Скандал з Джоковичем. Як карали гравців за подібні витівки

Серб не перший, хто зробив щось схоже

Вчорашня дискваліфікація Новака Джоковича з US Open за неспортивну поведінку шокувала весь тенісний світ. Одні пробували виправдати першу ракетку світу і головного фаворита змагань, але більшість тенісистів і експертів були категоричні - все було зроблено за буквою закону.

Давайте згадаємо схожі ситуації, за які і раніше дискваліфікували тенісистів.

У 1990 році семиразовий переможець турнірів Великого Шолома Джон Макінрой став першим за 27 років тенісистом, якого вигнали зі Шолома за неспортивну поведінку. Але ситуація була дещо іншою: Макінрой тричі отримував попередження (за нецензурну лайку, кидання ракеткою), слідом за чим послідувала дискваліфікація.

У 1995 році на Вімблдоні з парного матчу зняли дует Тім Хенман / Джеремі Бейтс. Тут уже ситуація дуже схожа з тим, що сталося вчора. Після програного очка тенісист на емоціях б'є по м'ячу і потрапляє в голову болгерл. Після цього відбувається дискваліфікація, незважаючи на те, що Хенман - британець і трибуни освистують таке рішення. Більш того, до цього на Вімблдоні за часів Відкритої ери нікого не дискваліфікували.

З новішого можна згадати, як у 2017 році під час матчу Кубка Девіса проти Великобританії ще зовсім юний Денис Шаповалов потрапив м'ячем у суддю на вишці, не впоравшись з емоціями після розіграшу. В результаті суддю відправили до лікарні, Шаповалов був дискваліфікований, а його команда програла матчеву зустріч.

Але не варто забувати, що під час розіграшів м'яч набагато частіше потрапляє в обслуговуючий персонал. Один з найяскравіших моментів трапився з Рафаелем Надалем в цьому році на Відкритому чемпіонаті Австралії.

В цьому випадку штрафні санкції не застосовуються. Правила одні для всіх і вони досить чітко дають зрозуміти, що в дискваліфікації Джоковича винен тільки він сам.

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 27 травня 2024, 21:35 11

Форвард Баварії забив 36 м'ячів, а українець відзначився 24 рази за Жирону

Коментарі