З присмаком VAR. Шахтар розібрався з Рухом

Підопічні Каштру розім'ялися перед матчем-відповіддю в Лізі Європи УЄФА

Календар Української Прем'єр-ліги подарував донецькому «Шахтарю» унікальну можливість перевести подих між поєдинками 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА проти ізраїльського «Маккабі» Тель-Авів у домашньому матчі проти львівського «Руху» в рамках 15-го туру національної першості. Навіть незважаючи на нічийний результат зустрічі між цими командами зразка першого кола (1:1), позиція більшості експертів сходилася в єдиній думці - колектив Каштру може дозволити собі навіть провести кілька експериментів у звітній грі.

Зрозуміло, позиція «андердога» могла одночасно влаштовувати і дратувати підопічних Івана Федика. «Жовто-чорні» робили багато дій, спрямованих на перспективу розвитку, після потрапляння до «еліти» українського футболу, але всі вони не матимуть сенсу, якщо команда відправиться в зворотному напрямку по закінченню сезону. «Буде бій!», - так кажуть у львівському «Руху», і, судячи зі звітної гри, ця фраза не є порожнім приводом струснути повітря.

«Шахтар» почав у пасивному виконанні, передавши контроль на старті своїм опонентам. Незвичне рішення для команди Каштру, але воно змусило львів'ян розкритися для створення першого небезпечного моменту - Кухаревич на 8-й хвилині пробив у бік від лівої штанги з центру штрафного - і відразу після цього пішов випад від донеччан. Марлос проштовхнув м'яча на хід Тете у правий фланг штрафного, а бразилець показав те, чого йому раніше не вистачало в окремих відповідальних поєдинках - упевненість під час завершення. Бандура був відіграний замахом, після чого ворота були відкриті для ураження.

«Руху» не було різниці, із яким рахунком поступатися чинному чемпіону країни, і таке сприйняття якнайкраще позначилося на тому, що відбувалося на полі. «Жовто-чорні» не соромилися перехоплювати ініціативу, але молоді гравці в завершальній стадії рідко приймали вірні рішення для завершення. Ініціатива, фактично, линула з кожного гравця гостей, ось тільки забивати у ворота Трубіна виявилося нікому. Юний Кухаревич два своїх відмінні моменти завершив промахами з убивчих позицій.

Колектив Каштру, у свою чергу, проводив черговий поєдинок із точки зору переваги в класі над суперником. Цілком можливо, що і на 1:0 на їхню користь «гірники» були згодні зупинитися, але на 57-й хвилині Карасюк вирішив під час подачі штрафного з правого флангу смикнути за футболку Вітао всередині свого штрафного. Дуже спірний епізод через те, що контакт був мінімальним, але під час перегляду повтору на VAR це був очевидний фол. Пенальті ударом у правий нижній кут впевнено реалізував Майкон, який вийшов на заміну Степаненку після перерви.

Цей удар виявився для «Руху» занадто сильним у плані психології. Друга половина матчу точно не піде «жовто-чорним» до активу. Було бажання йти вперед, але важкий перехід через центральну лінію зупиняв будь-яку спробу атаки від львів'ян. У підсумку, «гірники» отримували перевагу на м'ячі в вільних зонах, і створили ще кілька моментів до фінального свистка.

Акція з використанням системи VAR була не єдина в цьому поєдинку. Уже в компенсований час голкіпер Бандура необачно пішов за межі власного штрафного випереджати на м'ячі Корнієнка, але просто влетів ногами вперед у корпус суперникові. Балакіна запросили до монітора, від якого він незабаром повернувся з червоною карткою для стража воріт гостьової команди. Кілька секунд у воротарському светрі і рукавичках провів у цьому матчі центральний захисник Зец - до того моменту колектив Федика свої заміни вичерпав.

У наступному турі донецький «Шахтар» зіграє домашній поєдинок проти луганської «Зорі», а львівський «Рух» поїде де ковалевського «Колосу».

Українська Прем'єр-ліга. 15-й тур.

«Шахтар» - «Рух» - 2:0

Тете, 10, Майкон, 60 (пен.)

Вітао, 31, Додо, 39, Алан Патрік, 55 - Кухаревич, 5, Притула, 49, Карасюк, 59, Варфоломєєв, 90 Бандура, 90+5 (грубе порушення правил)

«Шахтар»: Трубін - Корнієнко, Матвієнко, Вітао, Додо - Степаненко (Майкон, 46) - Коноплянка (Тайсон, 70), Алан Патрік (Маркос Антоніо, 70), Марлос, Тете (Соломон, 70) - Мораес (Фернандо, 76).

«Рух»: Бандура - Мисик, Білий, Зец, Гагун - Карасюк (Варфоломєєв, 89) - Климчук (Лях, 65), Федорчук (Кухарук, 89), Притула, Бойчук (Русин, 66) - Кухаревич (Кондраков, 61).

Арбітр: Микола Балакін (Київська обл.).

Стадіон: НСК «Олімпійський» (Київ).

Удари (у площину): 10 (6) - 4 (0)
Кутові: 6 - 1
Оффсайди: 1 - 4.

ШАХТАР-РУХ.ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 3°C

Ілля Береза Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 квітня 2024, 21:36 0

На Артема претендують «Наполі» та «Челсі»

Коментарі