21 перемога поспіль - не випадковість. Гвардіола будує ідеальний Ман Сіті

Здається, в дербі Манчестера у «Юнайтед» ніколи не було так мало шансів, як сьогодні...

До чергового манчестерського дербі «Сіті» підходить з феноменальною серією в 21 перемогу поспіль у всіх турнірах. В останній раз «городяни» втрачали очки ще в минулому році, коли 15 грудня в рамках Прем'єр-ліги несподівано на своєму полі не змогли переграти «Вест Бромвіч» (1:1). Після того команда Пепа Гвардіоли в різних турнірах запам'яталася перемогами над «Арсеналом» (4:1), «Челсі» (3:1), «Манчестер Юнайтед» (2:0), «Ліверпулем» (4:1), «Тоттенхемом» (3:0)... Здавалося, що в 25-му турі переможна хода «городян» може припинитися у виїзному поєдинку АПЛ проти того ж «Арсенала», але гол Рахіма Стерлінга вже на другій хвилині подарував «Сіті» чергові три очки, а разом з ними і вісімнадцяту перемогу поспіль.

У першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів «Манчестер Сіті» на виїзді впевнено розібрався з менхенгладбахською «Боруссією» (2:0), а вже потім здобув ще дві перемоги в чемпіонаті - проти «Вест Хема» (2:1) і «Вулверхемптона» (4:1), хоча «вовки» відчайдушно чіплялися хоча б за нічию. На 79-й хвилині поєдинку рахунок був ще 1:1, але в кінцівці «городяни» добили опонента, відправивши в сітку його воріт відразу три м'ячі.

Таким чином, до сьогоднішнього дербі проти «Юнайтед» «Манчестер Сіті» підходить з фантастичним показником в 21 перемогу поспіль в рамках всіх турнірів. Ясно, що жодна переможна серія не здатна тривати вічно, але те, як йдуть справи у команди Гвардіоли сьогодні, змушує повірити, що цим гравцям під силу дуже багато. Зрештою, кілька десятиліть в АПЛ не вірили, що будь-якій з команд вдасться за один сезон набрати 100 очок, а «Манчестер Сіті» в чемпіонаті-2017/18 це зробив. «Небесно-блакитні» просто продовжують знаходити нові способи досягнення висот, які раніше здавалися непідкорними.

Getty Images/Global Images Ukraine

Звичайно, у «Сіті» є гроші для розширення меж сприйняття. Вони фінансуються королівською сім'єю Абу-Дабі, яка, на думку Amnesty International, Human Rights Watch і деяких інших організацій, через спортивні досягнення манчестерського клубу намагається обзавестися додатковою підтримкою світової спільноти і відбілити свою репутацію, яка страждає на тлі постійних докорів в порушеннях прав людини. Так це чи ні, але найближчим часом ситуація навряд чи зміниться, і «Сіті» будуть залишатися одним з найбільш платоспроможних клубів європейського континенту, та й усього світового футболу.

Успіхи «Манчестер Сіті» багато в чому пов'язані і з персоною тренера. Нині з «городянами» працює, ймовірно, найвидатніший менеджер сучасності Пеп Гвардіола - людина, яка невпинно прагне до досконалості, і категорично не дозволить навіть натяками на проблеми з етикою у своїх роботодавців зіпсувати бездоганний ореол спортивної успішності ввіреного йому проекту. Часом навіть здається, що Гвардіолу в «Сіті» потрібно було б найняти в якості PR-менеджера, якби тільки Пеп був не настільки хороший в розумінні футболу і «штампуванні» трофеїв.

У пам'яті завжди спливає фінал Кубка Англії в 2019 році, коли «Манчестер Сіті» вщент розбив «Вотфорд» (6:0), а на післяматчевій прес-конференції у Гвардіоли запитали про тонкощі грошових виплат, одержуваних тренером від власників клубу. Журналіст, посилаючись на зізнання колишнього коуча «городян» Роберто Манчіні, бажав дізнатися, чи отримував Гвардіола окремі виплати під час роботи в манчестерському клубі. Пеп швидко вловив, звідки «вітер віє», і в досить презирливій формі дав зрозуміти, що постановка таких питань в день, коли його команда оформила національний требл (чемпіонство плюс виграш Кубка Англії та Кубка ліги), не уявляється йому коректною. Після цього Гвардіола просто встав і покинув зал для прес-конференцій...

Так, в минулому сезоні «Сіті» не виграв чемпіонат, павши під натиском «Ліверпуля» Юргена Клоппа, якому вдалося блискуче проявити себе на дистанції. Однак Гвардіола зробив висновки, і його команда повернулася. Нині вже «небесно-блакитні» є головним фаворитом на перемогу в Прем'єр-лізі, а також єдиною командою в Англії, чия стабільність гідна захоплення.

І в найближчі роки «Манчестер Сіті» нікуди не дінеться з футбольного олімпу. Комусь може здатися, або хотітися, щоб сумнівне минуле і сьогодення власників клубу «наздогнало» команду, але це лише бурхливі фантазії. Точно також ці люди передбачали, що Гвардіола не протримається в «Сіті» понад чотири роки, які він відпрацював в «Барселоні», але зараз, коли Пеп знаходиться на порозі свого третього титулу за п'ять сезонів в Англії, маючи попереду ще два роки за контрактом, подібні пусті балачки бачаться лише спробою хоч якось насолити клубу, що має мінімум слабких місць.

Головним болем «Манчестер Сіті» останніх років є нездатність виграти Лігу чемпіонів. Безліч хейтерів радують себе тим, що ні «городяни», ні «Парі Сен-Жермен», який також купається в багатстві своїх господарів, так і не ставали тріумфаторами найпрестижнішого турніру континенту, але й це ненадовго. Парижани в минулому сезоні вже добралися до фіналу, а «Сіті» тричі виходив у чвертьфінал і один раз - в півфінал турніру. Залишилося зовсім небагато, щоб остаточно зруйнувати й цю догму, і це є єдиним можливим шляхом розвитку подій.

Швидше за все, в найближчі роки «Манчестер Сіті» буде залишатися головним фаворитом на завоювання всіх внутрішньонаціональних трофеїв, а також спробує покласти край невдачам в Лізі чемпіонів. Так триватиме до тих пір, поки для Гвардіоли буде замало задовольнятися тим, що є, і він буде наполягати на постійному поліпшенні якості гри своїми підопічними. Нинішня серія з 21 перемоги - це лакмус того, що Пеп хоче збудувати ідеальну команду, в якій Серхіо Агуеро міг би безболісно замінити Габріел Жезус, Емеріка Ляпорта - Рубен Діаш, а Кевіна Де Брюйне - Філ Фоден. За задумом Гвардіоли, хто б не виходив в небесно-блакитній футболці з числа футболістів, гра його команди завжди повинна залишатися впізнаваною і ефективною. Такою, щоб в дербі з «Юнайтед» навіть не виникало сумнівів, хто буде діяти яскраво і красиво, а хто - сподіватися на одного-двох футболістів і рідкісні помилки суперника...

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 травня 2024, 21:36 18

Циганков і Довбик були важливими гравцями суперуспішного сезону

Коментарі