Олексій ЖИТНИК: «Не думаю, що в наступному сезоні буде два Соколи»

Президент «Сокола» - про те, де в наступному сезоні виступатиме віце-чемпіон України

Здобуте київським «Соколом» у першому після відродження клубу після шестирічної відсутності сезоні срібло національного чемпіонату стало приємним сюрпризом як для прихильників легендарного клубу, так і для нейтральних любителів хокею. Столична команда під керівництвом Олега Шафаренка не лише демонструвала змістовну гру, а й сприяла прогресу цілої групи молодих українських хокеїстів, частина з яких нещодавно дебютувала у національній збірній України.

Втім, наразі перші міжсезонні новини з табору «Сокола» радше викликають тривогу. Не лише тому, що в «Донбас» перебралися два провідних хокеїсти - оборонець Віталій Андрейків і нападник Фелікс Морозов. Річ у тім, що через відсутність серед керівництва клубу єдності стосовно турнірного майбутнього команди існує реальна загроза, що в наступному сезоні в Україні може з'явитися два «Соколи». Бо рішення президента клубу, олімпійського чемпіона Альбервілля-1992 Олексія Житника подати заявку для участі в Українській хокейній лізі в клубі сприйняли не всі. Як відомо, Федерація хокею України вирішила розторгнути угоду з УХЛ в односторонньому порядку й відповідно позбавити лігу права проводити національний чемпіонат. Трохи згодом один із головних спонсорів «Сокола» В'ячеслав Лецкан заявив, що кияни гратимуть у тому турнірі, який матиме офіційний статус.

Чи вдасться верхівці «Сокола» досягти консенсусу? Відповідь на це питання Sport.ua дає Олексій Житник.

- Як відомо, рішенням Господарського суду Києва Федерації хокею наразі заборонили приймати заявки команд для участі в національному чемпіонаті, - бере слово пан Житник. - ФХУ подала апеляцію і наразі ми як законослухняні громадяни будемо дочікуватися рішення суду. А поки від різких рухів утримаємося. Заявку на участь в УХЛ ми подавали, щоб була змога вести перемовини про перепідписання контрактів з колишніми гравцями і вести предметні розмови з потенційними новачками. З клубом, який не знає, де буде грати і чи буде десь грати взагалі, ніхто говорити не захоче. У будь-якому разі, ми хочемо виступати в чемпіонаті, який був би принаймні не менш конкурентним, ніж попередній.

- Чи існує реальний ризик, що через відсутність єдиної позиції серед керівництва «Сокола» команди в наступному сезоні може бути дві?
- Радше ні. «Сокіл» - бренд, народна команда, яка буде існувати незалежно від обставин. Вважаю, що ми зможемо домовитися. Мусимо розуміти, що ринок гравців в Україні обмежений. Хокеїстів нам ледве вистачало на одну лігу. Про дві годі говорити. Нам зараз треба поступитися власними амбіціями, не звертати уваги на посади, які обіймаємо, і прийняти те рішення, яке піде на користь нашому клубові і хокею загалом. При цьому вирішувати майбутнє клубу ми повинні колегіально. Одна людина диктувати умов не повинна. В нас є хлопці, які займалися школою «Сокола» навіть тоді, коли професійного клубу не було. Фактично, якби не вони, «Сокола» сьогодні б не існувало. І школу, можливо, теж поховали б. Обмовлюся, що то не моя заслуга, а Костянтина Сімчука, В'ячеслава Завальнюка, Владислава Сірика. Мене запросили взяти в цьому проекті участь вони.

У нашому клубі є опікунська рада, пул спонсорів, є бюджет, від якого повинні відштовхуватися. Проте рішення треба приймати не протягом сезону, а напередодні. Влітку маємо зібратися, все обговорити, прийняти спільне рішення і під ним підписатися. Інакше клуб не буде розвиватися так, як нам усім хотілося б.

- Непорозуміння нині виникають найперше з одним із головних спонсорів клубу в минулому сезоні В'ячеславом Лецканом. Ви з ним контактуєте?
- Так. Зустрічалися з В'ячеславом Львовичем до мого від'їзду до Нью-Йорка на початку травня. Після того регулярно зідзвонювалися. Діалог у нас налагоджений нормально. Але немає розуміння, що робити далі у зв'язку з судовою тяганиною. Думаю, здоровий глузд врешті переможе.

- Відомо, що «Сокіл» уклав нові контракти з двома молодими хокеїстами - воротарем Дмитром Кубрицьким і нападником Денисом Гончаренком. Є якась ясність стосовно інших представників «Сокола» зразка сезону-2020/2021?
- Поки ні. Офіційно підписали тільки Дмитра і Дениса. Решта гравців вагаються, бо не знають, якою буде ліга, скільки в ній команд гратиме. Пішли від нас тільки Морозов і Андрейків. Звісно, останнє слово в комплектуванні команди - за тренерським штабом. Торік ми набирали гравців за залишковим принципом. Заявилися ми для участі в чемпіонаті України останньої миті, коли більшість українських хокеїстів вже мали контракти. Легіонерів теж шукали, виходячи з того, хто вільний і які позиції в нас проблемні. При цьому вкомплектувати команду вдалося справді непогано. Проте всі ці хлопці зараз - вільні агенти. Вони побачили, який рівень українського чемпіонату, переконалися, чого можна очікувати від «Сокола». Але для початку мусимо визначитися з тим, де будемо грати. Поки такого розуміння немає, не можемо навіть запропонувати гравцям конкретних розмірів зарплат. Сподіваюся, якась конкретика протягом червня з'явиться.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 1

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі