ШЕВЧЕНКО: «Це не диво, а виконана робота! Билися за кожен шматок поля»

Коуч збірної дав прес-конференціію після сенсаційної перемоги над Іспанією

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко дав прес-конференціію після сенсаційного матчу 4-го туру Ліги націй проти збірної Іспанії (1:0):

- Хотів би подякувати всім за підтримку, а особливо тим уболівальникам, які підтримували нас сьогодні на стадіоні. Також хотів би подякувати команді за самовіддачу і повне виконання установки на гру. А її, повірте, виконати було дуже непросто - для цього необхідно було виконати просто катастрофічний обсяг роботи.

Без перебільшень дуже радий за ставлення хлопців. Грати з такою командою, як збірна Іспанії, та ще в цих умовах, в які ми були поставлені, і досягти результату, - це дуже багато для нас означає.

- Коли ви вирішили міняти Зубкова на Циганкова?

- У нас були заплановані заміни. Але при цьому я дивився за грою і міняв тих футболістів, яким вже не вистачало енергії. Ми просили хлопців в середині поля грати один в один, створювати пресинг. Якби ми цього не робили, то нам було б дуже важко.

- Чи можна цю перемогу назвати найважливішою у вашій тренерській кар'єрі станом на поточний момент?

- Сподіваюся, мої найважливіші перемоги попереду. Я дивлюся вперед.

- Оцініть поточну турнірну ситуацію в групі. У Іспанії - 7 очок, у Німеччини та України - по 6.

- У нас із цими командами різні завдання. Іспанія і Німеччина боротимуться за вихід з цієї групи, а у нас завдання - залишитися в цій групі.

- Якщо не диво сьогодні відбулося, то що тоді?

- Ось ви і скажіть... Я вважаю, що це не диво. А робота, яка була виконана. Відмінна реалізація обраного на матч плану. Для нас це заслужена перемога. Вдячний хлопцям за віддачу, за бажання боротися. Ми навіть не боролися сьогодні - ми билися! За кожен шматочок поля. Щоб досягати результату, треба з таким настроєм виходити на кожну гру. І хлопці про це знають.

- Які зміни внесли в гру вашої команди в перерві матчу?

- Майже ніяких. Нам треба було витримати перший тайм - це була частина нашого плану на гру. Ми розуміли, що якщо витримаємо перший тайм, то після перерви у суперника почне закінчуватися терпіння, і у нас з'являться шанси. Одним з таких шансів ми й скористалися.

Важливо було дотерпіти і дочекатися моменту. Ми використовували шанс. Футбол - цікава з усіх боків гра. Тут не тільки тактика, а й великі емоції. Великий емоційний підйом хлопців, їхнє бажання грати, зіграло сьогодні велику роль. Інакше вони б просто не зуміли виконати такий катастрофічно великий обсяг роботи!

ВІДЕО. Гол Віктора Циганкова, 76 хв.

- Вчора на вас чинився шалений тиск, а сьогодні готові на руках носити. Як справляєтеся з такими «гойдалками»?

- Я у футболі не перший день. Ще будучи футболістом, я завжди відчував відповідальність і справлявся з тиском. Так що з цим у мене все в порядку, все це я можу контролювати. Таке наше футбольне життя, в ньому бувають і перемоги, і поразки. Я ставлюся до всього дуже виважено. Аналізую, планую, шукаю логічне пояснення кожній поразці і кожній перемозі. Це допомагає мені тримати баланс у своєму житті.

- У Мадриді ви намагалися грати з Іспанією в «іспанський» футбол і програли. Сьогодні ви зіграли в «український» футбол і виграли. Що вас змусило змінити вибір?

- Я, як тренер, повинен виходити з будь-якої ситуації. Ситуація змусила мене змінити структуру гри. Вважаю, ми з цим впоралися добре. А ідеально - це, звичайно, робити мікст. Ми не можемо конкурувати з такими командами, як Іспанія чи Німеччина. Тому ми повинні знаходити зовсім інші дії, тактичні схеми, задумки, щоб конкурувати на цьому рівні.

Найголовніше, що у хлопців було бажання зіграти добре, довести, що ця команда заслуговує на повагу. У нас не вистачало 8 осіб з того складу, який рік тому обіграв Португалію. Але ми перемогли Іспанію. Це чудова новина для мене: у нас з'являється конкуренція, молоді футболісти, у яких є дух, є майстерність. Треба працювати і підвищувати рівень.

- Сьогодні у складі збірної України було як ніколи багато футболістів «Динамо». Вони більше підходять для обраної вами моделі гри?

- Я не ділю футболістів за клубами, у нас одна команда, одна сім'я, ми працюємо як єдине ціле.

Турнірна таблиця групи 4 Ліги націй A

- Після сьогоднішнього результату чи не думаєте ви замахнутися на більше в цій групі?

- Наші завдання мінятися не будуть: ми не готові конкурувати на цьому рівні. Поки ще не готові! Ми можемо зіграти ще 4-5 матчів з Іспанією, і нам буде дуже важко добитися ще раз такого результату. Я з повагою ставлюся до українського футболу, але я реаліст. У нас немає чемпіонату, який міг би дати цю конкуренцію. При цьому ми повинні виходити зараз з екстремальних ситуацій, які не допомагають нам. Але у кожного гравця збірної України є величезне серце і величезне бажання виступати за національну команду. Сьогодні хлопці продемонстрували це.

- Що ви сказали Бущану після матчу?

- Що він нарешті-то зіграв на нуль (сміється). А якщо серйозно, то він зіграв сьогодні чудово. У кожного футболіста бувають складні ситуації. Бущан - відмінний воротар. І на цій позиції у нас теж буде конкуренція. До речі, я в будь-якому випадку планував, що Бущан буде грати. Не три матчі поспіль, але в одному з них - точно.

- Бущан тепер зможе претендувати на те, щоб стати основним голкіпером збірної України?

- Я ж сказав, що у нас з'явилася конкуренція: хто буде краще, той і буде грати. Це закон у цій команді.

- Чи не думаєте призначити капітаном збірної України Ярмоленка?

- У нас капітан - Пятов. Поки він буде грати в збірній, він буде її капітаном. Наступний за ним - Ярмоленко.

ВІДЕО. Післяматчева прес-конференція Андрія Шевченка після гри зі збірною Іспанії

Микола Степанюк Джерело: Динамо Київ від Шурика
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 22 травня 2024, 08:00 2

Чемпіонат світу в елітному дивізіоні пройде в Чехії

Коментарі