ШУМСЬКИЙ: «В Україні ми не спілкуємося рідною мовою. Як таке може бути?»

Віталій Шумський - про мовний скандал

Головний тренер «Львова» Віталій Шумський розповів про ситуацію щодо мовного скандалу матчі з «Колосом» (0:2).

- У той момент ви відчули себе дискримінованим за мовною ознакою?
- Звичайно! Не тільки я, а й мої помічники. Думаю, якби це почули люди на трибунах, почувалися б так само. До того ж, це був День вшанування пам'яті героїв Небесної Сотні. Розумієте? І переддень Рідної мови.

- Дехто закидає, мовляв, мовний закон є, але де там записано, що арбітри в українському футболі зобов'язані спілкуватися українською? Його варто доповнити, конкретизувати?
- Звичайно. Але ж - публічні місця. Футбол - це публічне місце? Куди ще конкретизувати? Телебачення на матчі є, мікрофони, всі все чують.

- Український футбол потрібно «лагідно українізувати»?
- Тільки так. Бачив, як Коваленко летить літаком в Аталанту і в нього вже є італійський словник. А в Україні ми рідною мовою не спілкуємося. Як таке може бути?

- Наш футбол і справді переважно російськомовний. Чому за стільки років не можна було опанувати державну мову? Як ви це для себе пояснюєте?
- Значить, вони не хотіли. Значить, українська мова - не їхня рідна. Та й сама Україна - не їхня рідна держава, напевно. Я можу розмовляти російською так само, як українською. Вдома можу говорити, як хочу. Але в публічних місцях такого не може бути.

Володимир Клепач Джерело: Футбол 24
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 травня 2024, 07:00 1

Нинішня команда Віктора Скрипника зіграє з попередньою, якою він керував у першому колі

Коментарі