Мотор провів хороший сезон. Але осад залишився

Олексій Коляго підводить підсумки виступів запорізького клубу в минулому сезоні

Минулого вівторка фінальним поєдинком національного кубка завершився гандбольний сезон в Україні. У ньому підопічні Гінтараса Савукінаса в непростій боротьбі обіграли «Донбас» - 27:24 і в черговий раз стали володарями трофея. А ще за кілька тижнів до цього запорізький клуб оформив внутрішнє чемпіонство. Вже восьме поспіль.

Головним підсумком національної першості для «Мотора» стала не чергова перемога в ній, а той факт, що вперше за більш ніж шість з половиною років флагман українського гандболу втратив очки в чемпіонаті. В останній раз таке траплялося аж 17 грудня 2014 року, коли в запорізькому дербі «Мотор» зазнав поразки від ЗТР - 23:27. У нинішньому сезоні локальний подвиг здійснив «Донбас», який в середині лютого зіграв з чинним чемпіоном внічию - 29:29.

Втім, такий результат навряд чи сильно засмутив запорізький клуб. «Мотор» вже давно страждає від нестачі якісної ігрової практики в Україні і нехай навіть невелике зростання рівня опору всередині країни в перспективі ще зіграє в плюс нашому гранду.

З огляду на повне домінування в Україні лакмусовим папірцем для «Мотора» залишаються європейські клубні турніри. Саме за результатами в цих змаганнях і можна судити про успішність сезону в цілому або його окремих частин для запорізького клубу.


ГК Мотор

У нинішньому сезоні виступ підопічних Гінтараса Савукінаса на міжнародній арені оцінити одночасно і легко, і складно. Легко тому що запоріжці встановили свій рекорд за набраними очками в елітній групі Ліги чемпіонів, впевнено вийшли в плей-оф турніру тим самим виконавши мінімальну задачу в найсильнішому єврокубку і виграли групу СЕХА-Ліги. А складно через те, що зробити ривок в результатах в Лізі чемпіонів і, нарешті, пробитися в чвертьфінал турніру нашому клубу так і не вдалося, а головні поєдинки в СЕХА-Лізі відбудуться ще не скоро. Але про все по порядку.

Після дуже успішної першої частини лігочемпіонських баталій, коли «Мотор» фактично забезпечив собі місце в плей-оф раунді Ліги чемпіонів, друга частина турніру вдалася нашому клубу значно гірше. Цьому є логічне пояснення, якщо подивитися на імена суперників. Так вже вийшло, що після Нового року згідно з волею календаря підопічним Гінтараса Савукінаса належало провести матчі проти найскладніших опонентів у своїй групі.

Великих звершень від цих матчів ніхто не чекав, але все-таки результат засмутив. Команда програла всі поєдинки в останній частині групового турніру (технічну перемогу над «Кілем» не братимемо до уваги). Особливо розчарував домашній матч з «Ольборгом», коли запоріжці власноруч віддали перемогу у фінальній частині другого тайму. Виграй «Мотор» тоді і, цілком можливо, наш колектив опинився б на третьому місці в групі, що стало б просто мега-досягненням і могло обіцяти дуже непогані перспективи в плей-оф.

Однак запоріжцям і так гріх було скаржитися на долю, адже їхнім суперником по стадії плей-оф став білоруський «Мєшков Брест» - ще один регулярний учасник Ліги чемпіонів, який також ніколи не пробивався до чвертьфіналу турніру, хоча постійно заявляв про такі цілі і підкріплював свої слова дуже серйозними фінансовими вливаннями. Це якраз той випадок, коли в таборі обох суперників повинні були бути задоволеними турнірною сіткою, і обидва колективи в дуелі з рівним опонентом цілком справедливо розраховували на подальше продовження боротьби.

