Змінити все. Від Макса Звонова до Дінь Хоанг Ла

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про найвідоміших спортсменів, які змінювали прізвища

У контексті історії із зміною прізвища екс-гравця національної збірної України з баскетболу Максима Пустозвонова на «Звонов» ми вирішили згадати ще ряд випадків, коли спортсмени змінювали свої паспортні дані. У світовій практиці - це далеко не поодинокі факти, і майже всі знають, що, скажімо, Мохаммед Алі насправді при народженні мав ім'я Кассіус Клей. А от що, скажімо, Дінь Хоанг Ла і колишній голкіпер Микола Литовка - це одна і та ж людина, відомо не кожному.

Тож до вашої уваги наведемо цікаві історії із змінами прізвищ деяких спортсменів із України та ближнього зарубіжжя.

Максим Звонов (при народженні Пустозвонов)


БК Будівельник. Максим Звонов

Екс-гравець національної збірної України з баскетболу Максим Пустозвонов в Україні постать доволі відома. За 11-ть років виступів у складі української дружини він зіграв 59 зустрічей, що є третім показником в історії, був учасником чотирьох Євробаскетів (2011, 2013, 2015, 2017) і одного чемпіонату світу (2014). На клубному рівні Максим здобував золоті нагороди Суперліги із БК «Донецьк» у 2012-му та двічі піднімав над головою Кубок України з «Будівельником» (2015, 2021). Встиг пограти форвард і за кордоном в Румунії (чемпіонство та Кубок 2017) та США. І всі ці досягнення здобувалися під прізвищем Пустозвонов. Тож громом серед ясного неба стала новина на початку 2021-го, що Максим відтепер виступатиме під прізвищем Звонов. За це баскетболісту добряче дісталося «на горіхи» від уболівальників, які в Інтернет-спільнотах засуджували такий крок гравця, який, за їхніми коментарями, «зрадив батьківський рід» і таке інше. Сам Максим після цього шквалу негативних висловлювань пояснив свій вчинок на YouTube-каналі INTERSPORT Україна. За його словами, він давно хотів змінити прізвище:

«Я давно хотів змінити прізвище, навіть провів дослідження із професором, який вивчав моє фамільне дерево. Моє прізвище пішло саме від прізвища Звонов. Потім в якомусь коліні з'явився Пустозвонов. Через це часто відчував дискомфорт у житті. І я сказав собі, що якщо в мене народиться син, в мене буде достатньо сил та енергії піти і змінити прізвище на Звонов» - пояснив Максим.

Відзначимо, що його кохана Лана Кауфман 6 листопада минулого року в одній із клінік Маямі (США) народила нинішньому гравцю «Будівельника» сина, якого назвали Левом. І, як бачимо, свою обіцянку баскетболіст виконав і з 2021 року Максим Пустозвонов на всіх офіційних сайтах вказаний уже, як Максим Звонов.

Артур Абрахам (при народженні Аветік Абрахамян)

Getty Images/Global Images Ukraine

Біографія колишнього чемпіона світу в середній і другій середній вазі Артура Абрахама доволі цікава і сповнена багатьма видовищними боями. Народився боксер у 1980 році в Єревані під ім'ям та прізвищем Аветік Григорович Абрахамян. Ще в ранньому віці займався різними видами спорту. Так, на юнацькому рівні Аветік став призером чемпіонату Вірменії з велоспорту. У 15-річному віці Абрахамян разом із сім'єю переїхав до німецького Бамберга, де хлопець вирішив зосередитися виключно на боксі. У 2003 році вірменин почав кар'єру на професіональному рівні, але вже не як Аветік Абрахамян, а як Артур Абрахам. І вже за два роки боксер здобув пояс чемпіона світу у середній вазі по версії IBF, яким володів 5 років. Після цього Артур вирішив змінити категорію, піднявшись у другу середню вагу, де також став чемпіоном світу за версією WBО (2012-2013, 2014-2016).

Загалом зірковий «вірмено-німець» 16 разів захищав свої титули. Останній раз боксер виходив у ринг в квітні 2018-го і здобув перемогу по очках над данцем Патріком Нільсеном, здобувши вакантний титул чемпіона світу WBO International в другій середній вазі. Після цього взяв паузу в кар'єрі, а на початку нинішнього року 40-річний спортсмен оголосив про завершення своїх виступів у профі. За 15-річну кар'єру в професіоналах Артур Абрахам загалом провів 53 бої, в яких здобув 47 перемог, із них 30 нокаутом.

