Гра рівних суперників. Данія виявилася фартовішою і вийшла в півфінал Євро

Данці обіграли Чехію в 1/4 фіналу чемпіонату Європи

Обидві команди вже залишили про себе гарне враження на цьому турнірі, увійшовши до вісімки кращих чемпіонату Європи. Тепер же кожна з них, напевно, мріяла про ще більший успіх, адже суперникам напередодні гри віддавали приблизно рівні шанси на вихід до півфіналу.

Щодо стартових складів, то у Чехії, в порівнянні з матчем 1/8 фіналу з Нідерландами, відбулася лише одна заміна. На лівому фланзі оборони Кадержабека замінив Боржил. Данці взагалі обійшлися без ротації, мабуть, дотримуючись принципу, що переможний склад не змінюють.

Вже на першій хвилині матчу в боротьбі за верховий м'яч з капітаном чехів Соучеком на газоні опинився Меле і йому довелося викликати лікаря. На щастя, все обійшлося, але цей момент відразу ж показав, що поступатися ніхто нікому не має наміру. А на 5-й хвилині данці заробили кутовий і саме після нього рахунок в матчі був відкритий. Заради справедливості треба відзначити, що в епізоді, який передував кутовому, в боротьбі за м'яч зійшлися Дольберг і Челустка. Так ось, на повторі здалося, що м'яч за лінію воріт полетів від данського футболіста.

Але арбітри вже прийняли рішення і змінювати його не стали. Подачу з кута поля на правому фланзі виконав Стрюгер-Ларсен. М'яч перелетів через велику групу гравців і опинився перед Ділейні, який стояв практично самотньо на одинадцятиметровій позначці. Удар головою у нього вийшов точним в лівий кут воріт, тож Вацлік нічого не зміг вдіяти.

Getty Images/Global Images Ukraine

Данці не стали зупинятися і продовжували атакувати. На 12-й хвилині Дамсгор вміло відкрився, отримав передачу в штрафному майданчику чехів і вискочив віч на віч з воротарем. Ось тільки удар у нападника вийшов не дуже сильним, що дозволило захиснику вибити м'яч з воріт. А ще за п'ять хвилин знову в центрі уваги опинився Ділейні, який після передачі від Стрюгера-Ларсена пробив трохи неточно.

Втім і збірна Чехії не відсиджувалася в обороні і на атаку суперників, також відповідала досить гостро. Особливо запам'ятався момент на 22-й хвилині, коли помилився Шмейхель, вибиваючи м'яч від воріт, чехи його перехопили і Масопуст вивів до воріт Голеша. Той бив з близької відстані, однак голкіпер данців виправив свою помилку та відбив м'яч на кутовий.

На 35-й хвилині знову на вістрі атаки чеської команди виявився Голеш. Тепер він наносив удар метрів з десяти, але влучив м'ячем прямо в руки Шмейхелю. А через три хвилини вже Вацліку довелося виручати своїх партнерів після сильного удару Дамсгора з меж штрафного майданчика.

І все ж рахунок 1:0 до перерви не втримався. Збірна Данії на 42-й хвилині провела швидку контратаку і вдруге змусила опонентів розпочинати з центру поля. Гол вийшов дуже красивим. Меле з лівого флангу правою ногою зробив чудову передачу на лінію воротарського майданчика. Брейтвейту не вистачило кількох сантиметрів, щоб завершити комбінацію ударом головою, втім Дольберг, який біг поруч з ним паралельним курсом, вже ногою точно вразив ціль.

Getty Images/Global Images Ukraine

Після перерви наставник чехів Ярослав Шилгави провів дві заміни, випустивши на поле Крменчика та Янкто. І відразу ж на протязі 46-ї хвилини перший з них завдав два удари по воротах датчан, але в обох випадках Шмейхель м'ячі відбивав. Втім, на 49-й хвилині збірна Чехії все ж таки забила гол. Цоуфал з правого краю виконав передачу в штрафний майданчик на Шика і кращий бомбардир команди в дотик з-під ноги Вестергора направив м'яч в сітку воріт. Відчайдушний стрибок Шмайхеля вже нічого не міг змінити.

Далі гра пішла рівною з обопільними шансами на успіх. Причому тренер збірної Данії теж провів дві заміни, помінявши двох своїх нападників на Поульсена і Нергора. Саме Поульсен на 62-й хвилині організував швидкий контрвипад, який ледь не призвів до взяття воріт. Чехів врятував відчайдушний підкат Соучека. А ще в цьому епізоді отримав травму Челустка і його тут же замінив Врабець.

Getty Images/Global Images Ukraine

На 69-й хвилині знову Поульсен втік до воріт Вацліка і, не зближуються з воротарем, завдав удар в лівий нижній кут воріт. Голкіпер опинився на місці. А за дві хвилини вже у вигідній позиції опинився Янкто. Але пробив він не дуже добре, та до того ж К'єр відбив м'яч на кутовий.

Чехи посилили тиск на ворота Данії. Вони подали кілька кутових, розігрували штрафні, однак досягти бажаного їм ніяк не вдавалося. Скандинави більше діяли на контратаках і на 78-й хвилині Поульсен прицільно пробив здалеку в правий верхній кут воріт - Вацлік в стрибку м'яч парирував. Через три хвилини Меле на лівому фланзі обігрався з Поульсеном і вибіг сам на сам із воротарем Чехії. І знову той зіграв здорово, ногою відбивши м'яч на кутовий.

Треба відзначити, що в кінцівці матчу футболісти обох команд діяли досить жорстко. Було багато боротьби, зіткнень, а двом чеським гравцям Соучеку і Боржілу лікарі навіть перебинтували голови. В результаті, відбувалося досить багато зупинок, тому арбітр матчу Бьорн Кейперс компенсував аж 6 хвилин. Але рахунок більше не змінився.

Данія вийшла у півфінал, де зустрінеться з переможцем матчу Україна - Англія.

Євро-2020. 1/4 фіналу.

Чехія - Данія - 1:2.

Шик, 49 - Ділейні, 5, Дольберг, 42.

Крменчік, 84, Калас, 86.

Чехія: Вацлік, Цоуфал, Челюстка (Брабец, 65), Калас, Боржіл, Голеш (Янкто, 46), Соучек, Масопуст (Крменчик, 46), Барак, Шевчик (Даріда, 80), Шик (Видра, 79).

Данія: Шмейхель, А. Крістенсен, К'єр, Вестергор, Стрюгер-Ларсен (Васс, 70), Хьейберг, Ділейні, Меле, Брейтвейт, Дольберг (Ю. Поульсен, 59), Дамсгор (Нергор, 60).

Арбітр: Бьорн Кейперс (Нідерланди).

Стадіон: «Олімпійський» (Баку, Азербайджан).

ЧЕХІЯ - ДАНІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Ігор Заржицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 06:30 0

Гірники гарантували собі місце у кваліфікації Ліги чемпіонів

Коментарі