Взяти нову для себе планку нашому клубу не вдалося. Домашньої перемоги з перевагою в два м'ячі не вистачило «Мотору» для підсумкового успіху. У головній грі сезону (матч-відповідь у Бресті) все пішло не так із самого початку і вже після першого тайму, який підопічні Гінтараса Савукінаса програли - 8:16 стало зрозуміло, що в чвертьфінал ми пройдемо тільки дивом. Дива у другій половині гри не сталося.

Ось такий суперечливий виступ в Лізі чемпіонів. З одного боку, «Мотор» впевнено пройшов у плей-оф, а по ходу сезону оформив яскраву серію з шести перемог поспіль, яку відзначили далеко за межами України. А з іншого - програв у цьому самому плей-оф приблизно рівному супернику. Якби замість білорусів в опонентах у «Мотора» опинилися б умовні «ПСЖ» або «Фленсбург», ніхто б нічого на адресу запоріжців і не сказав би. А ось шанси пройти «Мєшков Брест» були цілком реальні.


ГК Мотор

У СЕХА-Лізі запоріжці виступили досить непогано. Підопічні Гінтараса Савукінаса стали першими у своїй групі, випередивши серед інших і північномакедонський «Вардар 1961». Звичайно, «Вардар 1961» у цьому сезоні був трохи не той, як раніше, але залишимо їхні проблеми десь у Північній Македонії, а наш клуб привітаємо з тріумфом у групі. До речі, виходячи з турнірної сітки, в нашому квартеті перше місце необхідно було займати обов'язково, адже будь-які інші позиції гарантували дуже непросте подальше життя.

«Мотор» напряму вийшов у чвертьфінал СЕХА-Ліги. Вже відомий і суперник нашого клубу. Ним став словацький «Татран». Тільки фішка в тому, що вирішальні поєдинки турніру будуть зіграні в серпні і вересні нинішнього року. Тобто, сезон СЕХА-Ліги 2020/2021 буде по факту дограний вже на старті ігрового сезону 2021/2022. А на той час команди будуть виглядати зовсім інакше.

***

Персонально не стану виділяти нікого в складі запоріжців. Безумовно, можна згадати про те, що після поєдинків раунду-плей-оф в десятці найкращих снайперів Ліги чемпіонів було два гравці «Мотора» (В'ячеслав Бохан - 71 закинутий м'яч і Айденас Малашинскас - 68). Можна освіжити в пам'яті дуже хороші сейви від тріо голкіперів клубу, яскраві перфоманси від Бориса Пуховського, який трохи здав, але залишається дуже сильним гравцем, гру в захисті від оборонних спеців нашого клубу, впевнений гандбол від вчорашніх дублерів і молодих гравців. Кожен вклав в успіх команди свою лепту.

Хоча ні, виділю персону головного тренера Гінтараса Савукінаса. Володіючи непоганим, але далеко не найсильнішим підбором гравців в Лізі чемпіонів, прибалтійський фахівець зумів використати для командного блага кращі ігрові сторони практично кожного з гандболістів, які були в його розпорядженні. По ходу сезону литовський наставник разом зі своїм грузинським помічником Роландом Ерадзе зміг зліпити дуже боєздатний клуб. Не безгрішний, але досить міцний.

Що ж далі? Зараз команда пішла у відпустку, і попереду гарячі трансферні новини. Вже відомо, що залишає команду Мілош Орбович, а Максим Бабічев завершив ігрову кар'єру. Підписані угоди з двома гравцями задньої лінії, команду поповнять литовець Йонас Трухановічус і хорват Лука Шебетіч. Продовжили контракти багаторічні лідери Айденас Малашинскас і Борис Пуховський. Точно буде і багато інших новин.

На старті наступного сезону перед очима уболівальників постане зовсім інша команда. Але це буде пізніше. А поки слід подякувати «Мотору» зразка 2020/2021 за сезон. Було дуже цікаво, і команда подарувала багато приємних хвилин для всіх українських любителів гандболу. Тільки ось білорусів треба було проходити.

Олексій Коляго Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 23:31 1

34-річний хавбек «Динамо» забив 190-й м'яч в українській кар'єрі

Коментарі