Усик – не перший крузер у хевівейті. Були круті приклади і раніше

Лев Кравців – про найвідоміші переходи у важку категорію

Перехід Олександра Усика в хевівейт - спірне рішення. У новій вазі всі занадто великі і важкі. Припустимо, в першій десятці вистачає боксерів, порівнянних з українцем за зростом і розмахом рук, але їхню вагу не можна порівняти. Поки ми жодного разу не бачили Усика в бою навіть просто в ста кілограмах. В цей же час Чісора, Вайт або той же Пулєв завжди показують на вагах цифри, близькі до 110-115 кілограмів.

Говорити про чемпіонів і зовсім не хочеться. Джошуа - два метри зросту, Ф'юрі - ще вище. Розмах рук прагне туди ж. Вага, відповідно, теж дуже значна. Як проти них боксувати - рішуче неясно. Один з найбільших суперників в кар'єрі Мухаммеда Алі - схожого за габаритами боксера з Усиком - мав зріст 191 см і розмах рук 199 см. Тепер уявіть, наскільки більшим є той же Ф'юрі.

Проте, крузери успішно переходили в суперважку вагу і раніше. Деякі навіть домагалися максимальних висот.

Хуан Карлос ГОМЕС

Зріст: 192 см
Розмах рук: 204 см

Кубинець, насправді, крутий і точно один з найкращих крузерів у історії боксу. Але входження в хевівейт вийшло сумним - воно обернулося нокаутом у першому раунді. Далі все пішло непогано. Були перемоги над Вірчисом і Макколом, наприклад.

У підсумку, Віталій Кличко закрив усі питання Хуана Карлоса щодо позитивного підсумку в суперважкій вазі. Технічний нокаут в 9 раунді остаточно залишив Гомеса в другому ешелоні нової для нього ваги. Останній поєдинок кубинець провів у 2014 році, програвши нокаутом у першому раунді Дмітрію Кудряшову.

Рой ДЖОНС

Зріст: 180 см
Розмах рук: 198 см

Американець Джонс в один момент вирішив, що настав час підкорювати суперважку вагу. У крузервейті в нього склалося так собі, а от у хевівейті - відразу взяв титул. З Джоном Руїсом хотіли попрощатися багато хто. Американець був нудним, в той час, як Рой увірвався зі своїм шоу в найважчу категорію.

А далі повинен був боксувати проти Льюїса або одного з братів Кличків. Абсолютно серйозно:

«Після того, як я переміг Джона Руїса і став чемпіоном світу, я мав повне право на великий бій проти інших чемпіонів світу: Льюїса, Берда, Кличка. Кожному з них була запропонована зустріч зі мною. Все відмовилися. Тому не було ніякого сенсу перебувати у важкій вазі, і я її покинув у статусі чемпіона світу», - згадував американець.

Але не склалося. Кажуть, у фінансовому плані. А кар'єра Джонса пішла потроху під укіс.

Джеймс ТОНІ

Зріст: 176 см
Розмах рук: 183 см

Магістр захисту, майстер контратак і роботи від канатів і клінчу. У 35 років Джеймс вирішив, що можна спробувати себе і в хевівейті, хоча починав він у середній ваговій категорії.

Ніяких чемпіонських звань Джеймс тут не домігся, але пошумів голосно. Бив Евандера Холіфілда, Хасіма Рахмана і бідного Джона Руїса.

Томаш АДАМЕК

Зріст: 187 см
Розмах рук: 191 см

Рватися з такими габаритами і такою манерою ведення бою в супертяжі - спірне рішення, але поляк пішов і навіть перемагав. Почав із перемоги над здоровенним Анджеєм Голотою. Польське дербі вийшло одностороннім.

Страждав від рук Адамека Майк Грант, програвав йому і Кріс Арреола, який до цього поступався лише Віталію Кличку. Але, як і у випадку з Хуаном Карлосом Гомесом, Віталій Кличко поставив крапку на чемпіонських починаннях.

Поляк страждав, отримував, рухався вздовж канатів, знову отримував і ще трохи страждав. Програв, поїхавши додому з побитим обличчям.

Девід ХЕЙ

Зріст: 191 см
Розмах рук: 198 см

Яким же прекрасним він був у крузервейті! Жан-Марк Мормек та інші топи дивізіону програвали з крахом англійцю. Девід увірвався в топ дивізіону так стрімко, ніби був створений для того, щоб панувати там. Можливо, так воно і було.

Ситуація в хевівейті склалася гірше, хоча без поясу англієць не залишився. Девід прибив Джона Руїса (знову страждання американця), побив Ніколая Валуєва, мало не завалив гіганта в кінці поєдинку і завоював пояс. Але обіцянок, розмов і нагнітання інтриг від Девіда було більше, ніж реальних справ.

Коли все дійшло до розборок з братами Кличками, Володимир спокійно перебоксував англійця. Той вказував на травму ноги, хоча бігати весь бій від Кличка-молодшого йому це не заважало. Повернення не вийшло. Чісора впав в красивий нокаут, але Белью помстився за друга, відправивши Хея на пенсію і прямо в менеджерську діяльність.

Стів КАННІНГЕМ

Зріст: 188 см
Розмах рук: 195 см

Від рук американця падав сам Марко Хук, а в супертяжах - Тайсон Ф'юрі. Так-так, це досягнення так і залишилося єдиним справжнім для американця в супертяжах. Мало того, Каннінгем перебоксував Ф'юрі до сьомого раунду: нокдаун + велика точність і активність.

Але потім все закінчилося швидко: величезний Тайсон просто влучив і все завершив.

Марко ХУК

Зріст: 188 см
Розмах рук: 195 см

Незрозуміло, чи варто його взагалі вносити в список. Якщо Хей не тільки нагнітав атмосферу, а й завойовував пояс, плюс бився з чемпіонами, то Хук просто створював тиск. Говорив, що прийде, щоб розбити братів Кличків, але оступився на Повєткіні.

Суперечливо, звичайно, але факт залишається фактом. Олександр виграв за очками, на тому і порішили - німець повернувся в крузервейт.

Евандер ХОЛІФІЛД

Зріст: 189 см
Розмах рук: 198 см

Абсолютний чемпіон у крузервейті, коли для цього потрібні було ще три, а не чотири пояси. А потім те ж саме в супертяжах. В принципі, цього достатньо. Але можна ще згадати перемоги над Майком Тайсоном, Ріддіком Боу і поєдинки мало не проти всіх топів хевівейту, які тоді були.

А повернення і результат бою проти Валуєва - загадка. Могла вийти гарна історія, якби Ніколая масово не тягнули за вуха.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 18:53 10

Тимчика покарано за грубу гру в матчі з Дніпром-1

Коментарі