Ветерани з ветеранів. 10 футболістів у віці 40+, що продовжують грати

Sport.ua представляє добірку справжніх «динозаврів» сучасного футболу

В останні роки все частіше й частіше доводиться стикатися з думкою, що футбол в цілому стає більш швидким, інтенсивним та енерговитратним. Тому вболівальники різних команд в більшості своїй все частіше й частіше звертають погляди в бік молодих і перспективних талантів, а тих, хто володіє колосальним досвідом, але за своїм віком легко може посперечатися з деякими сучасними тренерами, наполегливіше і наполегливіше «відправляють» на пенсію.

Втім, далеко не у всіх клубах активно «заглядають в паспорт», коли приймають рішення про продовження співпраці з гравцем. Сьогодні ми представимо добірку з десяти футболістів, яким за сорок, і які мають на своєму рахунку матчі в рядах своєї національної збірної, але все ще продовжують грати на професійному рівні. Так, це може бути не топ-рівень, проте три умови в цій добірці будуть дотримані беззаперечно: вік 40 років і більше; досвід виступів за національну збірну (відсіємо велику кількість тих, хто не досяг істотних успіхів у своїй кар'єрі); наявність ігор за професіональні клуби в поточному році або сезоні.

10. Естебан ПАРЕДЕС

Вік: 40 років
Громадянство: Чилі
Клуб: «Коло-Коло»

Капітан і один з найвидатніших футболістів в історії «Коло-Коло», центральний нападник Естебан Паредес віддав понад десять років кар'єри команді, з якою чотири рази ставав чемпіоном Чилі. Паредес є справжньою легендою тамтешнього чемпіонату, тому як на його рахунку 219 забитих м'ячів в розіграшах ліги, і це найвищий показник за всю історію чилійського національного чемпіонату. У складі збірної Чилі Паредес взяв участь у двох чемпіонатах світу - 2010 і 2014 років, а всього на його рахунку 42 поєдинки і 12 забитих м'ячів за національну команду. У нинішньому сезоні «Коло-Коло» вкрай невдало виступає в чемпіонаті Чилі, але на рахунку Паредеса 11 матчів і 3 забитих м'ячі. Зараз форвард заліковує травму коліна, яку отримав в кінці листопада. Подейкують, що вона може привести до закінчення кар'єри Естебана, контракт якого з «Коло-Коло» розрахований до 31 січня 2021 року. Втім, в розпорядженні бомбардира є опція на однорічну пролонгацію угоди, а тому списувати його з рахунків вже зараз дещо передчасно.

9. Артур БОРУЦ

Вік: 40 років
Громадянство: Польща
Клуб: «Легія»

Польський воротар Артур Боруц заявив про себе в Європі завдяки вдалим виступам в Шотландії за «Селтік». Там він провів п'ять років, а потім був проданий в «Фіорентину», з якої переїхав до Англії, де пограв за «Саутгемптон» і «Борнмут». Влітку нинішнього року Боруц покинув Туманний Альбіон, і повернувся в рідну Польщу, де підписав контракт на один сезон з «Легією». Зараз Артур є ключовим голкіпером команди в чемпіонаті Польщі, а «Легія» досить успішно розпочала сезон і є одним з очевидних претендентів на «золото». Відзначимо, що в активі Боруца 65 матчів за збірну Польщі, з якою він взяв участь у фінальних частинах чемпіонату світу-2006, а також чемпіонатів Європи-2008 та 2016.

8. Хосе САНД

Вік: 40 років
Громадянство: Аргентина
Клуб: «Ланус»

Аргентинський нападник і вихованець академії «Рівер Плейт» Хосе Санд більшу частину своєї кар'єри провів у Південній Америці, але в 2011 році на півроку заглянув і в Європу, де його орендував «Депортіво». На жаль, проявити себе в стані галісійців Санду не вдалося, і він незабаром відбув геть. Проте, для аргентинського футболу, і зокрема, «Лануса» цей нападник є одним з культових. Санд зі 132 забитими м'ячами в активі є найкращим бомбардиром в історії «Лануса», з яким в 2016 році ставав чемпіоном Аргентини, а ще - кращим бомбардиром Кубка Лібертадорес-2017. Має на своєму рахунку Санд і 2 матчі за національну збірну Аргентини, але кар'єра там у нього не склалася. Навесні нинішнього року в пресі повідомлялося про те, що Санд може завершити кар'єру через пандемію коронавірусу і призупинення розіграшу чемпіонату Аргентини, але в підсумку Хосе прийняв рішення повернутися у великий футбол, підписавши контракт до літа 2021-го.

