Як Джиммі Батлер змінює цей світ

Він прийшов до Фіналу перемагати

«Якщо бути чесним, перше, що спадає на думку, коли ви думаєте про Чикаго - це жорстокість. Тільки уявіть собі, що відчувають місцеві хлопці щодня.

Наставництво над молоддю - важливе для мене, тому що, будучи дитиною, я орієнтувався на більш старших хлопців. Зараз, коли гуляю з дітлахами, я дізнаюся, що відбувається в їхньому житті. Я бачу, як вони хочуть змінити цей світ», - баскетболіст «Маямі» Джиммі Батлер.

Починаючи кар'єру в «Чикаго Буллс», Джиммі Батлер пройшов шлях від новачка, обраного під 30-м піком (8.5 хвилин; 2.6 очка в середньому за сезон 2011/2012), до зірки НБА, який затягнув «Хіт» у фінал чемпіонату. Але це лише вишенька на торті. Як наш герой досяг такого успіху? Які труднощі залишилися позаду? Поговоримо про це далі. І якщо ви впевнені в перемозі «Лейкерс», Джимбо здатен змінити вашу думку.

З чого все починалося

Наш герой ріс без батька, який покинув сім'ю, коли майбутній баскетболіст був ще малюком. У 13 років, повернувшись додому, його мама заявила, що їй не подобається зовнішній вигляд сина і йому краще було б залишити своє житло. Джиммі доводилося ночувати у друзів, переїжджаючи від одного з них до іншого кожні пару тижнів. Це здатне надломити людину. Або зробити її сильнішою: «Жодних образ. Зараз я продовжую спілкуватися зі своєю родиною. З мамою. З татом. Ми любимо один одного. І завжди буде так», - розповідав Батлер в інтерв'ю 2011-го року.

Закінчивши школу свого рідного містечка Томболла, Джиммі не котирувався високо серед топових баскетбольних програм університетів США, тому вирішив почати з малого - приєднався до програми коледжу в Тайлері, Техас. Принизливо для майбутнього «Короля четвертих чвертей»? Можливо. Але наш герой продовжував йти до своєї мети. І вже після першого сезону (18.1; 7.7; 3.1) Джимбо запросили в університет Маркетті. Символічним є те, що в ньому грав багаторічний лідер «Маямі», Двейн Вейд (2001-2003 рр.). На новому місці Джиммі домігся не тільки вражаючого прогресу, але і поставив на полицю нагородну грамоту All-Big East конференції.

Кар'єра в «Чикаго» містера Джиммі Баккетса

Напевно, до своїх 22 років на момент початку першого сезону в НБА, наш герой вже звик до випробувань. А значить, не дивно, що регулярка 2011/2012 почалася лише в грудні після лок-ауту і тривала 66 матчів. Але це не завадило «Чикаго» виграти Східну конференцію, а Джиммі - провести 42 матчі в регулярному сезоні і 3 матчі в плей-оф.

Дивовижна річ, але Батлера використовували на позиції легкого форварда - 95 відсотків ігрового часу. Тобто, в першому сезоні він був прямим конкурентом Луола Денга - одного з кращих ролевиків НБА того часу. Але його рейтинг «+/-» (з Батлером на паркеті «Буллс» набирали на 16.9 очок більше за опонентів) і якісні захисні навички схилили Тома Тібодо частіше підпускати молодого баскетболіста до ротації команди. А вже ближче до кінця сезону 2012/2013 Джиммі став гравцем стартової п'ятірки - коли всі були здорові, вони з Денгом грали разом.

З тих пір наш герой постійно грав у старті, а з сезону 2014/2015 вийшов на елітний рівень, набираючи в середньому більше 20 очок за гру. Так він отримав прізвисько «Джиммі Баккетс» - слово «bucket» вживається для тих гравців, які добре набирають очки, більше 20 в середньому за гру. А заодно отримав і звання найбільш прогресуючого гравця регулярного сезону 2015 року. Тричі з'їздив на Матч усіх зірок. Тричі потрапив до другої захисної збірної НБА і один раз - до третьої команди всієї НБА. Але «Чикаго Буллс» уже не були колишніми і далі другого раунду зайти не могли.

Пошук свого місця

Спочатку, в 2017-му році, стався обмін в «Міннесоту» до Тома Тібодо. А 7-й пік драфта - Лаурі Маркканен, Кріс Данн і Зак ЛаВін поїхали в зворотному напрямку. Але нічого з цього не вийшло. «Тімбервулвс» провалили кінцівку регулярного сезону, а потім вилетіли з плей-оф у першому раунді, поступившись неймовірно сильному «Х'юстону» з Харденом і Полом. Рахунок у серії - 1-4. І наш герой (22.2; 5.3; 4.9 в середньому за сезон 2017/2018), побачивши, що на Заході з поточним ростером команди робити нічого, попросив обміну.

Ось що про нього сказав екс-партнер по «Міннесоті» Ендрю Віггінс: «Батлер був хорошим товаришем по команді. Справжній боєць. Він багато дав команді, вивів хлопців до фіналу («Маямі»), це велике досягнення. Це показує, що він здатен робити. Всі забули, що коли Джиммі був у «Міннесоті», ми йшли третіми на сильному Заході до його травми. Він може, він перейшов у хорошу команду, «Маямі», а все інше історія».

