Сергій Ребров: піти на гребні хвилі

Валерій Василенко вважає, що тренер прийшовся би до двору обом нашим грандам

Час зараз явно працює на Сергія Реброва. Після феноменального, як за мірками Угорщини успіху - виходу вряди-годи тамтешнього клубу в груповий етап Ліги чемпіонів, наставник «Ференцвароша» продовжує збирати дивіденди. То його там визначають майже в національні герої, то жартома збираються один з мостів через Дунай охрестити його ім'ям. А негласний титул «найкращий тренер Угорщини», даний журналістами, виглядає на цьому тлі навіть якось буденно.

Але не тільки духовною їжею багатий наш герой. З точки зору фінансового добробуту минулий рік для Сергія Станіславовича був надприбутковим. За підсумками групової стадії ЛЧ-2020 його особистий бюджет збільшився, за чутками, практично на три мільйони євро. А все тому, що, за даними наших угорських джерел, в контракті українського тренера з «зеленими орлами» є цікавий пункт, згідно з яким тренер отримує двадцять відсотків від загального прибутку клубу в єврокубках. Плюс зовсім непоганий посадовий оклад. Нещодавно президент «Ференцвароша» Габор Кубатов заявив, що у його підопічного «зарплата вищої категорії». Знову-таки, за даними наших інсайдерів, наш тренер отримує на рік близько 1,7 мільйонів євро. Плюс всілякі премії та бонуси. Так що Ребров в Будапешті відчуває себе дуже і дуже комфортно.

І повністю відпрацьовує вкладені в нього кошти. Про майже історичний вихід «Фраді» в основний раунд чемпіонської Ліги було сказано вище. Цей вихід збагатив не тільки Реброва, але і клубну казну. У минулому сезоні був вихід в груповий етап Ліги Європи, який теж приніс багато євро в клубний бюджет. Під керівництвом 46-річного тренера «Ференцварош» двічі поспіль ставав чемпіоном Угорщини і дуже близький до того, щоб зробити це і в третій раз. На зимові «канікули» підопічні Реброва пішли на першому місці, випереджаючи другий «Фехервар» на цілих дев'ять балів. Так що за нашого успішного повпреда в Угорщині, втім, як і за його хорошу команду, можна тільки порадіти. Здається, Ребров знайшов тренерське щастя, а «Фраді» в особі українця знайшли саме свого наставника.

***

Але, як мені здається, це не той випадок, що не можна шукати від добра добро. Як би «сухо і комфортно» не було Реброву в Будапешті, як би його там не любили і яким би органічним він не виглядав на тренерському містку найтитулованішого клубу Угорщини, все ж є стійке відчуття, що на даний момент наш тренер цей клуб вже переріс. І, швидше за все, його амбіції сягнули явно далі.

Передумов до таких «відчуттів» відразу кілька. В першу чергу потрібно знати хоча б трохи Реброва. Людина він серйозна і фундаментальна, але аж ніяк не скромна (в хорошому сенсі цього слова). Ним рухають в першу чергу амбіції. Сергій не приховує, що хоче спробувати свої сили в інших місцях, хоче тренувати сильніші колективи в більш конкурентному середовищі. Це дуже нормальна і правильна позиція людини, що не звикла сидіти довго на одному місці і спрагла до нового досвіду і нових викликів. Якщо в нинішньому сезоні, у другому колі чемпіонату Угорщини не відбудеться нічого екстраординарного, то «Ференцварош» знову стане чемпіоном. І цілком може таке статися, що Ребров вважатиме свою місію в столиці Угорщини виконаною, хоча у нього і буде ще залишатися рік за контрактом. Ну правда, а чого він може досягти ще зі своєю нинішньою командою з того, чого не було досі? До групового турніру обох єврокубків він вже виходив. Пройти далі, тобто в плей-оф, йому не вдавалося. З тієї простої причини, що суперники по групі були просто сильніше. Точніше так: якою б не був «Ференцварош» серйозною бойовою одиницею на внутрішній арені, на арені міжнародній він все одно буде залишатися аутсайдером. І нинішній успіх, група ЛЧ, для цієї команди - об'єктивна стеля. Стеля, що не залежить від таланту Реброва. Просто це об'єктивна даність.


