Тренер Шахтаря U-19: «Команді потрібно набратися досвіду в Юнацькій Лізі»

Фернандо Валенте прокоментував ситуацію в турнірі

«Шахтар» U-19 в плей-оф Юнацької Ліги УЄФА зіграє проти «Порту». Тренувати команду буде Фернандо Валенте, наставник «Шахтаря U-21».

- Наскільки вдоволені жеребкуванням? «Порту» - найбільш задовільний варіант?
- У нас була дуже міцна група, тож будь-який суперник був би непростим. «Порту» - гарна, кваліфікована команда. Я завжди говорю своїм хлопцям, що лише в матчах із найкращими клубами вони можуть прогресувати й ставати сильнішими.

- Чи радієте, що гратимете зі співвітчизниками?
- Звісно, в мене навіть лишилися друзі серед тренерів «Порту», однак я акцентую увагу на своїй команді. Юнацька ліга УЄФА - шанс для кожного виявити себе. Певно, я знаю менталітет і характер «Порту», проте не можу сказати, що це стане вагомим аргументом.

- Чи загартовує ментально молодих гравців Юнацька ліга УЄФА?
- Безумовно. У нас зібрано найкращу українську молодь. Важливо зробити хлопців ментально міцними вже на цьому етапі, й матчі з європейськими клубами - чудова нагода. Ось навіть в Академії «Порту» є чого повчитися, адже їхній слоган: «Ми ненавидимо програвати». Наші футболісти в таких поєдинках зможуть набути цінної інформації та досвіду.

- Новий формат турніру ускладнює завдання або, навпаки, є перевагою?
- Час покаже, але знаю - буде непросто. Якщо турнір побудовано таким чином, що із суперником буде лише одна гра, то ви розумієте: кожен матч мов фінал. За цих обставин слід бути максимально зосередженими на окремо взятому поєдинку.

- «Шахтар» дістався фіналу Юнацької ліги УЄФА - 2014/15, а «Порту» виграв турнір у сезоні-2018/19. Наскільки статистика має вагу в цьому протистоянні?
- Не вважаю, що статистика є важливою. Розумієте, у юнацькому футболі команди змінюються дуже швидко. Тоді були геть інші гравці й тренери, а на нас чекає вже нова історія.

- Чи зможуть «гірники» підійти до поєдинку в оптимальній формі, адже на 2¬-3 березня «Шахтар» U19 проведе лише три матчі чемпіонату України?
- Нам слід добре підготуватися, тому що в «Порту» взимку не було паузи, суперник регулярно грав. До того ж команда бере участь у Другій лізі Португалії, що також немаловажно. У цьому сенсі в опонента перевага, однак ми повинні встигнути дійти кондицій до матчу з «Порту».

- Якими є цілі «Шахтаря» U19 у єврокубку?
- Як вам відомо, в нас відбуваються істотні кадрові зміни, багато нових хлопців. Слід спробувати адаптувати їх і допомогти виявити найкращі властивості. Турнір - відмінна нагода, аби вводити молодь до гри на фоні міцних команд. Зараз футболістам треба набути досвіду, що стане в пригоді вже в наступній Юнацькій лізі УЄФА.

Іван Зінченко Джерело: ФК Шахтар Донецьк
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 13:53 0

Каталонський клуб гарантував собі участь у Лізі чемпіонів

Коментарі