Академія Ман Сіті випускає топових гравців. На жаль, часто для інших команд

Головними «діамантами» нинішнього покоління є Філ Фоден та Джейдон Санчо

Академія «Манчестер Сіті» завжди славилася тим, що тут вміли виводити молодих гравців на досить високий базовий рівень. Втім, в останні роки склалося так, що вихованці «городян» вкрай рідко ставали іконами клубу, не отримуючи належної підтримки і кількості ігрового часу. Зазвичай ставка в «Сіті» робилася на приїжджих футболістів, і з приходом в 2008 році в клуб шейха Мансура ця тенденція лише зміцнилася.

У прем'єрному сезоні мільярдера з ОАЕ за «Манчестер Сіті» більш менш регулярно грали кілька вихованців клубної академії - Стівен Айрленд, Майка Річардс, Шон Райт-Філліпс та Недум Онуоха отримували пристойну кількість ігрового часу від менеджера Марка Хьюза. На підхваті у валлійського фахівця в той час були й молоді Деніел Старрідж з Чедом Евансом, які отримували можливість проявити себе, переважно виходячи на заміну.

Але з часом випускники академії «Манчестер Сіті» почали зникати з першої команди. Початок цьому процесу поклав Роберто Манчіні, із запрошенням якого «городяни» активно вплуталися в чемпіонську гонку. У підсумку перше «золото» АПЛ клуб Мансура здобув лише з одним вихованцем академії у складі. Тоді в обороні «Сіті» добротно себе показував Майка Річардс, який в чемпіонському сезоні-2011/12 провів 29 матчів в чемпіонаті.

Вже через рік Річардс провів за «Манчестер Сіті» всього 7 поєдинків у чемпіонаті, а потім - й зовсім два... У 2014 році Майка був відданий в оренду «Фіорентині», а незабаром у нього закінчився контракт, і він на правах вільного агента відправився догравати в «Астон Віллу».

До сезону-2019/20 Річардс залишався останнім випускником академії «Манчестер Сіті», який би мав регулярну ігрову практику в першій команді клубу. За цей час Манчіні, Пеллегріні та Гвардіола випробували декількох гравців, серед яких можна виділити Каріма Рекіка, Дедріка Бойату, Келечі Іхеаначо та Анхеліньо, але жодному з них так і не вдалося закріпитися в основному складі.

City Football Academy знову продемонструвала свою якість лише тоді, коли на перший план в стані «городян» вдалося вийти Філу Фодену. У минулому сезоні хавбек нечасто виходив в стартовому складі, але взяв участь у 38 поєдинках, а в нинішньому підвищив свою значимість і провів уже 47 матчів у всіх турнірах за «Сіті». Примітно, що стрімкий ривок в кар'єрі Фодена практично збігся з блискучою грою інших вихованців академії «городян» - Джейдона Санчо в дортмундській «Боруссії» та Анхеліньо в «Лейпцигу».

Крім перерахованих трьох імен, можна згадати й ряд інших досить успішних нині футболістів, які є вихідцями зі школи «Манчестер Сіті» - це Каспер Шмейхель, Кіран Тріпп'єр, Пабло Марі, Браїм Діас, Деніс Суарес… Цей список можна продовжувати, але суть полягає в іншому - академія «Манчестер Сіті» дійсно здатна випускати топових гравців для сучасного футболу, проте в самому клубі не бачать доцільності занадто довго з ними церемонитися. Саме тому деякі молоді футболісти воліють при першій же можливості поїхати в інший клуб, а не продовжувати залишатися в структурі «Сіті».

Показовою є історія Джейдона Санчо, який після не включення його прізвища в список гравців першої команди на передсезонне турне, відмовився обговорювати продовження контракту і навіть почав бойкотувати тренування. В результаті керівництву «Манчестер Сіті» довелося піти на умови Санчо, і продати того в Дортмунд за 8 мільйонів євро. Непогані начебто гроші, та ось тільки зараз, через майже чотири роки, вартість Джейдона оцінюється в 100 мільйонів...

Getty Images/Global Images Ukraine. 2017 год. Джейдон Санчо в складі юнацької команди Сіті

Втім, останній аспект - це проблема клубу і головного тренера першої команди, а ось для працівників і кураторів академії успіхи Санчо в «Боруссії» є втіленням їхньої роботи і демонстрацією її якості. З огляду на величезні інвестиції в систему розвитку молоді в «Манчестер Сіті», відсутність випускників в першій команді напевно бачиться серйозною неприємністю для босів клубу.

Шейх Мансур дійсно вклав великі кошти в розвиток академії. У грудні 2014 року було завершено будівництво величезного кампусу, здатного одночасно утримувати 400 молодих футболістів. До цього власник «Манчестер Сіті» інвестував у розвиток спортивного комплексу Платт Лейн, де тренувалася молодіжна команда, тому вище керівництво приділяє достатню увагу майбутньому команди.

