Сассуоло: клуб, який пішов за мрією

Sport.ua – про один із найцікавіших клубів Серії А на даний момент

В останні роки Серія А була не найцікавішим чемпіонатом. Гегемонія «Ювентуса» в Італії триває ще з сезону 2011/12. Через відсутність інтриги інтерес до Серії А поступово згасав. Але все почало змінюватися в минулому сезоні. Мауріціо Саррі здорово підірвав командний дух «Ювентуса», Антоніо Конте очолив «Інтер», «Лаціо» став претендентом на скудетто, а «Мілан» знову почав перемагати.

У нинішній кампанії цікавинки в Серії А продовжують з'являтися. Головними героями початку сезону в Італії є «Мілан» і «Наполі». Обидві команди впевнено стартували в нинішній кампанії, тому очолюють турнірну таблицю Серії А. Та оскільки переважна більшість любителів футболу стежить тільки за топовими клубами, інші, не менш цікаві колективи, не отримують належної уваги. Одна з таких команд - «Сассуоло».

«Нероверді» входять до трійки італійських клубів, які поки не знають поразок у внутрішній першості. Після п'яти турів «чорно-зелені» займають 3-тє місце в турнірній таблиці Серії А, випереджаючи «Інтер» і «Ювентус». Звичайно, на дистанції може трапитися всяке. Але вже зараз зрозуміло, що «Сассуоло» може створити проблеми грандам італійського футболу. За цим клубом точно буде цікаво спостерігати в поточному сезоні. Прийшов час познайомитися з ним поближче.

Поява «Сассуоло» на футбольній арені

«Сассуоло» був заснований в 1920-му році. Однак про клуб досі мало відомо, оскільки більшу частину свого існування він провів у аматорських лігах. Тільки в 1984-му році «нероверді» потрапили в Серію С2 - найнижчий дивізіон чемпіонату Італії. Через 6 років після цього «чорно-зелені» знову повернулися на аматорський рівень. У 1998-му році «Сассуоло» зайняв 2-ге місце в Серії D (вищому рівні аматорського чемпіонату Італії) і повернувся в Серію С2.

З тих пір «нероверді» пройшли довгий шлях, щоб дістатися до елітного дивізіону. У Серію С вони перейшли тільки в 2006-му році. У фіналі плей-оф «чорно-зелені» обіграли «Сансовіно». Уже в першому сезоні «Сассуоло» претендував на вихід в Серію В, але не пройшов стадію плей-оф. Після цього, в 2007-му році, клуб із провінції Модена очолив Массімільяно Аллегрі. Макс у той час був молодим фахівцем, який набивав руку в нижчих дивізіонах італійської першості.


La Presse. Массімільяно Аллегрі

Співпраця Аллегрі й «Сассуоло» була короткою, але плідною. За 1 сезон під керівництвом фахівця «нероверді» виграли свій чемпіонат і безпосередньо вийшли в Серію В. Після цього Аллегрі пішов на підвищення в «Кальярі». «Чорно-зелені» ж провели в Серії В 5 років. За цей час клуб змінив 6 тренерів, серед яких був нинішній наставник поки непереможного «Мілана» - Стефано Піолі. Кожен із фахівців, безумовно, доклав руку до розвитку команди. Але головною людиною для «Сассуоло» став Еусебіо Ді Франческо.

Нинішній наставник «Кальярі» очолив «нероверді» в 2012-му році. У свій перший сезон на чолі «чорно-зелених» фахівець вивів команду в Серію А. Через рік після цього Ді Франческо покинув «Сассуоло», але це вже не так важливо. Фахівець назавжди увійшов в історію «нероверді» як тренер, який вперше за 93 роки вивів клуб в еліту італійського футболу. З тих пір «червоно-чорні» переживали різні для себе сезони, але жодного разу не опускалися в Серію В.

«Сассуоло» в еліті

Першим тренером «Сассуоло» в еліті після Ді Франческо став Альберто Малезані. Це той самий фахівець, за якого «Парма» в кінці 90-х вигравала Кубок і Суперкубок Італії, а також Кубок УЄФА. Однак на чолі «нероверді» Малезані провів усього кілька місяців, після чого в клуб повернувся Ді Франческо. Період з Еусебіо знову став успішним для «Сассуоло». При ньому «чорно-зелені» вперше в своїй історії вийшли в єврокубки, нехай і не отримали там особливих успіхів.

