Падіння Танде, тріумф Гайгера. Підсумки останнього тижня лижного сезону

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Четвер, 25 березня

Планіца (Словенія), HS240, особистий польотний турнір

П'ятниця, 26 березня

Планіца (Словенія), HS240, особистий польотний турнір

Неділя, 28 березня

Планіца (Словенія), HS240, командний польотний турнір

Планіца (Словенія), HS240, особистий польотний турнір

Падіння Танде затьмарило фінал сезону

Стрибуни з трампліна через скасування норвезького турне «Raw Air» отримали дві з половиною тижні відпочинку між заключними змаганнями чемпіонату світу і фіналом Кубка світу в Планіці. У Словенії найкращі стрибуни світу приїхали вже вдруге в нинішньому сезоні - в середині грудня саме на «Летальніці» розігрувалися медалі польотного чемпіонату світу.

Фінал сезону цього разу вийшов більш насиченим, ніж зазвичай: до традиційних двох особистих і одного командного старту додався ще один додатковий особистий турнір - така ось скромна заміна цілій скасованій багатоденці «Raw Air».

В цілому Планіца є однією з найменш проблемних в плані погоди локацій стрибкового Кубка світу, але цього разу програма етапу вийшла зім'ятою. Другий особистий турнір в п'ятницю через важкі погодні умови був проведений тільки в одну спробу. У суботу командний турнір провести так і не вдалося: його перенесли на ранок неділі і також провели лише в одну спробу.

Фестиваль далеких стрибків у Планіці був затьмарений важким падінням Даніеля Андре Танде в трайл-раунді перед першим особистим турніром в четвер:

Норвежець знепритомнів і був негайно доставлений в лікарню. Вже по самому падінню було зрозуміло, що без важких травм там точно не обійшлося. У лікарні Любляни лікарі відразу прийняли рішення ввести Танде в стан штучної коми, однак, принаймні, його життю нічого не загрожувало, і дихав він самостійно.

Зі штучної коми норвежець був виведений в неділю вранці. Що стосується травм, то у Танде зламана ключиця і кілька ребер. Наслідки, звичайно, важкі, але, відверто кажучи, все могло бути набагато гірше.

Проте, щасливчиком Танде точно не назвеш: за останні роки, напевно, жоден стрибун у світі не пережив стількох падінь і травм, як він. Та й в цілому збірна Норвегії є найбільш нещасною зі стрибкових топ-команд.

Тут пригадується і загублена травмами кар'єра Кеннета Гангнеса, і розрив хрестів чемпіона світу серед юніорів Томаса Осена Маркенга, і навіть проблеми з зубами Маріуса Ліндвіка, через які він в нинішньому сезоні втратив шанси поборотися за перемогу на Турне. Позмагатися в плані невезіння і травм з норвежцями може хіба що Німеччина з розривами хрестів Андреаса Веллінгера, Давіда Зігеля і Штефана Ляйе.

Getty Images/Global Images Ukraine

Субота в Планіці запам'яталася скасуванням командного турніру і невеликим скандалом. Журі намагалося всіма правдами і неправдами таки довести до кінця хоча б одну спробу командних змагань, хоча було очевидно, що умови дуже небезпечні для стрибунів. З огляду на недавній інцидент з Танде, спроби Сандро Пертіле і компанії таки провести змагання в таких небезпечних погодних умовах будь-якою ціною виглядали відверто недоречно і навіть в якійсь мірі цинічно. Та й самі змагання з постійними паузами (дві з них тривали як мінімум по 15 хвилин) виглядали, м'яко кажучи, не дуже динамічно.

Під час другої з цих пауз ініціативу на себе взяв головний тренер збірної Німеччини Штефан Хорнгахер. До того моменту вже встигли відстрибати дві групи з чотирьох, проте під час паузи тренер Бундестіму, розуміючи небезпеку ситуації, вирішив зняти свою команду з турніру і не випускати на старт Маркуса Айзенбіхлера і Карла Гайгера. Його рішення підтримав і наставник збірної Норвегії Александер Штокль. Навряд чи можна назвати випадковістю той факт, що на такий крок пішли саме тренери двох команд, які в останні роки більше за всіх страждають від травм.