Крім того, в City Football Academy активно набирають молодих талантів з інших академій Англії, та й усього світу. Той таки Санчо, наприклад, прибув до табору «городян» з «Вотфорда», а Еріка Гарсію привезли з легендарної каталонської «Ла Масіі». Тому звинувачувати режим шейха Мансура у відсутності уваги до юнацького і молодіжного футболу навряд чи варто. Але питання, чому так мало випускників академії «Сіті» потрапляють до першої команди, залишається.

Чомусь так відбувається, що жоден з юних талантів, крім уже згаданого вище Фодена, не зміг переконати Манчіні, Пеллегріні, а нині й Гвардіолу в своїй спроможності конкурувати з гравцями основи. Пеп, зокрема, наголошував, що його небажання більш активно залучати вихованців клубу до ігор за першу команду пов'язане виключно зі змагальним аспектом. Гвардіола розуміє, що його успіх багато в чому ґрунтується не на тому, щоб планомірно ростити і виводити молодь на новий рівень, а на тому, щоб успішно награвати вже сформованих майстрів, які володіють значно більшим арсеналом здібностей і, звичайно ж, досвідом.

«Коли вихованці академії талановиті, вони повинні грати. У той же час ми кожен день зобов'язані виходити на поле і домагатися успіху проти кращих команд Англії і Європи. Для цього нам потрібні такі виконавці, як Кевін Де Брюйне, Серхіо Агуеро і Фернандіньо. Якщо ж за основу взяти молодих гравців, то бути конкурентоспроможним на такому рівні не вийде», - пояснював свою логіку Гвардіола виданню The Guardian восени минулого року.

Ймовірно, Філ Фоден буде єдиним гравцем свого покоління, який зможе пробитися в першу команду «Манчестері Сіті» надовго. Він дійсно отримував величезне число позитивних відгуків з юного віку, і демонстрував готовність терпляче чекати свого шансу, а тому заслужив того, щоб зараз насолоджуватися моментом тріумфу.

Важливо розуміти і те, що Гвардіола мав можливість кілька років спостерігати за розвитком Фодена. Каталонець став шанувальником таланта Філа, адже свого часу стикався зі здібними молодими гравцями - один Ліонель Мессі чого вартий. Але навіть на тлі аргентинця Гвардіола заявляв, що «Фоден - найталановитіший гравець», якого він коли-небудь бачив.

«У Філа є все, щоб бути одним з кращих у світі. Я говорив це багато разів на прес-конференціях, але, можливо, жодного разу не вимовляв це в обличчя самому футболістові. Так ось, виправлю це зараз: Філ Фоден - це най, най, найталановитіший гравець, якого я тільки бачив у своїй тренерській кар'єрі», - заявив Гвардіола в 2019 році, перебуваючи поруч з Фоденом.

І півзахисник починає виправдовувати довіру тренера. Наприклад, в чвертьфіналі Ліги чемпіонів саме Фоден забив два голи «Боруссії», а в півфіналі асистував Марезу в домашньому поєдинку проти ПСЖ. Цікаво, що в дуелі проти дортмундців на нас теоретично могло чекати суперництво двох найталановитіших вихованців академії «Манчестер Сіті» останніх років, але Джейдон Санчо через травму не зміг допомогти «чорно-жовтим».

Фоден і Санчо, безсумнівно, є кращими вихідцями з академії «Сіті» в нинішньому столітті. Завдяки їм юнацька система клубу, яка почала стрімко втрачати позиції та визнання після покупки «городян» шейхом Мансуром, знову набула статусу успішної. Про це говорять і результати юнацьких команд клубу. Молодіжна команда «Сіті» домагалася пристойних результатів в останні роки. У минулому сезоні «городяни» виграли Лігу професійного розвитку U-18, Кубок Прем'єр-ліги U-18 і Молодіжний кубок Англії. У цій команді фахівці пропонують придивитися як мінімум до п'яти гравців - Тейлора Харвуд-Белліса, Коула Палмера, Джейдена Браафа, Джеймса Макейті та Ліама Делапа.

Getty Images/Global Images Ukraine. Манчестер Сіті U-18 - чемпіони Англії

Чи підуть перераховані юнаки стопами Фодена? Або, як Санчо і Діас, які не отримали шансу в першій команді, будуть змушені піти в інший клуб? Зараз можна впевнено сказати тільки те, що при нинішньому підході Гвардіоли, всім їм буде потрібне неабияке терпіння. Але сама присутність в першій команді такого гравця як Фоден, є прекрасним прикладом для наступних поколінь, що навіть в клубі настільки високих амбіцій, як «Манчестер Сіті» шейха Мансура, можна виходити на перший план і бути важливим. В цьому аспекті Філ Фоден вже зараз перетворюється на справжню легенду академії «городян».

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 09:15 6

Варіантів, насправді, не так і багато…

Коментарі