Мер Тернополя відповів послу Ізраїлю: заручник радянської історіографії

Сергій Надал прокоментував заперечення посла Ізраїлю в Україні

Мэр Тернополя Сергей Надал прокоментував заперечення посла Ізраїлю в Україні щодо надання Тернопільському стадіону імені Романа Шухевича:

«Прочитав пост посла Держави Ізраїлч в Україні щодо рішення Тернопільської міської ради, яким ми присвоїли нашому центральному стадіону ім'я Романа Шухевича. Хочу повідомити пану послу та іншим людям, котрі стали заручниками «радянської історіографії», конкретні факти, які документально зафіксовані.

В Українській повстанській армії воювали представники різних народів. Історії відомі факти, коли євреї були серед лідерів українських повстанців. Згадаймо: Лейбу-Іцика Добровського, Лазаря та Мойсея Орєхови-Штейнів...

Роман Шухевич, використовуючи свої можливості, допоміг з виготовленням для дівчинки нових документів на ім'я українки Ірини Василівни Рижко. Після арешту дружини Романа Наталії Шухевич в 1943 році Гестапо Роману Шухевичу вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі Василіанок в Пилипові, поблизу містечка Куликів, що за 30 кілометрів від Львова, де Ірина і перебувала до кінця війни, переживши німецьку окупацію і Голокост.

Радянську пропаганду взяла на озброєння сучасна Росія. Відкриті архіви КДБ УРСР переконають пана посла в моїй правоті. Він, як і багато інших, відкриє для себе чимало нового про діяльність Романа Шухевича та Української повстанської армії».

5 березня депутати Тернопільської міської ради перейменували спортивну арену в «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича».

9 березня посол Ізраїлю в Україні Йоель Ліон різко засудив рішення про присвоєння стадіону імені Романа Шухевича і висловив вимогу його скасування.

Микола Степанюк Джерело: Facebook
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 21 травня 2024, 08:00 2

Чемпіонат світу в елітному дивізіоні пройде в Чехії

Коментарі