В останній рік за контрактом ризик отримати «One-and-done» сезон взяла на себе «Філадельфія», віддавши натомість практично всю кидаючу лавку запасних і пік другого раунду. Що в підсумку отримали «76-і»? Елітний ростер, можливо, найсильніший в 21-му столітті для «Філадельфії» - третє місце в регулярці. І це з урахуванням великої кількості травм, що посипалися на команду в тому сезоні. Але кидати 3-очкові в ній могли лише Редікк і... центровий Ембід. А що було в плей-оф - ми прекрасно з вами знаємо.

Батлер - надія Пета Райлі на гідну пенсію

«Якщо посадити Джиммі в клітку з кішками, він буде невдоволено гарчати. Якщо помістити його в будку з псами, він відчує себе як вдома», - поділився думкою про Батлера Юдоніс Хеслам.

6-го липня 2019 року наш герой за схемою «sign and trade» вирушив підкорювати південно-східне узбережжя США. Навіщо він переходить в «Маямі»? Там є забита рольовими виконавцями платіжка, але немає жодного топ-гравця. Так в один голос заявляли всі експерти і любителі НБА. І дійсно, спочатку перехід здавався невиправданим. Але все забули, що в «Хіт» є сам Пет Райлі! Йому вдалося розчистити платіжну відомість, взяти пару ноунеймів, які вистрілять у сезоні 2019/2020 і відшукати на драфті Тайлера Ірроу.

Тим часом, Джиммі продовжив прогресувати. Ні, не в плані набраних очок (19.9; 6.7; 6.0 за минулий регулярний сезон НБА). За тренера Еріка Споельстри він остаточно освоїв для себе позицію потужного форварда (46% ігрового часу регулярки в цій ролі і 90% у плей-оф).

Щоправда, за підбираннями та результативними передачами на партнерів по команді Джимбо показав найкращі результати в кар'єрі. Але нас з вами цікавить плей-оф, де Джиммі Батлер стає Джиммі Баккетсом (20.7; 5.7; 4.5). Нехай вас не бентежать такі скромні цифри для лідера «Хіт». Вся його гра зводиться до кінцівки матчу, коли гравці «Маямі» розходяться по кутках, роблячи коридор для нашого героя, і... Батлер починає вирішувати. Він пробиває 9.2 штрафних за матч з відсотком реалізації 85%. Крім того, має в своєму арсеналі такі проходи під щит, після яких м'яч гарантовано зайде в кільце. Так було з «Мілуокі», так було з «Бостоном». Цілком можливо, містер Баккетс вирішить і в Фіналі з «Лейкерс». Хей, Снуп Дог, ти дочекався опонентів для «Лос-Анджелеса». Найбільш незручних опонентів.

Про ЛеБрона Джеймса

«Ви не можете складати рейтинг 5-ти кращих баскетболістів, не включивши в нього ЛеБрона. Він як і раніше, є найкращим різнобічним баскетболістом ліги. Вашій команді потрібні очки? ЛеБрон зробить це. Все, що вам потрібно, і коли вам це потрібно.

Коли ми говоримо про поєднання швидкості і атлетизму, сили і вибухонебезпечності, в голову приходять думки про Леброна. Він здатний елітно грати на будь-якій позиції. Так, кожен міс-матч перетворюється на кошмар для більш маленьких гравців - він просто продавлює їх. А великі хлопці, які протистоять Джеймсу в пості, - недостатньо швидкі, щоб чисто відзахищатися проти нього.

Також він постійно підключає до атак всіх партнерів по команді. Він підкориться своїм товаришам по команді і буде безкорисливо грати в баскетбол, а потім, коли прийде час виграти гру, ЛеБрон Джеймс чудесним чином одягне плащ і... БАМ!

Гру закінчено.

Він із тих хлопців, з якими хочеться воювати, бо ви порівнюєте себе з ним. Мовляв, якщо ти здатний грати краще за ЛеБрона Джеймса, значить, ти на правильному шляху.

Але якщо не здатний - це тому, що ти людина, така ж, як і всі інші», - заявив Джиммі Батлер.

У нашого героя і його історії, безумовно, є велич. Але чи зможе Джимбо додати до золотої медалі Олімпійських ігор 2016-го року титул чемпіона НБА? Об'єктивно, у ЛАЛ не було гідних опонентів на Заході, зате «Хіт» пройшли найсильніші організації Сходу. «Вважаю їх найкращою командою на Сході, вони заслужили право представляти конференцію у вирішальній серії своєю грою», - сказав Бред Стівенс.

Лейкерс - Маямі. Прогноз і анонс на фінал плей-оф НБА

У вас ще залишилися сумніви, що «Маямі» здатні обіграти «Лейкерс»? Можливо, цей аргумент вас переконає: «Для перемоги над «Лейкерс» необхідно показати гру, близьку до ідеальної. Ми здатні на це. Нас не турбує, що хтось із суперників став першим в конференції, хтось п'ятим. Ми думаємо про себе, про те, що повинні постати кращою версією «Маямі Хіт», - заявив лідер команди, Джиммі Батлер. І його історія змушує вірити, що навіть з найважчих ситуацій завжди є вихід. Так що, цілком можливо, цей Фінал здатен змінити наш світ.

В'ячеслав ШЕВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 жовтня 2024, 06:45 6

Для Маріно Пушича ця гра є особливо важливою, оскільки кредит довіри незабаром може закінчитися

Коментарі