Одинадцять друзів ЛеБрона, або Чого чекати від Лейкерс

Якщо Леброн Джеймс не візьме четвертий перстень - це буде сенсація

«Вітаю, ЛеБроне. Схоже, ти тільки що виграв свій четвертий чемпіонський титул. Легка прогулянка», - поділився своєю думкою в твіттері спортивний аналітик Скіп Бейлесс. І дійсно, коли Джеймсу щастило в плей-оф? Так відразу і не пригадаю. Можливо, в 2011-му, де переможець Заходу, «Сан-Антоніо», вилетів у першому раунді, а чемпіон, «Лейкерс» - у другому. А в фіналі «Хіт» Джеймса протистояли «Маверікс» Дірка і його напарники-ветерани. Ой, стоп! Той плей-оф «Король» програв.

Мабуть, це був єдиний випадок, коли він програв команді з яскраво вираженою однією зіркою. Всі інші фінали Джеймс програвав сильним командам із систематизованим захистом і роками відшліфованим нападом, де було багато хороших гравців і невідомо, від кого з них чекати небезпеки. ЛеБрон же тягнув на своїх плечах партнерів сам.

Примітно, що «Денвер», «Маямі» і «Бостон» якраз сповідують командний баскетбол (це вам не Хардена або Лілларда закрити - і раунд виграний). Додайте сюди сталеві яйця Йокіча та компанії, і ми отримаємо найбільш незручних опонентів для лідера «Лейкерс». Так що, ЛеБрон вже чемпіон?

Чому «Лейкерс» є фаворитами чемпіонату?

Прихід Джеймса в команду позначив високі цілі для колективу з Лос-Анджелеса. Але реальним претендентом на титул «озерні» стали після переходу перспективної молоді в «Нью-Орлеан» в обмін на Ентоні Девіса. Як відомо, напад виграє матчі, а захист - титули. Важливо відзначити, на початку цього сезону генеральний менеджер команди, Роб Пелінка, знатно укомплектував «банку» ЛАЛ. Грін, Рондо, МакГі і «Супермен» Ховард додали досвіду та якості, перш за все, у захисті команди. Показник якості - серія з «Рокетс», де Харден і компанія в середньому по регулярці набирали 117.8 очок за гру, в серії з «Оклахомою» - 110,4, а в матчах з ЛеБроном - 103.8 очок. Якщо взяти той же регулярний сезон - їхній рейтинг нападу знаходиться між «Шарлотт» і «Нью-Йорком»! Та ж «Оклахома» відвантажувала «Х'юстону» 104 очки в середньому за гру (тільки «Індіана» і «Філадельфія» атакували гірше в цьому плей-оф).

«Ми будемо тими «Лейкерс», якими були протягом сезону. У минулій серії ми підлаштувалися під смолл-болл, але зараз варто очікувати, що повернемося до класичної форми», - розповів Френк Фогель, тренер команди, другої за підбираннями та першої за блоками у плей-оф. А значить, Йокічу буде несолодко. А що у ЛАЛ на іншому кінці майданчику - в нападі?

У що грають?

«ЛеБрон і Девіс грали на рівні першої символічної збірної протягом усього сезону. Ми допомогли їм досягти цього», - заявив Кайл Кузма.

Маючи дві суперзірки в команді, очевидно, «Лейкерс» будують свою гру через Джеймса і Девіса. Вони обидва хороші в лоу-пості, можуть кинути з периметра або пройти під кільце, але найголовніша їхня зброя - взаємодія між собою. Простіше кажучи, ЛеБрон навішує - Ентоні завершує.

Завдяки своєму феноменальному баченню майданчику і чималому віку (досвіду), «Король» вивів баскетбол на новий рівень, об'єднавши його з американським футболом. Результат? ЛАЛ перші за асистами в плей-оф, а ЛеБрон набирає 8.8 передач в середньому за гру - перший показник у постсезоні серед баскетболістів, які відіграли п'ять і більше матчів.

«Лейкерс» грають в найшвидшому темпі серед усіх півфіналістів чемпіонату. Частіше за всіх втрачають м'яч, але мають другу атаку (114.1 очок за гру) у всьому постсезоні, йдуть першими за відсотком реалізації кидків з гри (49.6%), а різниця забитих/пропущених очок - найбільш вражаюча (+9). Атаки команди будуються на «катах», постійних відкриваннях (Гріна і ККП) під вільний кидок, грі в швидкому відриві (Джеймс-Девіс) або використанні своїх сильних сторін, як у серії з «Х'юстоном» - гра в лоу-пості (реалізували 76,8% кидків з трисекундної зони).

