаранчево-чорних» нині є Микола, та й першочергове завдання по виходу в груповий раунд Ліги чемпіонів «Шахтар» має вирішувати вже в найближчі місяці, а тому відпустити Матвієнка, мабуть, «гірники» ризикнуть тільки в ситуації, коли пропозиція по гравцеві буде неймовірно щедрою.

Георгій БУЩАН

Вік: 27 років
Клуб: «Динамо»
Контракт до: 30 червня 2023 року
Вартість на Transfermarkt: 5 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Восени минулого року Георгій Бущан дебютував за національну збірну України, що стало можливим через проблеми з коронавірусом у Андрія Пятова, який раніше вважався беззаперечним номером один в стані «синьо-жовтих». Трохи раніше Бущан зумів відвоювати посаду ключового стража воріт в київському «Динамо», а тому його кар'єрний злет можна називати досить стрімким і абсолютно точно дуже вдалим.

Якби Євро-2020 відбувся, як і планувалося, минулого літа, то шансів зіграти на воротах у збірній України у Бущана практично не було. Але за рік ситуація розгорнулася таким чином, що саме Георгій відстояв у всіх п'яти поєдинках «синьо-жовтих» на турнірі, причому часом творив справжні дива в «рамці». За кількістю сейвів (15) Бущан нині займає четверту сходинку на Євро-2020, причому є одним з п'яти воротарів на турнірі, які зуміли парирувати пенальті під час гри (без урахування післяматчевих серій).

Не дивно, що в пресі заговорили про інтерес до Бущана з-за кордону. Зокрема, на початку червня називалися французькі «Марсель» і «Ніцца», яких згодом відлякав повішений на українського голкіпера його клубом «цінник» в 15 мільйонів євро. Згідно з останньою інформацією, в «Динамо» не прагнуть розлучатися з Бущаном, розуміючи, що в разі відходу Георгія ризикують отримати проблему з позицією воротаря через те, що Нещерет продовжує відновлюватися від травми, а Бойко в останніх сезонах діє відверто нестабільно. Втім, хороша пропозиція напевно змусить Ігоря Суркіса задуматися, та й для самого Бущана, можливо, найкращим варіантом продовження кар'єри був би від'їзд в одну з топ-ліг.

Ілля ЗАБАРНИЙ

Вік: 18 років
Клуб: «Динамо»
Контракт до: 31 серпня 2025 року
Вартість на Transfermarkt: 6 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Ілля Забарний, мабуть, став головним одкровенням в складі збірної України на Євро-2020. Навряд чи хтось очікував, що 18-річний центрбек відіграє від свистка до свистка всі п'ять матчів «синьо-жовтих» на турнірі, але Андрій Шевченко віддав перевагу тому, щоб довіритися Забарному, і той коуча не підвів.

Разом з Матвієнком Забарний в цілому склав непогану пару в центрі оборони «синьо-жовтих», хоча певні огріхи в грі обох були присутні. Серед статистичних досягнень молодого бека варто виділяти 6 заблокованих ударів суперника (наряду з показником Матвієнка - це друге місце на турнірі), а також 29 перехоплень м'яча (п'яте місце на Євро-2020).

Ще перед початком фінальної частини Євро-2020 в пресі з'явилася інформація про те, що «Челсі» близький до покупки Забарного за 12 мільйонів євро, хоча згодом виявилося, що мова йде про простий інтерес до українця. Більш того, незабаром виникли й інші плітки, згідно з якими президент «Динамо» Ігор Суркіс не готовий розглядати продаж Забарного дешевше, ніж за 20 мільйонів євро.

Чи варто Забарному залишати «Динамо» вже цього літа? Складно сказати. З одного боку, йому всього 18 років, і важко уявити, що вже в такому віці Ілля буде здатен конкурувати на довгій турнірній дистанції з більш досвідченими захисниками в одному з європейських топ-клубів. Та й Мірча Луческу, за чутками, не горить бажанням відпускати Забарного, бажаючи виростити з нього «нового Чигринського». З іншого боку, чим раніше українець поїде в хорошу лігу, тим вищий шанс того, що він добереться до топового рівня, якщо не опустить руки і впорається з усіма труднощами адаптації до життя і роботи в чужій країні. Втім, не виключено, що всі ці фактори в підсумку відійдуть на другий план, а вирішувати ситуацію буде кількість нулів після значущої цифри в офіційному факсі, який потенційно опиниться на столі президента «Динамо» в найближчий час.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 квітня 2024, 19:00 11

Справжня класика європейського клубного футболу

Коментарі