Топ причин, коли потрібно звертатися до вертебролога

Як правильно доглядати за своєю спиною, якщо у вас фізична праця

Життя - як водіння велосипеда. Щоб зберегти рівновагу, ти повинен рухатися. Альберт Ейнштейн

Одна з поширених причин, яка порушує нормальну життєдіяльність людини - біль в спині. І хоча на тривалість життя вона впливає з малою вірогідністю, все-таки цей дискомфорт може зіпсувати її якість.

Основною причиною болів в хребті є малорухливий спосіб життя.

Вести активний спосіб життя, навчиться правильно сидіти, лежати і ходити не вимагають особливих зусиль або знань, зате природна позиція тіла не допускає розвитку хронічного гіпертонусу м'язів в спині.

Дана стаття розповість про профілактичні заходи хвороб хребта; розглянемо симптоми, через які варто звертатися до вертебролога; проаналізуємо способи підтримки здоров'я спини людям з малорухливим способом життя.

Профілактика хвороб хребта

У кожної людини різна анатомія, а значить, опорно-руховий апарат теж своєрідний. У цьому випадку підійде і різна ступінь профілактичних заходів: одному підійдуть вправи на турніку, іншому - плавання, третьому - достатньо більше ходити або відмовитися від шкідливих звичок; варто лише переглянути свій спосіб життя.

Хороше розслаблення м'язів всієї спини дає фізичне навантаження будь-якого формату. Поєднання помірної та інтенсивної фізичної активності можливе в домашніх умовах навіть з урахуванням відсутності спеціального обладнання і обмеженого простору. Сюди входять:

- короткі активні перерви на розминку протягом всього дня;

- використання онлайн-рекомендацій вашого тренера по комплексу фізичних вправ;

- більше ходити, гуляти на свіжому повітрі;

- регулярне і правильне харчування;

- правильна організація свого робочого місця, враховуючи висоту сидіння, зручність спинки стільця, а також інших пристосувань для виключення напруги м'язів спини під час роботи;

- виключення шкідливих звичок у їжі, оскільки зайва вага дає більше навантаження на опорно-руховий апарат.

За яких обставин потрібно звертатися до вертебролога?

Вертебрологія - це напрямок в медицині, основна функція якого полягає в діагностиці, лікуванні та профілактиці проблем хребта, паравертебральних тканин і суглобів.

Вертебролог - це фахівець в галузі фізичної терапії та реабілітаційної медицини, діяльність якого спрямована на відновлення функцій опорно-рухового апарату і усунення причин болю в спині.

Коли необхідно звертатися за допомогою до вертебролога?

1. При постійних відчуттях дискомфорту в відділах хребта

2. При болях в суглобах і м'язах

3. Регулярні головні болі

4. З метою профілактики хвороб спини

Завдання вертебролога - розробити індивідуальну реабілітаційну програму для відновлення і підтримки здоров'я хребта, зміцнення м'язового корсету, попередити появу гриж, асиметрії ребер, плечей і тд.

Лікування і профілактика вертебро-базилярної недостатності

Вертебро-базилярна недостатність - це дисфункція головного мозку хронічного характеру, яка проявляється внаслідок порушення кровопостачання в базилярних і хребетних артеріях.

Дане захворювання виникає з ряду наступних причин:

- травми відділів хребта;

- наявність хронічних хвороб;

- генетична схильність;

- шкідливі звички;

- неправильне харчування;

- малорухливий спосіб життя;

- зайва вага;

- підвищений холестерин в судинах;

- цукровий діабет і тд

Методики лікування можуть мати медикаментозний, фізіопроцедурний і хірургічний характер, в залежності від ступеня тяжкості хвороби (те ж саме стосується і тривалості курсу).

Придушення хвороби найчастіше вимагає комплексного індивідуального підходу, спрямованого на фізичну реабілітацію та відновлення функцій опорно-рухового апарату.

Щоб запобігти даній недузі, потрібно:

- дотримуватися режиму правильного харчування;

- віддавати перевагу регулярним помірним фізичним навантаженням;

- відмовитися від шкідливих звичок;

- не допускати травмування.

Як правильно доглядати за своєю спиною, якщо у вас фізична праця?

Скільки часу людина не проводила б на роботі (в сидячому або зігнутому положенні, піднімаючи грузи), важливо використовувати методи, які збережуть здоров'я хребта, незважаючи на шкідливість праці.

Фізична праця, як і розумовий, може стати причиною почуття "скутості" і напруги в спині. І це лише перші дзвіночки, які приведуть до більш серйозних наслідків, якщо їх вчасно не усунути.

Хребет впливає на працездатність всіх частин тіла, тому погіршення кровообігу на тлі щоденного "виснаження" скелета, ускладнює наші рухи і провокує виникнення больового сигналу. Разом з цим уражається "кістяк" нервової системи і відчувається головний біль, оніміння кінцівок, хронічна втома, поганий сон, депресивний настрій і тд.

Біль не дає можливості повноцінно працювати і відпочити, а без повноцінного відпочинку м'язи не можуть розслабитися і відновиться.

Як зупинити цей накопичувальний процес? - запитаєте ви.

Все що має комплексний підхід - має більше шансів на успіх.

Якщо ви протягом тривалого часу приділяєте достатньої уваги здоровому способу життя, запускається процес "заощадження" відмінного самопочуття.

Наблизивши свій режим дня до більш правильного: вчасно відпочивати, правильно і збалансовано харчуватися, ввести в свій ритм життя спорт, можна виключити себе зі списку "зони ризику".

Чим більше затиснуте тіло, тим більший гіпертонус м'язів. Регулярні фізичні тренування ретельно опрацьовують "місце застою" і надають ефект рівномірного розподілу напруги на весь м'язовий корсет і скелет. На виході отримуємо поліпшення циркуляції крові, розігріті і розслаблені м'язи.

Навіть 15-хвилинна зарядка, як би скептично до неї не ставилися, дозволяє опрацювати м'язи і місця «скупчення солей»; результат - легкість в тілі, відсутність втоми і прилив енергії.

Основне завдання тренувань від болів в спині:

- нормалізувати процес кровообігу;

- усунути біль в поперековому або шийному відділах;

- рівномірно розподілити навантаження на м'язи;

- поліпшити роботу нервової системи.

Висновки

Проблемна спина - питання не в новинку, адже від неї страждають як діти, так і дорослі. Щоб не вдаватися до кардинальних методів лікування, необхідно піклуватися про здорову спину ще з дитинства, і варто почати з постави.

У стадії хвороби, для призначення ефективного лікування, потрібно правильно і точно встановити причину природи захворювання. Діагностика визначить ступінь і необхідну методику оздоровлення і реабілітації.

У медицині представлені найрізноманітніші методи лікування, деякі носять комплексний характер.

Уникнути і зменшити больовий синдром - поняття різні. Заходи профілактики, як і період відновлення рухової активності, для кожної людини різний. Важливо усвідомити, наскільки довго ви будете терпіти біль, щоб бути готовим переступити межу.

Автор статті

Михалик Марина

Віталій Петровський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 29 квітня 2024, 15:45 2

Легендарний боксер розповів, як готується до бою з Джейком Полом