5 помилок, зроблених Барселоною в цьому сезоні

Оглядач Sport.ua - про головні помилки «блаугранас»

Десять років тому «Барселона» наводила страх на всю футбольну Європу. У клубі перебували зірки, вирощені в академії, а Каталонія стала місцем великих перемог і ледь відчутних поразок.

Але тепер все інакше. «Барса» почала забувати про яскраві європейські тріумфи, а більше відома своїми серйозними провалами. Дійшло до того, що головна легенда і символ «синьо-гранатових» Ліонель Мессі має досить пристойні шанси залишити рідну Барселону.

Відхід великого аргентинця може зруйнувати всі подальші перспективи іспанського гранда, і ми станемо свідками чергового провалу від каталонського керівництва. Але давайте трохи відійдемо від трансферної саги навколо Ліонеля і розглянемо п'ять помилок, яких уже припустилися боси «блауграни».

Звільнення Ернесто Вальверде

Прагматичний футбол, який будував Ернесто Вальверде, безумовно, не палав яскравими фарбами і тренер був покликаний виключно для здобування потрібного результату. Однак звільняти Вальверде вже по ходу поточної кампанії, коли каталонці мали відмінні шанси на іспанську корону і боролися в Лізі чемпіонів, було принаймні необачно, а, як видно зараз, і зовсім не потрібно.

Іспанець був змушений збирати валізи після поразки від мадридського «Атлетіко» в півфіналі Суперкубка Іспанії. Це був перший раз за 17 років, коли «Барселона» звільнила менеджера в середині сезону, і це рішення виявилося явно не кращим у виконанні каталонського керівництва.

Кіке Сетьєн, прихильник улюбленої в Каталонії тіки-таки, так і не зміг повернути «Барсі» інстинкт переможця, і команда майже ніколи не грала в атакуючий футбол, який і повинен був прищепити 61-річний наставник. Можливо, гра під керівництвом Вальверде і наводила на фанатів тугу, але приносила результат, хоча б у чемпіонаті.

Між керівництвом та гравцями не було належного взаєморозуміння

Здавалося, що боси клубу та його гравці йшли в протилежних напрямках і ставили перед собою різні цілі. У цьому сезоні трапилася досить неприємна ситуація, коли спортивний директор Ерік Абідаль і Ліонель Мессі серйозно посварилися, причому зробили це публічно. Забавно, що француз із клубу вже звільнений, а Лео збирається пакувати валізи в Манчестер.

Конфлікт почався після того, як Абідаль, роз'яснюючи своє рішення прибрати Ернесто Вальверде, заявив, що гравці «Барселони» не були задоволені наставником і не дуже старанно працювали під керівництвом 56-річного іспанця. Каталонські зірки сприйняли цей коментар як поганий тон, а Ерік, забувши про будь-яку трудову етику, продовжив критикувати своїх футболістів.

Ліонель Мессі тут же вийшов в Інстаграм і попросив Абідаля назвати імена тих, кого він мав на увазі, а також попросив керівництво клубу взяти на себе відповідальність за його рішення. В результаті конфлікт був вирішений лише за участі Жозепа Бартомеу, а клуб отримав ще одну сумну главу до своєї легендарної історії.

Жахлива трансферна політика


Твіттер Барселони. Усман Дембеле і Антуан Грізманн

Трансферна кампанія каталонців також залишала бажати кращого. Жодне з їхних великих придбань навіть близько не виправдало своїх «жирних» цінників. Усман Дембеле, Антуан Грізманн і Філіпе Коутіньйо - на всіх них були покладені великі надії, які, на жаль, не виправдалися і коштували «Барсі» понад 400 мільйонів євро.

Єдиний, хто, мабуть, хоч якось виправдав вкладені в нього кошти - Френкі де Йонг, який має всі шанси заграти в клубі під керівництвом Рональда Кумана. Антуан Грізманн, Мартін Брейтвейт, Хуніор Фірпо - всі вони зазнали в «Барсі» невдач, і каталонці продовжують смітити грошима для того, щоб побудувати команду навколо, можливо, найвеличнішого гравця на планеті. Але чи залишиться сам Мессі в настільки кризовій «Барселоні» - велике запитання.

Обмін Артура на Пьяніча

Цей обмін можна було віднести і до попереднього пункту, але було б дивно називати Міралема черговою невдачею в трансферній політиці «синьо-гранатових». Все-таки поки боснієць не виходив на поле великого «Камп Ноу» і, можливо, Пьянич дійсно здорово проявить себе в «Барселоні».

Тут справа дещо в іншому. Пьянічу вже 30 років, і для «Барселони» не було ніякого сенсу віддавати молодого і перспективного півзахисника за старіючого ветерана. Міралем, без сумніву, відмінний гравець. Однак склад «Барси» і так переповнений досвідченими майстерними гравцями і прихід боснійця лише ще більше «постарить» каталонців.


Твіттер Барселони. Артур

Артур абсолютно не хотів йти з «блауграни», але, мабуть, керівництво «синьо-гранатових» не рахується з думкою своїх гравців і націлене тільки на отримання матеріальної вигоди. У підсумку «Барса» отримала жалюгідні 12 мільйонів євро і 30-річного ветерана, натомість відпустивши чергового таланта.

Надмірна залежність від «ветеранів»

Підписання Міралема Пьяніча підводить нас до ще однієї найважливішої проблеми. «Барселона» складається суцільно зі старіючих і вже не настільки актуальних гравців. Практично вся основа «синьо-гранатових» свій пік, на жаль, вже пройшла і єдиний, хто продовжує тримати свій позамежний рівень - Ліонель Мессі.

Луїсу Суаресу, Жерару Піке і Артуро Відалю зараз 33 роки. Ракитичу і Бускетсу по 32. Альбі 31, а Грізманну 29. Майже всі основні гравці «Барселони» старші за 26 років. Каталонцям належить серйозно подумати над тим, як замінити вікових гравців, яким у клубі вже не місце. Тієї ж думки дотримується і новий наставник «блауграни» Рональд Куман, який заявив, що буде працювати тільки з молодим і більш мотивованим колективом.

Цілком можливо, що в перспективі підхід нідерландського фахівця і дасть необхідний результат. Але навряд чи наступний сезон стане для такої, більш юної і недосвідченої «Барселони», успішним, а значить, Куман має всі шанси повторити долю нещодавно вигнаного з клубу Кіке Сетьєна.

Ілля ПАНАЄВ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 19 травня 2024, 06:10 1

У харків'ян залишилося зовсім небагато шансів на порятунок, а житомирський клуб прагне єврокубків

Коментарі