7. Іслі ХІДІ

Вік: 40 років
Громадянство: Албанія
Клуб: «Кастріоті»

Цього албанського воротаря напевно пам'ятають віддані вболівальники українського чемпіонату. З 2007 по 2010 рік (з перервами) Хіді виступав в рядах криворізького «Кривбасу», а потім поїхав до «Динамо» з Тирани. З 2011 по 2018 роки виступав за різні команди, що представляють чемпіонат Кіпру, а потім знову повернувся на батьківщину. На даний момент Іслі Хіді, на рахунку якого 17 матчів за національну збірну своєї країни, є беззаперечним гравцем основи клубу «Кастріоті», що бореться за високі місця в албанській Суперлізі.

6. Ясухіто ЕНДО

Вік: 40 років
Громадянство: Японія
Клуб: «Джубіло Івата»

Центральний півзахисник Ясухіто Ендо є рекордсменом за кількістю проведених матчів у футболці національної збірної Японії. З 2002 по 2015 роки Ендо провів 152 поєдинки за «синіх самураїв», взявши участь в трьох чемпіонатах світу (2006, 2010 і 2014). У свої нинішні 40 років Ендо вже не витягує настільки високий рівень гри, але все-таки продовжує професійну кар'єру. На початку жовтня «Гамба Осака», в рядах якої він провів 19 сезонів поспіль, відправила ветерана в оренду в «Джубіло Івату», яка виступає в другому дивізіоні японського чемпіонату. Договір оренди, як і контракт Ендо з «Гамба Осака», закінчується 31 січня 2021 року, а що буде далі - покаже тільки майбутнє, і рішення самого Ясухіто.

5. Пауло ДА СІЛВА

Вік: 40 років
Громадянство: Парагвай
Клуб: «Лібертад»

Цей центральний захисник за свою кар'єру пограв у безлічі клубів, в тому числі і європейських, де захищав кольори італійських «Перуджі», «Венеції», «Козенци», а також англійського «Сандерленда» та іспанської «Сарагоси». Втім, більшу частину своєї кар'єри Да Сілва провів у мексиканських клубах «Толука» і «Пачука», а в 2017 році повернувся в рідний Парагвай, де, незважаючи на солідний вік, продовжує виступати за місцевий «Лібертад». Однак головним досягненням в кар'єрі Да Сілви є те, що він провів 150 поєдинків за національну збірну Парагваю, з якою взяв участь у двох чемпіонатах світу - у 2006-му в Німеччині і в 2010-му в Південно-Африканській Республіці. За кількістю поєдинків Пауло є рекордсменом національної команди, кар'єру в якій завершив три роки тому, після невдалої спроби парагвайців відібратися на ЧС-2018.

4. Ярослав ДРОБНИ

Вік: 41 рік
Громадянство: Чехія
Клуб: «Динамо» Ческе-Будейовіце

Ярослава Дробни однозначно повинні пам'ятати шанувальники європейських чемпіонатів, які приділяють увагу не тільки виступам грандів, але й команд рангом нижче. За свою кар'єру чеський кіпер чимало пограв, зокрема, в німецькій Бундеслізі, де виступав за такі команди як «Герта» (120 матчів), «Гамбург» (84 матчі), «Бохум» (17 матчів), «Вердер» (10 матчів) і «Фортуна» Дюссельдорф (3 матчі). Влітку минулого року після закінчення контракту з «Фортуною» став вільним агентом, а в жовтні прийняв пропозицію «Динамо» з Чеське-Будейовіце. У цій команді Дробни нині ключовий воротар, і не виключено, що наступного літа сторони продовжать договір, що нині близиться до завершення, ще як мінімум на сезон-другий.

