Чеферін грає з вогнем. Глава УЄФА може не тільки обпектися, але і згоріти

Валерій Василенко вважає, що піддати анафемі клуби Суперліги - необачне рішення УЄФА

Війна УЄФА проти створення Суперліги, а може, і самої ідеї як такої, давно закінчилася. Власне, це і не війна була зовсім, а бліцкриг: проіснувавши на папері три дні, Суперліга де-факто померла, так і не встигнувши як слід народитися. Однак УЄФА, як ті затяті партизани, продовжує підривати залізничні колії. Панове, це, як мінімум, нерозумно.

Зізнаюся, з подивом і здивуванням прочитав інформацію про санкції Європейського футбольного Союзу до 9 з 12 клубів, які беруть участь в проекті створення Суперліги. Слух різонула вже перша фраза: «в дусі примирення і на благо європейського футболу», бо далі йшла мова, окрім усього іншого, про те, що ці дев'ятеро повинні «як жест доброї волі зробити пожертву на загальну суму € 15 млн, яка буде використана на благо дітей, молоді та масового футболу в місцевих громадах по всій Європі, включаючи Великобританію». Особисто мені цей ультиматум дуже вже скидається на революційну експропріацію. Причому явно в стилі Поліграфа Шарикова. Ну, ви пам'ятаєте: «Та що тут пропонувати?.. А то пишуть, пишуть... Конгрес, німці якісь ... голова пухне! Взяти все, та й поділити». Правда ж, дуже скидається?

Я розумію, що переможець завжди правий, і цих самих прав більше саме у нього, і що той, хто програв, практично завжди - дурень, що залишається, до всього, ще й у меншості. Але друзі мої, невже зараз є сенс розмахувати шашкою: одних штрафувати і тикати носом в «неподобство», інших - і зовсім збиратися відлучити від єврокубків на два сезони. Невже це в дусі «примирення і блага європейського футболу»? Адже тут не суть в 15 мільйонах європейських грошей, які для команд на кшталт «МанСіті» або «Інтера» - що їх власникам один раз сходити в казино Монте-Карло. Мені здається, Александар Чеферін і його відомство в даній ситуації повинні не розділяти і володарювати по-пролетарському, а навпаки, проявляти імператорські мудрість і терпіння. Ну уявіть: ось з одного боку - фактично безрідний володар, який домігся величі шляхом з грязі в князі, за підтримки, в першу чергу, дотаційних асоціацій. А з іншого боку - весь цвіт європейського (та що там європейського - світового) футболу. Якби у Чеферіна був цар в голові, а не тільки царська корона, він би і міркував відповідно. Але, схоже, царя в голові немає. Тому і рубає зопалу.

Мені здається, всі ці «юнайтеди», «мілани» та «атлетіко», для яких 15 мільйонів - не гроші, затаять образу і злість. Так, вони напевно публічно відречуться від затії Суперліги і пообіцяють - так само гучно - зарити сокиру війни і повернутися в лоно УЄФА. Але не сумнівайтеся - при першій же можливості вони не забудуть встромити ніж у спину. Тому що їм публічно дали ляпаса. Сильні світу цього подібного не прощають. Вони напевно будуть мститися. Кожен по своєму. Невже Чеферін цього не розуміє? Невже він думає, що санкціями, а не мудрістю, можна схилити на свою сторону людей, які, в більшості своїй, не моргнувши оком, можуть його продати, потім купити, а потім знову продати, але вже дорожче? Якщо цієї простої, як і весь Всесвіт, істини президент УЄФА не розуміє, значить, він просто недалекий. А то і зовсім випадковий на своєму високому посту. Він явно не рівня Юханссону і навіть Платіні.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще раз: в даному випадку не є оповідь про те, що борються добро і зло, погане і хороше. У нашому випадку всі абсолютно однакові, мазані одним миром. Тому не потрібно освітлювати лик Чеферіна і малювати диявольські роги Флорентіно. Вони всі - в одній упряжці. В одному чистилищі. Адже питання тільки в грошах, навколо грошей і завдяки грошам. Сама ідея створення Суперліги виникла не в останню чергу тому, що через небачену досі епідемію багатющі клуби світу стрімко втрачають свої активи і прибутки, а УЄФА лише констатує «стурбованість» з цього (та й не тільки) приводу. До того ж, рівень доходів вищої касти УЄФА не знизився, а навіть навпаки. Чому «Реал» і інші повинні радіти такому стану речей? Ось вони і не раділи, а шукали шлях виходу з кризи. Можливо, шлях дискусійний, місцями незрозумілий, а іноді і неправильний. Але ж те, що пропонує УЄФА - ще гірше. До того ж, як резонно зауважив Флорентіно Перес, не факт, що до 2024 року «Реал» зможе дожити в тому вигляді, в якому ми всі звикли його бачити.

Невже і цього не розуміють в УЄФА? Скажіть на милість, кому стане краще, якщо Союз дискваліфікує на енну кількість сезонів з Ліги чемпіонів «Реал», «Барсу» і «Юве»? Невже там думають, що європейська футбольна індустрія і це проковтне? ЛЧ без Мессі, Роналду і найкращого футбольного клубу в історії світового футболу - це пшик, непорозуміння, ерзац. Особисто мені така Ліга чемпіонів не потрібна. І, впевнений, не тільки мені. Та й рекламодавці з телемовниками теж навряд чи похлопають в долоні такому стану речей. Невже Чеферін і цього не розуміє?

Адже заборона практично у всіх сферах людської життєдіяльності спрацьовує якраз у протилежний бік. Пам'ятаєте, як у «Наутілуса», в «Гуд бай, Америці»: «нас так довго вчили любити твої заборонені плоди».

Якщо Чеферін все ж не схаменеться, і таки відлучить трійцю від ЛЧ, він у підсумку виявиться йолопом. І накличе справжню бурю. Тому що в цьому революційному багатті згорить саме він, а не ті, типу «розкольники». Бо саме вони - вічні. При всіх їхніх недоліках. А він - лише тимчасовий правитель. При всіх його фішках і «тріщинах».

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 02 травня 2024, 15:12 8

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

Коментарі