Терентій Луцевич (при народженні Вогба Тьєнчен)


ФК Гомель. Терентий Луцевич

Білоруський футболіст Терентій Луцевич - син білоруски та камерунця. Народився в 1991 році в місті Дуала (Камерун) під ім'ям та прізвищем Вогба Тьєнчен. Утім, коли йому було 6 місяців, помер його батько і мати перевезла сина до Білорусії, де його виховувала бабуся Анастасія Луцевич, адже мати повернулася працювати назад до цієї африканської країни. Із шести років Вогба почав займатися футболом, і до 2013-го року захисник виступав під ім'ям і прізвищем Вогба Тьєнчен. Навіть зіграв одну гру за молодіжну збірну Білорусії у 2011 році проти Туркменістану і забив у ній єдиний переможний гол. Попри успішний дебют, більше до лав національної команди не викликався.

У 2013-му році фактурний захисник поміняв паспорт, в якому вказав духовне ім'я при хрещенні в православній церкві - Терентій, а нове прізвище взяв бабусине - Луцевич. Щодо клубної кар'єри, то гравець відіграв 142 гри в білоруській Вищій лізі і відзначився 18-ма м'ячами.

Алексіс Аманатідіс (при народженні Олексій Саврасенко)

Гадаю, персона Алексіса Аманатідіса не дуже відома навіть у спортивному середовищі. Але якщо згадаєш ім'я Олексія Саврасенка, то уболівальники зі стажем пригадають колишнього центрового збірної Росії початку і середини 2000-х. 215-сантиметровий гігант поїхав до Греції ще в 17-річному віці, де підписав контракт з одним із місцевих грандів «Олімпіакосом». Оскільки в грецькій першості був жорсткий ліміт на легіонерів, то невдовзі отримав громадянство цієї країни і нове ім'я Алексіс Аманатідіс. Так як до грецької збірної гравець явно не дотягував, то прийняв рішення виступати за російську, але через грецьке громадянство довго добивався дозволу у ФІБА представляти «першу батьківщину».

У 2000-му році центровий виставляв свою кандидатуру на драфт НБА, але так і не був обраний жодним із клубів. Попри невдачу в США, у грецького росіянина доволі успішно склалася кар'єра в Європі. Так, разом із збірної Росії він у 2007 році став чемпіоном Європи, на клубному рівні тричі вигравав Євролігу, 6 разів був чемпіоном Росії та двічі Греції. Завершив професійні виступи Олексій у 2013-му у віці 34-х років. Наразі Алексіс Аманатідіс, він же Олексій Саврасенко, обіймає посаду генерального менеджера ПБК «Локомотив-Кубань».

Дінь Хоанг Ла (при народженні Микола Литовка)

А от корінний киянин Микола Литовка заради виступів за національну команду В'єтнаму перетворився на Дінь Хоанг Ла. Саме під таким ім'ям та прізвищем виступав у в'єтнамській першості голкіпер. На батьківщині Микола Литовка так і не зіграв за клуби еліти, хоч числився запасним голкіпером київського ЦСКА, який у 1998-му дістався фіналу Кубка України. У 2003-му році футбольна доля занесла його до В'єтнаму у клуб елітної ліги «Канг Сайгон», але там враження на азійських тренерів Микола не справив і був відправлений в оренду до першолігового «Тханьхоа».

У цій команді українець став справжнім лідером колективу і за два сезони допоміг йому вийти до елітного дивізіону. У 2007 році тоді ще Микола Литовка став автором унікального рекорду у в'єтнамському футболі, зігравши 10 «сухих» матчів поспіль. Такі успіхи нашого земляка не пройшли мимо очей місцевих футбольних функціонерів, які запропонували йому змінити громадянство і за деякий час гравець отримав паспорт на ім'я Дінь Хоанг Ла. 31 травня 2009 року новоспечений в'єтнамець дебютував за цю збірну в переможному матчі проти Кувейту (1:0). Також провів ще один товариську зустріч у футболці збірної В'єтнаму проти грецького «Олімпіакосу» (1:0). Незважаючи на те, що не пропустив жодного м'яча в цих іграх, надалі до національної команди не викликався, адже місцева федерація футболу прийняла рішення про недопуск іноземних громадян, які прийняли громадянство, у збірну. Що цікаво, Микола мав досвід виступів за збірну України з пляжного футболу у 2003-2004 роках, з якою став бронзовим призером Чемпіонату Європи-2004.

Наразі екс-футболіст проживає в Києві, тренує дітей та… дає по сотні концертів за рік із своєю групою «7Е небо».

Олександр ШЕРШЕНЬ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 06 травня 2024, 20:36 7

Звання абсолюту буде у переможця 2 тижні – до поєдинку Хргович – Дюбуа