Реал — Шахтар. Багато сонця в холодній воді

Валерій Василенко намагається усвідомити те, що трапилося з «гірниками» в Мадриді

Вже на наступний день після незбагненної перемоги «Шахтаря» в Мадриді над чемпіоном Іспанії і просто найкращою командою Європи - «Реалом» - можна сміливо заносити цю гру в перелік «най-най» матчів «гірників» в головному континентальному турнірі. Так, можливо, були і більш важливі вікторії з турнірної точки зору, але ось такої перемоги, що не вміщається навіть у неосяжні мізки завзятого шахтарського вболівальника-оптиміста, точно ще не було. Її, цю перемогу, ще довго буде супроводжувати наліт емоцій і феєрії - куди ж без них, але, все ж, давайте без «смайликів» спробуємо зрозуміти, за рахунок чого, кого і чому знекровлений Шахтар переміг одну з найсильніших команд світу.

1. Сміливість приречених. Немає ні бажання, ні потреби перераховувати знову всі кадрові проблеми «гірників» і причини, що їх спонукали. Раніше про це докладно і неодноразово було сказано. В даному випадку хотів би акцентувати увагу на іншому аспекті проблеми. А саме - на «нестерпній легкості буття». Чемпіон України відправлявся в Мадрид, немов Давид на бій з Голіафом. Тобто, з одного боку, очікування перемоги - десь в районі одного відсотка, з огляду на всі обставини, що склалися. І навіть директор «Шахтаря» по «чомусь там» Даріо Срна перед грою обмовився, що поразка типу не стане катастрофою. Дійсно, в перемогу практично ніхто не вірив. Але це якраз той випадок, коли андердогу взагалі нема чого хвилюватися, адже це той самий приклад, коли можна тільки придбати, а не втратити. Каштру цю нехитру тезу зумів донести до своїх підопічних. Тому вони і не програли до матчу.

2. Луїш Каштру. Приголомшливо меткий чемпіон України минулого сезону, особливо в Лізі Європи, до матчу з «Інтером», і абсолютно розібрана і вичавлена, немов лимон, команда Каштру в сезоні нинішньому. Власне, відповісти на чергове запитання, - ху із містер Каштру - було знову складно. Подейкували, що португалець навіть «втратив» роздягальню. Але в цьому поєдинку головний тренер «Шахтаря» знову довів, що здатний дуже тонко відчувати нерв гри, здатний мотивувати своїх підопічних. Він дійсно вміє бути гнучким.

3. Підопічні Каштру. Я не впевнений, що якби в середу ввечері на «Альфредо Ді Стефано» вийшла так звана основа «Шахтаря», ми б зараз «стрибали і плакали від щастя». Каштру набагато простіше зараз достукатися саме до молоді. Корнієнко, Додо і навіть Соломон заглядають в рот наставнику. На відміну від, скажімо, Тайсона. Молодь (разом з Марлосом) порадували не тільки результатом, але і свіжістю руху і розуму. Середній вік цієї команди - трохи вище 22 років. Цей показник був би ще нижче, якби не Марлос. Вибачте за прямоту, але я б продовжив цей кадровий експеримент, а так звану основу потихеньку виводив з складу. Тому що 22 з «копійками» все ж краще, ніж майже 28. І якщо в наступному важливому матчі знову з'являться Пятов, Алан Патрік, Тайсон і Мораес, можна втратити і результат, і кураж молодих.

4. Дядько. Хоча, ясна річ, одного-двох «дідів» у команді потрібно залишати. Хоча б того ж Марлоса. Чому в Мадриді наш натуралізований бразилець зіграв так чудово? Та тому, що у нього, на відміну від попередніх поєдинків, не було чітко прописаної ролі на полі. Він грав вільного художника. Типу Мессі в «Барселоні». Так, часом за нього доводилося відпрацьовувати і підчищати, але це було того варте: Марлос чудово грав між лініями, а його бачення поля все ще залишається неперевершеним у нинішньому «Шахтарі». Крім нього, я б залишив в основі зі старожилів Степаненка, тоді як Майкона і Антоніо можна розміщувати в центральному трикутнику вище. Іншим заслуженим - велике спасибі.

5. Трубін. Швидше за все, це смаківщина, суб'єктивна думка, але потенціалу у Анатолія в контексті завтрашнього першого номера «Шахтаря» особисто я не бачу. Цього потенціалу вже немає і у Пятова, але в зв'язку з цим все зрозуміло: гади роки. На мій погляд, «гірникам» потрібно задуматися про придбання молодого, перспективного, а головне не по роках впевненого в собі кіпера. Може, знову пошукати в засіках «Ворскли»?

6. Дентіньо. Молодець, звичайно ж. Але це навіть не рішення наслідків проблеми, не кажучи вже про вирішення проблеми форварда як такої. Бразилець вийшов на гру, коли в запасі не було зовсім нікого, і не зіпсував обідні. Але в найближчій перспективі «Шахтарю» потрібен якісний молодий форвард. Жуніор вже йде з ярмарки, Фернандо, радше за все, не тягне. Потрібно виходити на трансферний ринок.

