5 футболістів, які могли б допомогти збірній, але залишилися за бортом

Оглядач Sport.ua здивований списком довикликаних Шевченком гравців на матч проти Швейцарії

З риторики головного тренера збірної України Андрія Шевченка після матчу в Лейпцигу можна було зрозуміти, що наставник «синьо-жовтих» не прагне будь-що довикликати нових виконавців на гру проти Швейцарії. Проте, на хвилі триваючих коронавірусних втрат Шевченко все ж вирішив «на стрічці» викликати в національну команду трьох гравців - Сергія Булецу, Олександра Назаренка і Георгія Судакова.

Ні в якому разі не збираюся ставити під сумнів професіоналізм і кваліфікацію цих молодих дебютантів головної команди країни - грою в клубах ці хлопці довели свою профпридатність. Однак в даному випадку, на мій погляд, мова повинна вестися не стільки про заповнювання заявки на гру проти швейцарців, з чим тепер проблем бути не повинно, скільки про реальне підсилення для збірної на дійсно проблемні позиції. Мені здається, що довикликані гравці навряд чи можуть в режимі «тут і зараз» допомогти збірній у вирішальному поєдинку Ліги націй. Так, вони можуть бути хорошими «опціями» для тренувальних занять, але для офіційної гри - навряд чи. З тієї простої причини, що на «їхніх» позиціях в збірній є більш досвідчені і, чого вже там - більш кваліфіковані виконавці.

У той же час, вважаю, Андрій Миколайович якщо наважився на екстрений «довиклик», міг підійти до цього питання більш прагматично і зважено: тобто викликати гравців не в якості «спаринг-партнерів» чи по шляху найменшого опору (всі троє - з табору молодіжної збірної, логістично саме їх викликати найпростіше), а для реальної можливості підсилення стартового складу. Не претендуючи на істину в останній інстанції, пропоную свою п'ятірку гравців, яких можна, а то і потрібно було б довикликати на останній в році поєдинок збірної, оскільки вони дійсно могли б допомогти збірній.

Денис ФАВОРОВ, «Зоря»

Однією з найбільш проблемних і вразливих позицій в збірній на даний момент є правий фланг захисту. Тимчик і Караваєв - вимушено поза грою, тому Шевченко довірився молодому захиснику «Десни» Коноплі. Чемпіон світу серед двадцятирічних намагається, робить все, що в його силах. Але чи то цих самих сил замало, чи то мандраж заважає Юхиму по-справжньому проявити себе. Проте, в грі проти Німеччини позиція правого оборонця в збірній України виявилася непереконливою. Фланг Коноплі суперник «прасував» із завидною постійністю. Мені здається, що для альтернативи Юхиму був би дуже корисний ще один гравець аналогічного амплуа. З цією роллю міг би впоратися Денис Фаворов. Мені здається, досвідчений футболіст «Зорі» ні в чому не поступається своєму «наступнику» в «Десні», а ось за баченням поля і вмінням зробити загострюючу передачу - і перевершує його. Такий різнобічний захисник напевно був у нагоді в грі проти в'язкого і запеклого суперника. Але захисників Андрій Миколайович взагалі вирішив не викликати...

Олександр ФІЛІППОВ, «Сент-Трюйден»


ФК Сент-Трюйден

Ця тема вже стала притчею во язицех: як би результативно не діяв форвард бельгійського «Сент-Трюйдену», а в недавньому минулому - «Десни» - виклику в збірну країни він не отримує. Чому - одному Богу відомо. Так, Шевченко довіряє ще одному нашому «бельгійцю» - Яремчуку - і такій довірі можна лише аплодувати, але зараз у збірній явний дефіцит форвардів. Супряга поза збірною через коронавірус, Мораес зараз далеко не в кращій формі, хоча, якщо чесно, в збірній він практично ніколи не був в відмінних кондиціях, і нападник рівня і досвіду Філіппова явно був у нагоді нашій національній команді. Але поки що мрія Олександра одягнути синьо-жовту футболку збірної так і залишається лише мрією.

Владислав КОЧЕРГІН, «Зоря»


ФК Зоря

«Найкращий український футболіст не з «Шахтаря» і «Динамо» - саме таке визначення міцно прилипло до реактивного півзахисника «Зорі». Саме Влад тягне на своїх плечах розрізнену, а часом і кризову атаку луганської команди. Висока швидкість, відмінний удар (він один з гравців, які найбільше б'ють в УПЛ), вміння і бажання брати гру на себе - 24-річний «фантазіста» з команди Скрипника вже готовий до нових звершень і висот. Але в команду Шевченка його поки що не кличуть. Чому? Питання риторичне.

Віталій БУЯЛЬСЬКИЙ, «Динамо»


ФК Динамо

Наскільки мені відомо, у динамівського півзахисника на даний момент немає ні травми, ні будь-якої іншої болячки. Буяльський зараз - реальний мотор «Динамо» поряд з Циганковим і Сидорчуком. А якщо говорити з позиції ефективності та значення на полі, то Віталій в деяких аспектах і перевершує своїх колег. У нього все є - майстерність, досвід, мотивація і рівень. Загалом, повністю сформований класний футболіст, готовий з «коліс» зіграти за збірну країни. Причому не тільки зіграти, а й реально її підсилити. Чому Буяльський поза списком довикликаних - питання із «зірочкою».

Кирило КОВАЛЕЦЬ, «Олександрія»


ФК Олександрія

Універсальний півзахисник «Олександрії» коронавірус вже здолав. І встиг набрати хорошу форму. Зараз Кирило - головна дійова особа команди Шарана. Цей футболіст може зіграти як на позиції хвилеріза, так і «десятого номера». А при необхідності він може діяти і як фланговий півзахисник. Його головна чеснота - вміння викласти партнеру м'яч, немов на блюдечку. А ще він дуже сильний в дриблінгу, в грі один в один. Подібні якості для українських футболістів зараз - на вагу золота.

Вважаю, що Ковалець вже переріс рівень «Олександрії» і доріс до рівня першої збірної країни. Мені здається, що Кирило був би непоганою підмогою для нашої збірної в Люцерні: якщо не в стартовому складі, то як варіант з виходом на заміну. Але теж не цього разу.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 02 червня 2024, 15:35 1

Легендарний боксер із нетерпінням чекає, як далі розгортатимуться події в хевівейті

Коментарі