3. Тім ХОВАРД

Вік: 41 рік
Громадянство: США
Клуб: «Мемфіс 901»

Американський голкіпер (121 матч за збірну країни), широку популярність якому принесли виступи в англійській Прем'єр-лізі за «Манчестер Юнайтед» і особливо «Евертон» (в стані «ірисок» Ховард відіграв 10 сезонів), з 2016 року виступає на батьківщині. Спершу Тім провів три сезони в «Колорадо» в рамках MLS, а потім покинув цей клуб і прийняв рішення завершити кар'єру, проте пізніше передумав і на початку 2020-го підписав однорічну угоду з клубом «Мемфіс 901», паралельно будучи його співвласником. У чемпіонаті USL Ховард провів 6 матчів в нинішньому році, а «Мемфіс 901» не виконав завдання по виграшу ліги, не потрапивши навіть в плей-оф. Чи залишиться Ховард в професійному футболі і в наступному році, поки невідомо, але більшість заокеанських оглядачів відзначають, що Тім навіть в 41 рік перебуває у відмінній фізичній готовності.

2. Джанлуїджі БУФФОН

Вік: 42 роки
Громадянство: Італія
Клуб: «Ювентус»

Один з найкращих воротарів усіх часів італієць Джанлуїджі Буффон - останній футболіст, який продовжує кар'єру з учасників чемпіонату світу 1998 року (хоча тоді молодий кіпер провів усі поєдинки в запасі). Крім того мундіалю, Буффон з'їздив ще на чотири чемпіонати світу (2002, 2006, 2010 і 2014), причому на всіх зіграв як мінімум по одному поєдинку. У 2018 році Буффон був близький до того, щоб попрощатися з футболом, але потім прийняв пропозицію «Парі Сен-Жермен», а через рік повернувся в «Ювентус», який став для нього рідним за довгі роки проведеної там кар'єри. У стані туринців Буффон виступає і по сей день, взявши участь уже в 3 матчах Серії А-2020/21. Скільки ще протримається «в строю» Джанлуїджі - відомо тільки йому і вищим силам, проте люди, які добре знають Буффона стверджують, що мотивацію продовжувати грати цьому воротареві додає той факт, що він до своїх почесних років так і не ставав переможцем Ліги чемпіонів...

1. Кадзуйосі МІУРА

Вік: 53 роки
Громадянство: Японія
Клуб: «Йокогама»

Японський нападник Кадзуйосі Міура, в активі якого 89 матчів і 55 забитих м'ячів за національну команду своєї країни, є справжнім символом довголіття в сучасному футболі. Грати в футбол він починав на батьківщині, але в 19 років опинився в Бразилії, де з кінця 80-х і до 1990 року встиг пограти за ряд відомих і не дуже команд («Жувентус» Сан-Паулу, «Сантос», «Палмейрас», «Мацубара», «КРБ», «XV де Жау», «Корітіба»). Потім Міура повернувся до Японії, де майже відразу ж став зіркою місцевого клубу «Верді Кавасакі», що в 1994 році дозволило Кадзуйосі отримати запрошення від італійського «Дженоа», але через сезон японець повернувся до «Верді Кавасакі». Зараз Кадзуйосі Міурі вже 53 роки, і він офіційно є найстаршим футболістом, який коли-небудь виходив на поле в офіційних матчах. Цей рекорд, який раніше належав 50-річному Стенлі Метьюзу, Міура побив ще в березні 2017-го, а тепер з кожним виходом на поле лише оновлює його. Свій останній до нинішнього моменту матч в рядах «Йокогами» Міура провів зовсім недавно - 8 листопада 2020 року, коли на 87-й хвилині вийшов на заміну в матчі японської Джей-ліги проти «Віссел Кобе», і допоміг своїй команді вирвати перемогу з рахунком 2:1.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 18 травня 2024, 05:51 3

Поєдинок за абсолют пройде ввечері 18 травня у саудівському Ер-Ріяді

Коментарі