ЗАХОВАЙЛО: «Ціна Циганкова після ЛЧ може подвоїтися або навіть потроїтися»

Спеціаліст - про результати жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів

Відомий футбольний менеджер В'ячеслав Заховайло прокоментував підсумки жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів для київського «Динамо» і «Шахтаря».

- Як вам результати жеребкування ЛЧ для «Динамо» і «Шахтаря»?
- Чудове жеребкування з усіх боків. Нарешті ми зможемо оцінити, на якому рівні знаходяться наші клуби. Жовтень-листопад для України буде казковим - збірна зіграє з Францією, Іспанією та Німеччиною, а «Шахтар» і «Динамо» з «Інтером», «Ювентусом», «Барселоною» і «Реалом».

Не потрібно лякатися імен. Всі команди рівні, а гра починається за рахунку 0:0. При правильній організації гри і дисципліни можна творити чудеса навіть проти таких опонентів. Сподіваюся, що українські клуби покажуть себе з кращого боку.

Ще один важливий нюанс - маркетинг і комерція. Українські вболівальники отримали хороші афіші разом з рішенням УЄФА дозволити повернути глядачів на стадіони. Крім того, наші футболісти мають можливість на тлі серйозних суперників привернути увагу європейських клубів і збільшити свою трансферну вартість. Ціна, наприклад, Циганкова за умови успішних виступів у Лізі чемпіонів, може подвоїтися або навіть потроїтися.

Пікантності в групі «Динамо» додає зустріч з «Ференцварошем», який очолює колишній гравець і тренер київського клубу Сергій Ребров. Це важлива тема, тому що в Європі говорять тільки про трьох українських тренерів - Реброва, Скрипника та Рябоконя. Вони мають свій почерк, стиль, своє розуміння гри і можуть розвиватися, йдучи в ногу з часом.

Щодо протистояння Реброва і Луческу нагадаю, що Сергій Станіславович з «Динамо» двічі перегравав «Шахтар» Мірчі в боротьбі за «золото» УПЛ. Такий успіх киян тоді був однією з причин звільнення Луческу. Тому тренерський поєдинок буде принциповим.

Додам, що «Динамо» має позитивний досвід зустрічей з нинішнім тренером «Барселони», Рональдом Куманом. У 2012 році динамівці двічі здолали його «Фейєноорд» у кваліфікації Ліги чемпіонів (2:1 вдома і 1:0 на виїзді). Стиль, структура гри і бачення футболу тренера не змінюється тривалий час. Вболівальники кажуть тільки про зірок футболу, проте такі речі потрібно теж враховувати. Повірте, щоб Мессі грав без м'яча, досить дуже активно діяти в опорній зоні і перекрити канали доставки м'яча.

Перші результати Луческу в «Динамо» кажуть про клас тренера. Мірча вміє підготувати футболістів до матчу, дуже багато уваги приділяє тактиці і індивідуальним бесідам. Такі методи дозволили в стислі терміни зрушити ситуацію в команді з мертвої точки.

- На папері все виглядає так, що «Динамо» і «Шахтар» будуть боротися за треті місця в своїх групах Ліги чемпіонів. Це реальний сценарій?
- Не варто боятися гучних імен. У футбол грають однакові люди. Хочу нагадати слова метра і ікони Валерія Васильовича Лобановського: «Дисципліна і порядок завжди б'ють клас». Якщо «Динамо» прийме до уваги ці слова, то на киян чекає успіх.

Важливу роль буде грати психологічна готовність гравців. Ніхто не може сказати, що «Динамо» і «Шахтар» - недосвідчені європейські бійці. Футболісти на рівні збірних і клубів зіграли чимало матчів. Вважаю, що «Динамо» і «Шахтар» не побояться іменитих суперників в Лізі чемпіонів. Я радий, що нам не потрапилися британські клуби, тому що ми програємо англійцям в атлетизмі. Те ж можна сказати і про італійців. З іспанцями в цьому плані легше, однак, коли вони починають кружляти, то у наших футболістів виникають «травми» хребта і запаморочення.

Саме це ми нещодавно побачили в матчі збірних України та Іспанії. Щоб конкурувати на такому рівні, потрібно змінювати систему підготовки, особливо в дитячому футболі. На жаль, у нас на дитячому, юнацькому та професійному рівнях тренери тільки вдають, що розуміють футбол, а насправді гальмують розвиток гри.

Володимир Клепач Джерело: Рейтинг букмекерів
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 жовтня 2024, 09:41 0

Колишній нападник киян не розуміє перехід Едуардо Герреро

Коментарі