Леонід БУРЯК: «В Європі немає збірних, які Україна не може обіграти»

Колишній тренер збірної України – про виступ «синьо-жовтих» на Євро-2020

Екс-головний тренер збірної України, а нині Леонід Буряк висловився про перемогу «жовто-блакитних» над шведами (2:1) і прокоментував майбутній матч чвертьфіналу Євро з Англією.

- Леоніде Йосиповичу, які у вас залишилися враження від битви України з шведами?
- Ми обіграли непросту команду. Звичайно, це для України успіх. Є ігри, в яких потрібно закрити на все очі, тому що результат виходить на перший план. І, слава Богу, що досягли результату, потрапивши в наступний етап цього турніру. Самовіддача, драма і трагедія - все в цьому матчі було присутнє. Відчувалося, що наші футболісти трохи більше відпочили, ніж шведи. У порівнянні з грою проти Австрії у збірної України були сили, бажання, рух, боротьба.

- Як думаєте, Зінченко видав найкращий матч за збірну України?
- Не скажу, що це найкращий його матч. Він грав на тій позиції, на якій він звик грати за «Ман Сіті». Звичайно, ті люди, які присутні на полі, а саме Зінченко, Ярмоленко, Маліновський, який вийшов на заміну, звичайно, це лідери збірної України і вони роблять результат. Хоча у нас ніяк не виходить, щоб всі одинадцять футболістів зіграли більш-менш надійно. Весь час 2-3 футболісти випадають. Не буду називати імена, але у збірної України не виходить, щоб всі 11 футболістів зіграли надійно.

- Як прокоментуєте додатковий час у матчі Швеція - Україна?
- Волею долі та заміна відбулася. Це, звичайно, трагедія для Артема Бєсєдіна. Він дуже хороший футболіст і дуже хороший хлопець. Артем тільки ось ахілл вилікував, відбув дискваліфікацію, почав грати за «Динамо» і поїхав зі збірною на чемпіонат Європи. І тут ось така серйозна травма. Але це життя. Руки опускати не можна. Будемо сподіватися, що він швидко відновиться і знову буде нас радувати своєю грою.

Getty Images/Global Images Ukraine

- Що скажете з приводу Артема Довбика? Зірковий час для хлопця, всі про нього пишуть зараз.
- Звичайно, це все дуже важливо. Артем Довбик здорово забив, опинився на потрібній позиції. Це один з найбільш перспективних футболістів в Україні. Тепер важливо, в якому тренувальному процесі він буде перебувати, в якому клубі він гратиме, наскільки амбітний цей клуб.

***

- Що думаєте про матч України з Англією?
- Зараз на Україну чекає непроста гра з Англією. Якщо говорити про склад англійців, то в матчі з Німеччиною 3-4 досить сильні гравці сиділи в запасі. Але їх не поставили до складу тільки з тієї причини, що вони дуже погано обороняються. Але на атаку ці футболісти грають дуже сильно. Зараз в Європі немає збірних, які Україна не може обіграти. Україна буде з усіма грати за рахунок організації та кондицій. Наші футболісти були трохи підсіли після Австрії. Але час минув, і вони відновилися, розвантажилися. Я думаю, до матчу з англійцями українська команда повинна підійти в хорошому стані. Але з Англією буде дуже складно грати. Це дуже сильна команда. Це не Швеція, не Австрія. Зінченко ж сказав, що запас Англії коштує стільки, скільки вся збірна України.

- У гравців збірної України вистачить мотивації на матч з Англією?
- Люди грають за країну, є преміальні. Президент команду вітає. В Україні люди живуть цим зараз. Говорять про Бєсєдіна, Довбика, про інших футболістів збірної України. В Україні люди живуть цим. І, слава Богу, що так.

- А з боку Англії може бути недооцінка України?
- Ні. Вони розуміють, що, не перемігши в цьому матчі, наступного поєдинку на цьому Євро не буде. І преміальні на кону стоять, і є ще престиж збірної.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарри Кейн и Рахим Стерлинг

- Алан Ширер і Джеймі Каррагер натякнули, що для Англії Україна - це найкращий жереб на цій стадії Євро.
- Природно, вони так будуть говорити. Так і шведи говорили. Але, якщо говорити об'єктивно, будь зараз право вибору, звичайно, Англія вибрала б Україну, враховуючи, що є такі команди, як Іспанія і так далі. Хоча у Іспанії також є багато проблем. Там молода команда, яку також критикують. Не забий вони ці два м'ячі в овертаймі, невідомо, як матч з Хорватією завершився б.

- І все-таки може бути козирем для України той факт, що матч з Англією в Римі, а у нас тренери-італійці, Шевченко грав за «Мілан» в Італії, а Маліновський зараз виступає за «Аталанту». Італія може бути в цей вечір за Україну?
- Це все відносно. Тим більше, стадіон повністю забитий не буде, там буде обмежена кількість уболівальників. Це, якби Італія грала, то так. А так Україна і Англія будуть в однакових умовах. Так, тренери-італійці. І що далі? Футболісти, які на полі, будуть робити результат і картинку. А кого виставити, і хто буде грати, буде розбиратися тренерський штаб. Є тренувальний процес і від цього потрібно відштовхуватися. Але грати з Англією буде складно. Це Англія, це АПЛ, там всі граючі футболісти. Там і Фоден, і Санчо, і інші. У них є сильні футболісти є в запасі. Їм є, ким перебудувати гру. Вони грають в хороший футбол і знаходяться в хороших кондиціях. Але в матчах на Євро, що були, Англію мало цікавила краса гри. Їх цікавив результат. І вони його домоглися, зокрема в матчі з німцями. Тепер англійці на коні, а німців на чолі з Льовом в Німеччині знищують.

***

- Що скажете про перемогу Швейцарії над Францією?
- Ось ми кажемо - професіонали. Ну як можна вигравати 3:1 до 85-ї хвилини і програти матч? Є тренери, досвідчені люди, які грали. У французів в менталітеті такого немає, щоб закритися і випустити оборонного півзахисника або опорника ще. Звичайно, для чемпіонату Європи - це трагедія, що вилетіли такі команди, як Франція і Німеччина. І, коли з'явився новий формат Євро, що виходять до плей-оф також треті місця, Франц Беккенбауер сказав, що не потрібно робити сміттєвої ями з чемпіонату Європи. Звичайно, це чемпіонат Європи і тут повинні найсильніші бути.

Getty Images/Global Images Ukraine

- Ви думаєте, що вихід в плей-оф третіх місць - це зайве?
- Ми щасливі, що Україна вийшла в плей-оф. Але, тим не менше, є якісь класичні розіграші. Від усього цього залежить і якість гри, і футболісти. Подивимося, як воно буде. Будемо тримати кулаки за збірну України і, дай Бог, щоб все вийшло, як ми хочемо.

Поєдинок Україна - Англія відбудеться в суботу, 3 липня, в Римі. Початок матчу о 22:00 за київським часом.

Дмитро КОТКОВ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 травня 2024, 07:20 24

Головним фаворитом все ще є Джуд Беллінгем

Коментарі