Незабаром після цього журі таки прийняло рішення командний турнір скасувати. Чи вплинуло на це рішення демарш Німеччини і Норвегії? Складно сказати, адже до того моменту вітер розгулявся настільки, що небезпека проведення змагань в таких умовах стала просто максимально очевидною - іншого рішення і бути не могло. В кінцевому підсумку журі прийняло правильне рішення, але те, як довго перед цим вони ризикували здоров'ям стрибунів, залишило неприємний осад.

Гайгер - король польотів

Якщо ж говорити про спортивну складову етапу в Планіці, то головним героєм, безсумнівно, став Карл Гайгер. За чотири старти у нього три перемоги (дві особистих і одна командна) і одне третє місце - в першому особистому турнірі в четвер.

Малий кришталевий глобус (МКГ) в польотах на лижах цілком і повністю розігрувався в трьох особистих стартах в Планіці. І битва за Малий Кубок світу перетворилася на дуель Гайгера і Рьою Кобаясі. І спочатку саме японець виглядав в цій дуелі фаворитом. У першому особистому старті він просто розгромив суперників, і здавалося, що йому під силу навіть оформити переможний хет-трик в Планіці.

Однак після цього розстановка сил змінилася, і Кобаясі двічі (а з урахуванням командного турніру - так і взагалі тричі) фінішував другим, слідом за Гайгером. В результаті за сумою трьох особистих стартів вони набрали однакову кількість очок - по 260. МКГ дістався Гайгеру, оскільки за рівності очок він здобув більше перемог - 2 проти 1.

Проте, Кобаясі-молодший за такий вік-енд в Планіці також гідний оплесків. Три перемоги на етапах, четверте місце в загальному заліку Кубка світу - непогано для сезону, який для нього називали провальним і кризовим, чи не так? При цьому відзначимо, що Кобаясі здобув три перемоги на Кубку світу на трьох трамплінах різної потужності: на 90-метровому в Ришнові, на стандартному 120-метровому в Закопане і на польотному в Планіці.

Ну а Гайгер став справжнім королем польотів нинішнього сезону, зібравши всі головні особисті польотні трофеї сезону - в грудні він тут же, в Планіці, став чемпіоном світу з польотів, а зараз крім МКГ виграв ще і загальний залік багатоденки, в форматі якої розігрувався етап в Планіці. І це при тому, що протягом всієї кар'єри Карл вважався фахівцем з малих, 90-метрових трамплінів...

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже сильний був у Планіці і Маркус Айзенбіхлер, хоча двічі, в п'ятницю і неділю, він не зумів повною мірою реалізувати себе в особистих турнірах. Хорнгахер протягом усього етапу (за винятком четверга) перед кожним стрибком Маркуса запитував для нього зниження стартових воріт.

І двічі з чотирьох випадків така тактика не спрацьовувала: в єдиній спробі в п'ятницю і в першому раунді особистого турніру в неділю Айзенбіхлер не долітав до необхідних 95% від потужності трампліну (в Планіці це 228 м), щоб отримати компенсацію за знижені ворота. У п'ятницю це відкинуло Маркуса з п'ятого місця на восьме, а в неділю - з другого на третє.

Однак звинувачувати в цьому тільки Хорнгахера не варто. По-перше, в п'ятницю аналогічна тактика принесла Гайгеру перемогу - він, на відміну від Маркуса, позначку в 228 метрів перелетів. По-друге, в неділю під час командного турніру ми зрозуміли, з чим було пов'язане таке стійке і систематичне зниження лавки для Айзенбіхлера. Після своєї спроби німець тримався за праве коліно, явно маючи больові відчуття. Ймовірно, проблеми з коліном у нього з'явилися ще раніше, і зниження лавки було пов'язане з бажанням знизити навантаження на пошкоджене коліно Маркуса.

Незважаючи на всі проблеми збірної Німеччини, кінцівка сезону для Бундестіму вийшла практично ідеальною. Особливо впадає в очі різкий прогрес німців в польотах, які ніколи не були улюбленою територією для Бундестіму. Варто лише сказати, що недільна перемога стала для збірної Німеччини лише другою в історії в командних польотних турнірах на Кубку світу - перша була здобула в березні далекого 2000 року в тій же Планіці.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зимові види | 06 жовтня 2024, 19:09 0

Усі команди-учасниці обрали собі талісмани та прізвиська