У сезоні 2015/16 «Сассуоло» фінішував на 6-му місці в Серії А. Це дозволило команді вийти в Лігу Європи. У кваліфікації ЛЄ «нероверді» пройшли спочатку швейцарський «Люцерн», а потім - «Црвену Звезду». «Чорно-зелені» разом із Ді Франческо продовжували творити історію, завоювавши місце в груповому раунді Ліги Європи. У плей-оф, правда, «нероверді» не вийшли, зайнявши останнє, 4-те місце в своєму квартеті.


ESPN

У липні 2017 року Ді Франческо пішов на підвищення в «Рому». Після нього «Сассуоло» очолювали Крістіан Буччі та Джузеппе Якіні. За них «нероверді» зарекомендували себе стабільним середняком. «Чорно-зелені» ні на що особливо не претендували, але при цьому були далекі від вильоту з елітного дивізіону. У червні 2018 року «Сассуоло» очолив Роберто Де Дзербі. Він прийшов до «нероверді» з «Беневенто». Молодий фахівець вдихнув життя в команду, яку в Серії А почали побоюватися.

У кампанії 2018/19 «Сассуоло» зайняв 11-те місце в чемпіонаті Італії, а в минулому сезоні - вже 8-ме. Під керівництвом Де Дзербі «нероверді» поступово перетворюються з середняка на команду, яка реально претендує на місце в єврокубках. Варто також віддати належне керівництву клубу - воно вміє знаходити толкових тренерів. Але ключовий елемент у всьому цьому механізмі - команда. Без злагодженого колективу ні в одного тренера не вийде добитися успіху.

Ключові гравці «Сассуоло»

Франческо КАПУТО

Сучасний «Сассуоло» складно уявити без Капуто, хоча футболіст проводить лише другий сезон у цьому клубі. Влітку 2019 року «нероверді» купили у «Емполі» форварда за 7 млн євро. «Чорно-зелених» не збентежив вік нападника (на той момент йому було 32 роки). Капуто відразу почав доводити, що він ще багато на що здатний. Після першого сезону в складі «Сассуоло» італієць став кращим бомбардиром своєї команди, забивши 21 гол. У нинішньому сезоні футболіст поки теж виступає на високому рівні. На рахунку нападника 5 матчів у Серії А, 5 голів і 3 результативні передачі.


Diretta

Доменіко БЕРАРДІ

Берарді є вихованцем «Сассуоло». Всю кар'єру футболіст проводить у рідному клубі. У вересні 2013 року вінгер перейшов у «Ювентус» за 4,5 млн євро. Однак італієць не зіграв жодного матчу за першу команду «б'янконері». «Чорно-зелені» спочатку орендували свого вихованця у «старої синьйори», а в липні 2015 року викупили його за 10 млн євро. Берарді завжди приносив користь своєму клубу. Тричі він забивав більше 10-ти голів за 1 сезон і 3 рази ставав кращим бомбардиром своєї команди. Зараз 26-річний вінгер є головною ударною силою «нероверді» разом із Капуто.


ESPN

Філіп ДЖУРІЧІЧ

Сербський атакуючий півзахисник проводить свій третій сезон в «Сассуоло». У липні 2018 року футболіст перейшов до «нероверді» із «Сампдорії» на правах вільного агента. В принципі, Джурічіч завжди був хорошим гравцем для «чорно-зелених», але в поточному сезоні він особливо корисний. Серб отримує набагато більше ігрового часу, ніж в попередніх кампаніях, і регулярно відзначається результативними діями. Зараз на рахунку 28-річного хавбека 3 голи і 1 асист у п'яти матчах Серії А.


Calciomercato

Франческо МАНЬЯНЕЛЛІ

Капітан «Сассуоло» - еталон відданості одному клубу. Маньянеллі перейшов до «нероверді» із «Санджованнезе »в липні 2005 року за 120 тис. євро. З тих пір він виступає лише в чорно-зеленій формі. За 15 років півзахисник пройшов разом із клубом шлях із Серії С до елітного дивізіону. Наявність такого гравця дуже важлива для команди. У поточному сезоні 35-річний опорник поки не грав через травму, але Маньянеллі скоро обов'язково повернеться на поле. Разом із Де Дзербі капітан поведе свою команду до нових досягнень.

Сергій Завалко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 00:36 1

Матч завершився бойовою нічиєю – 2:2

Коментарі