Олексій Житник пояснив, чому грав за Росію

Президент «Сокола» - про те, чому у нього не було іншого вибору

Легендарний хокеїст, олімпійський чемпіон Олексій Житник розповів, чому виступав у складі збірної Росії.

- Олексію, опоненти мають проти вас аргумент у вигляді того, що на початку 90-х років минулого сторіччя, після розпаду СРСР ви вирішили виступати за Росію, а не за Україну.
- Давайте згадаємо, де тоді був я і які то були часи. В 1992 році став олімпійським чемпіоном і поїхав за океан, у Національну хокейну лігу. Там з урахуванням плей-оф сезон закінчується на початку літа. Збірна України розпочинала з дивізіону С, матчі в якому відбуваються взимку або рано навесні. Тобто навіть якби я дуже хотів, мене б до лав збірної не відпустили. Власне, я й за Росію через те за вісім років зіграв лише на трьох чемпіонатах світу, коли мої команди вибували з Кубка Стенлі до середини квітня.

Крім того, врахуйте інше. Я з юних років грав за збірні СССР різних вікових категорій. Ми не ділилися тоді на росіян, українців, білорусів чи литовців. Між нашими країнами у 90-ті не було війни. В НХЛ я грав за «Баффало Сейбрз», команду, яка була найбільш європейською, за неї виступали чехи, фіни, чехи, словаки, росіяни, я як українець. При цьому в Матчі всіх зірок НХЛ я грав з українським прапорцем на светрі. Як і Петр Бондра, який народився в Луцьку, а як хокеїст сформувався і виступав за Словаччину.

Так, це традиція в НХЛ така, що на светрах під час All Star Game відзначають ті країни, звідки гравець родом, а не ті, спортивне громадянство яких він має. До речі, ми з Петром гарно спілкуємося, він прекрасно розмовляє українською. Ми ж завжди пам'ятаємо своє походження. Я народився і виріс у Києві, вся моя рідня тут. І повертатимуся я завжди сюди, де б не був. Бо тут мій дім. А спорт? Знаєте, я все ж притримувався думки, що він має бути поза політикою. Здавна навіть війни припинялися, коли розпочиналися Олімпіади.

Читайте також: Олексій ЖИТНИК: Маю намір боротися з вітряними млинами в українському хокеї

Володимир Клепач Джерело: Главком
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 27 квітня 2024, 09:03 0

Перший матч на турнірі для української команди

Коментарі