Цей баскетбол у виконанні команди з Лос-Анджелеса вже називають «Шоутайм». Але він має свої слабкі сторони. Не полетить у Гріна (досить згадати минулорічний Фінал НБА), Колдуел-Поуп - теж гравець настрою, Рондо, Кузма і Морріс не несуть стабільної загрози з-за дуги і здатні відверто провалити окремо взяті матчі. Але найголовніше, закрийте Джеймса - і ЛАЛ зупиняться.

Лідер команди

«Я переможець, і завжди був переможцем», - заявив ЛеБрон Джеймс - найсильніший баскетболіст сучасності. Його частіше за інших заграють партнери серед усіх команд, які лишилися в плей-оф. Із ним на паркеті «Лейкерс» набирають на 10.1 очок більше, ніж пропускають (а ви пам'ятаєте, що загальний +/ - команди 9 очок). У Йокіча ця цифра становить 0.2 очки. ЛеБрон читає гру.

А якщо команда забуксувала, Джеймс бере м'яч у свої руки і організовує ривок самостійно. Чи можливо його зупинити? Сумнівне завдання. Але накривати баскетболіста на прийомі м'яча, не давати йому дивитися на майданчик, здвоюючись і активно пресингуючи, вміло задіювати підстрахування (що показали «Маямі» з Яннісом і «Денвер» з Каваєм) і Джеймс не зможе бути настільки ефективним.

І йому вже 35 років! ЛеБрон здатен втомлюватися. Звідси, наступним кроком в еволюції «Короля» може стати умисне зменшення залежності команди від нього самого. Тренер Фогель сказав: «Я дійсно пишаюся всією командою». У цьому сезоні Джеймс почав грати на партнерів результативними передачами більше, ніж будь-коли. Можливо, їм пора повернути боржок, раз по раз знаходячи свого лідера на дузі в кутку майданчика в ролі рядового снайпера. А інакше «озерні» на своїй шкурі відчують те ж, що і Пол з Каваєм.

Секретна зброя

«Коли у вас елітний захист, то це може стати вашою третьою зіркою», - говорив в інтерв'ю після матчу з «Х'юстоном» Фогель. Захист і гра «лавки» здатні стати Х-фактором для «Лейкерс» на пізніх стадіях ігор на виліт. По суті, ЛАЛ пощастило, у них ще не було серйозного суперника. Цим суперником могли стати зірки ЛАК, але все ще складніше. «Лавка» «Наггетс» перегравала «лавку» «Кліпперс». А значить, пора довіряти Алексу Карузо та компанії: «Карузо не робить багато помилок. Він знає, що я йому довіряю», - поділився своєю думкою Джеймс про резервістів «Лейкерс». А Кайл Кузма підсумував: «Якщо ми не будемо виконувати свою роботу, то Джеймс і Девіс не зможуть домогтися успіху».

Початок нової династії в Лос-Анджелесі?

«Коли я прийшов до «Лейкерс», очевидно, що метою було виграти чемпіонат, і нам залишилося здобути вісім перемог. Для мене все складається відмінно. Мені подобається бути серед цих хлопців, подобається бути поруч з ЛеБроном. Він допомагає мені пройти через все це», - заявив Ентоні Девіс. Баскетбол у «міхурі» непередбачуваний. І «Лейкерс» у ньому залишився останньою суперкомандою з двома повноправними суперзірками. Напевно Джеймс продовжує гонку за своїм місцем в історії. Він прагне виграти цей чемпіонат і повернути «Лейкерс» статус найсильнішої організації в НБА.

І саме зараз для команди є можливість закласти фундамент майбутньої династії, адже головні опоненти вже вилетіли. А попереду - «Денвер» (перший фінал конференції з 2009 року) і хтось від Сходу.

«Леброну дуже щастить. У першому раунді йому дістався «Портленд», який був на останньому подиху, а потім травмувався Деміан Ліллард. У другому раунді він отримав відстійний «Х'юстон», який біжить без оглядки при першій небезпеці. ЛеБрон, мабуть, задоволений своєю можливою легкою прогулянкою», - сказав журналіст Білл Сіммонс.

Обережно, ЛеБроне Джеймс, якщо ти почнеш грати абияк, твоє чемпіонство здатне вислизнути від тебе з такою ж легкістю, як це було в 2011 році. Тим більше, що у решти команд-опонентів немає яскраво вираженого лідера і загроза виходить від кожного баскетболіста, а ЛеБрон на пізніх стадіях ігор на виліт любить звалювати все на свої плечі, граючи одноосібно.

В'ячеслав ШЕВЧЕНКО

Денис Шаховець Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 18:53 10

Тимчика покарано за грубу гру в матчі з Дніпром-1