Твіттер Ференцвароша

А тепер уявіть, що жереб в наступній кваліфікації ЛЧ виявився для «Ференцвароша» занадто суворим, і команда не зуміла потрапити в основний раунд єврокубків. Такий варіант бачиться цілком реальним, оскільки «Фраді» все ще доведеться починати майже з самих низів кваліфікації. В такому випадку навряд чи хто скаже криве слово на адресу нашого тренера. Але осад все одно залишиться. Йому, бачте, ледь не статую в тамтешньому парламенті збиралися ставити, а він програв. Від Реброва за звичкою будуть чекати дива. Але чудо не завжди дружить з командами-аутсайдерами континентальних змагань. Так що, мені здається, було б логічно і правильно Реброву піти з «Ференцвароша» по закінченню нинішнього сезону. Так би мовити, на гребні хвилі. Тим більше, що пропозиції у нього дійсно є. І непогані.

***

За нашими даними, Ребровим цікавляться клуби Бельгії та Туреччини. Інтерес предметний, але, наскільки відомо, сам тренер не дуже горить бажанням туди йти. Тому що з фінансової сторони бельгійський варіант явно програшний, а турецький зараз занадто «стрьомний». Стамбульські команди зараз перестали бути грізною силою навіть у себе на Батьківщині, не кажучи вже про міжнародну арену, так що туди зараз краще не ходити. Там добре догравати - і футболістам, і тренерам, але в 46 років потрібно хотіти іншої долі.

І Ребров хоче. Його мрія - тренувати в Англії, але поки що вона здається лише мрією. За даними наших джерел серед футбольних агентів, пропозицій від клубів АПЛ у Реброва немає. Треба почекати. Точніше, потрібен новий плацдарм, щоб помітили. Щось крутіше, ніж «Ференцварош», щоб можна було залишити більш помітний слід в Лізі чемпіонів.

І такий варіант дійсно є. Крім мрії тренувати на туманному Альбіоні, у Реброва є мрія повернутися в чемпіонат України. І ось ця мрія може матеріалізуватися вже в новому сезоні.

Сергій ніколи не приховував, що хотів би ще раз спробувати свої сили в «Динамо». Цей клуб для нього рідний, в ньому він відбувся і як гравець, і як тренер, і його відхід з поста головного тренера був не найвдалішим і своєчасним. Загалом, в Києві у нього є незавершені справи. І може таке статися, що за підсумками нинішнього сезону тренерське крісло «біло-синіх» буде знову вакантне. Ну, раптом не зможе Луческу вирішити турнірне завдання, а може просто не захоче використовувати опцію автоматичного продовження угоди ще на один рік. У його-то роки таке запросто можна уявити. Мовляв, я втомився, я йду. В такому випадку першим кандидатом на вакантний пост стане саме Ребров, адже Суркіси ніколи не приховували пріоритетність саме цього варіанту.

***

Але може таке статися, у всякому разі, я б цей варіант не відкидав, що Ребров може стати кандидатом на тренерське крісло другого українського гранда. Якщо у Каштру не «піде», не задасться на всіх фронтах, а таку ймовірність теж виключати не можна, за нинішньої-то непередбачуваності «Шахтаря», португальцю цілком можуть вказати на двері. І дуже цікавим в сформованих нових умовах здається ангажемент колишнього тренера «Динамо». Тренера, не чужого «гірникам», адже саме в «Шахтарі» починав свій славний і довгий футбольний шлях тоді ще світловолосий хлопчина з Горлівки. Такий би перехід наробив би ще більше галасу, ніж прихід Луческу в «Динамо». Це було б дуже цікаво - і для клубу, і для тренера. Упевнений, Ребров би впорався з бразильцями, та й гру поставив би команді сучасну. Луческу на чолі «Динамо» проти Реброва на чолі «Шахтаря» - божевільна вивіска, здатна стати двигуном всієї УПЛ.

Загалом, вибирати Реброву цього літа напевно буде з чого. Навіть якщо це будуть не два українські гранди, напевно ще з'являться інші, не менш гучні і амбітні проекти. Упевнений, Сергій зробить правильний вибір. Людина він толкова, ґрунтовна, та й час зараз явно його союзник.

Але йти потрібно саме цього літа. Коли дорога ложка до обіду. В якості живої легенди. І дуже затребуваного на ринку персонажу.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 20 травня 2024, 20:35 2

Відсторонення діє до 2 липня

Коментарі