7. Недооцінка «Реала». Так, і це теж. «Мадрид» вийшов на гру з пляшкою пива. Лише в стартові хвилини гості візуально побоювалися іменитих господарів. Але господарі захотіли здобути їм типу по праву належне навіть не за рахунок голого класу, а за допомогою «царського указу»: так мовляв і так, ви, холопи, повинні не тільки самі собі вирити яму, а й закопати себе теж повинні, оскільки ми не хочемо навіть в руки брати лопату. А фіг там. Поразка від «Кадіса» виявилося не випадковою: в команді Зідана зараз теж купа проблем. Хоча не впевнений, що якби «вершкові» зіграли так, як у другому таймі, у «Шахтаря» була б можливість вивезти очки.

8. Серхіо Рамос. Він все ще залишається незамінним гравцем в захисті «Мадрида». Як прийнято говорити в подібних випадках, «Реал» з Рамосом і без нього - дві великі різниці. «Реал» в чемпіонській Лізі програв сім матчів з восьми, коли в стартовому складі не виявилося Серхіо. Мадридського капітана і символа напевно потрібно клонувати, щоб знову в команду Зідана повернулися великі перемоги. Хоча це не наш «геморой». Цілком можливо, що не вистачило «Реалу» і Іско, якого Зідан поберіг на «класико». Але, знову-таки, цей аргумент вже дуже тягне на відмазку.

9. Високий пресинг «Реала». Насправді, він був. Фрагментами в другому таймі. І коли він включався, гостям було дійсно «непереливки». Однак потрібно визнати, що такий інтенсивний режим був проблемою і для самих мадридців, так як для його підтримки у них просто не вистачало потрібних, тобто двожильних гравців. Ну і «Шахтар», за великим рахунком, дуже грамотно виходив з такого пресу - за рахунок компактності, коротких передач і швидкості. Разом з тим потрібно відзначити і такий момент: гравці «Реала» індивідуально зіграли явно нижче свого рівня: і з точки зору дриблінгу (не було такого, щоб Бензема, Вінісіус і тим більше, Йович один в один обігравали опонентів), і з точки зору загострюючих передач: голи в наші ворота залітали або після неберущогося дальнього удару, або після помилки оборони «гірників».

10. Єдиний негатив. Відсутність «лавки». Гравці в протокол матчу в графу «в запасі» набиралися приблизно так, як у Шевченка в грі збірної України в Парижі. Тобто, абсолютно безболісно можна було включати в заявку, наприклад, Срну. Гірше б не було. Однак цей нюанс - стовідсотково об'єктивного порядку. Оклигають хворі і травмовані, і у Каштру болітиме голова з іншої причини: кого ж вибрати на матч?

11. Тете. Для хороших акторів немає поганих ролей. І все ж, особисто для мене здавалося дивним, що Тете досі гравець «на підхваті», а не стовповий гравець основи. Після його геройств в Загребі в минулому році Каштру повинен був впровадити хлопця в основу. Але не впровадив. Матч в Мадриді ще раз показав, що молодий бразилець вже не тільки доріс до основи, але і виглядає прямо зараз її головною визначною пам'яткою. Цей факт ні в якому разі не можна ігнорувати. Втім, судіть самі: бразилець взяв участь у всіх гольових моментах, на його рахунку гол і асист. А ще - 35 передач, з них дві - ключові, 25 виграних єдиноборств і чотири успішні обведення. Такі цифри - рівня молодого Роналду. Якщо Каштру і далі буде тримати його в «шорах», буде, як мінімум, неправильно. Втім, як і Соломона, який теж повинен відігравати провідну роль в команді.

12. Адекватне суддівство. Серб Йованович відсудив гру на «Ді Стефано» ідеально. Він однаково трактував жорсткі стики, тобто, давши «гірчичник» Корнієнку, в подібному епізоді покарав і Мілітао. Рефері скасував гол Марлоса через офсайд у Тете, але так само не зарахував гол «Реала» на останніх секундах через явно не пасивне положення поза грою у Вінісіуса. Одним словом, рефері не «купився» на статус господарів. І ВАР тут не зовсім причому: просто рефері виявився по-справжньому нейтральним.

13. Це ще нічого не означає. Перемога «Шахтаря» в Мадриді - це багато сонця в холодній воді. Навіть занадто багато. Вона здатна не тільки заколисати, але і стати першою цеглиною, щоб незабаром вважати себе пупом землі. Але це не так. Точніше, це зовсім не так. З точки зору подальшої турнірної боротьби в своїй групі «Шахтар» не зробив і кроку, щоб забезпечити собі євровесну. Пам'ятається, «помаранчево-чорні» займали останнє місце в групі ЛЧ навіть після двох стартових перемог. Можна не сумніватися, що «Реал» відвоює позиції. Та й матч проти «Інтера» у другому турі для «гірників» стане (я впевнений) на порядок складніше випробуванням. Так що мадридський досвід важливий, скоріше, з психологічної, а не стратегічної точки зору. І ось як саме його використає Каштру - все ще велике питання. Так що не переоцініть цю перемогу, будь ласка.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 20:11 2

Дивіться найцікавіші моменти матчу 36-го туру АПЛ

Коментарі