Від шостої ліги до збірної Німеччини. Шлях Робіна Госенса

Sport.ua розповідає про захисника «Аталанти» і збірної Німеччини Робіна Госенса

Всі, хто стежив за «Аталантою» в минулому сезоні Серії А та Ліги чемпіонів, просто не могли не помітити лівого латераля бергамасків Робіна Госенса. Зокрема, його відмінно повинні були запам'ятати українські фанати, адже саме він забив останній гол у ворота «Шахтаря» в харківському матчі.

Швидкий та сильний фізично лівий латераль став одним з головних творців сенсаційного успіху команди Джан П'єра Гасперіні, яка перебувала в декількох хвилинах від виходу в півфінал ЛЧ. Тепер Госенс - нове обличчя в збірній Німеччини. Один з тих футболістів, які уособлюють собою епоху перебудови в «бундестім».

Але шлях Госенса кардинально відрізняється від того, до чого звикли в німецькому футболі. Розповімо про нього трохи докладніше.

Робота на фермі та провал на перегляді в «Боруссії» Д

Якихось вісім років тому, коли в Україні та Польщі щосили гримів Євро-2012, Госенс навіть і мріяти не міг про професійну кар'єру. Він спокійно працював собі на фермі в рідному селі Еммеріх, що в Північній Вестфалії. Паралельно Робін грав на позиції центрального півзахисника за місцевий клуб Ландесліги (шоста ліга Німеччини) Реде. Також він навчався на офіцера поліції, й мріяв одного разу переїхати в більш велике місто.

Постійні фізичні навантаження на фермі та навчання в поліції сприяли тому, що Госенс завжди був у приголомшливій формі. Саме тому Робіна одного разу помітили скаути дортмундської «Боруссії», які порекомендували клубу переглянути хлопчину для команди U-19 .

Але нічого доброго з цього не вийшло. Госенс провалив перегляд в Дортмунді, а сам згадує про проведений там час тільки з негативного боку.

«Вже на першому ж тактичному занятті я зрозумів, що все буде погано. Тренери дуже швидко розповідали гравцям про речі, які я тоді не розумів. Але найгірше починалося на полі. Я постійно озирався на всі боки, й не зрозумів куди мені потрібно бігти та віддавати м'яч. Це було цілковите фіаско», - розповідає про той досвід Госенс .

Знали б тоді в «Боруссії», що через кілька років цей хлопчина вийде проти них же в матчі Ліги Європи. Ще й в складі «Аталанти». Як же так вийшло, що колишній фермер опинився в Італії?

Своєю кар'єрою Госенс може бути зобов'язаний Петеру Босу

Повернувшись з Дортмунда, Госенс і не думав, що колись йому ще випаде шанс збудувати футбольну кар'єру. Але доля зробила йому такий подарунок.

Через кілька місяців після провалу в «Боруссії» Д до Госенсу підійшов скаут нідерландського «Вітессу». Він приїхав в німецьку глибинку дивитися за зовсім іншим футболістом, але був вражений даними Робіна та покликав його спробувати сили в молодіжній команді клубу з Арнема.

Рішення про переїзд далося Госенсу вкрай важко. Все ж на нього чекала інша країна та дуже невизначене майбутнє. Ключовим фактором стало те, що Нідерланди - не чужа країна для родини Робіна, адже звідти родом його батько.

Сам футболіст розповідає, що саме тато радив йому спробувати свої сили в «Вітессі», тоді як мати була категорично проти. Вона не вірила, що син зможе побудувати кар'єру, й хотіла, щоб в майбутньому він успадкував ферму. Ну що ж, на щастя, Робін прислухався до порад батька.

Спершу Госенс виступав за молодіжну команду «Вітессу» в третій лізі Нідерландів, але був там настільки переконливим, що тодішній головний тренер арнемців Петер Бос почав залучати його до тренувань з головною командою. Саме нинішній головний тренер «Байєра» розгледів в Госенсі задатки лівого захисника. Для гри в центрі поля колишньому аматорові не вистачало тактичної грамотності, тоді як гра на лівому фланзі вимагала хорошої фізики і витривалості, чого у Робіна було в надлишку.

Бос дуже багато чому навчив Госенса, але для гри за основну команду він був ще не готовий, тому «Вітесс» віддав німця в оренду в клуб другої ліги «Дордрехт». Після цього кар'єра Робіна йшла тільки вгору. Разом з «Дордрехтом» Госенс пробився в Ередівізі й сезон 2014/15 провів уже в еліті. Скромному клубу не вдалося зберегти прописку в Ередівізі, але Госенс був визнаний уболівальниками команди найкращим гравцем того сезону.


ФК Хераклес

Робін повернувся до розташування «Вітессу», де вже не було Петера Боса, і був проданий середняку чемпіонату Нідерландів «Хераклесу». Як і в «Додрехті», в новому клубі Госенс став одним з провідних гравців, а в сезоні 2016/17 команда з Альмело вперше в своїй історії виборола путівку в Лігу Європи.

Після цього вражаючого сезону Госенс й отримав запрошення від «Аталанти». Німецький футболіст відмінно вписується в філософію клубу. Бергамаски при Джан П'єро Гасперіні дуже вміло беруть маловідомих або списаних футболістів, та роблять з них справжніх зірок Серії А. Чого тільки варте відродження Алехандро Гомеса після невдалого періоду в «Металісті».

Вибір збірної

Батько - нідерландець, мама - німкеня. Після двох блискучих сезонів за «Аталанту» Госенс опинився перед дуже важким вибором: збірна Нідерландів або збірна Німеччини. У Нідерландах Робін побудував кар'єру і дуже полюбив цю країну, а в Німеччині народився та виріс. Але після розмови з Йоахімом Льовом Госенс зробив вибір на користь «бундестім».

Дебют не змусив себе довго чекати. 26-річний латераль «Аталанти» з'явився в стартовому складі на вересневий матч Ліги націй проти Іспанії і виглядав просто блискуче: віддав гольову передачу та повністю нівелював всі зусилля Хесуса Наваса.

У матчі з Швейцарією (1:1) Госенс також вийшов у стартовому складі, а в недавній товариській грі з Туреччиною (3:3) з'явився лише на останні 28 хвилин, що і наштовхує на висновок про те, що на НСК Олімпійський колишній фермер вийде з перших хвилин.


ФК Аталанта

В цілому ситуація в збірній виглядає для Робіна максимально оптимістично - у нього практично немає конкурентів. Ніклас Шульц, який був основним в першому розіграші Ліги націй, остаточно програв конкуренцію Рафаелу Геррейру в «Боруссії» Д, та навіть не потрапив в заявку на матч з Україною. Тоді як Марсель Хальстенберг з «РБ Лейпциг» останнім часом перекваліфікувався на центрального захисника. Це і робить Госенса першим варіантом на позицію лівого захисника для Йоахима Льова.

Але найголовніше - серйозні гроші не запаморочили Госенсу голову. Він залишається звичайним відкритим хлопцем, відвідує курси з психології, і не виключає, що буде працювати в цій сфері після завершення кар'єри.

А ще Госенса дуже люблять за простий характер і відмінну дисципліну. За всю свою професійну кар'єру Робін не отримав жодної червоної картки, а в Серії А ніколи не отримував більше 3 жовтих за сезон. Дивовижна статистика для гравця його позиції.

Ось такий от він, Робін Госенс. Вчорашній фермер, який сьогодні буде протистояти Ярмоленко, Маліновському та компанії.

Ілля Квіткін Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 07:42 7

Лунін пропустив у матчі два голи

Коментарі