Шахтар — Динамо. Прогноз і анонс на матч Суперкубка України

Лише б не було підлості. Та київський Містер не переплутав тренерську лаву

Здавалося б, банальний виставковий матч, ціна якого - пару днів ейфорії. Але не цього разу. Суперкубок-2020 ментально і статусно обіцяє бути іншим.

Для порядку спочатку відзначимо, що вперше за шістнадцятирічну історію розіграшу трофея він буде розіграний не в липні. Тут все зрозуміло: коронавірус змінив плани і графіки всього світового футболу, і наш «король спорту» не став винятком. А ще вперше гра за Суперкубок України буде зіграна в Києві, на НСК «Олімпійський». Раніше найчастіше матчі за цей трофей проходили в Одесі, на стадіоні «Чорноморець». Більш того, за славних часів ПФЛ, коли саме ця організація була відповідальною за чемпіонат країни, а її тодішній президент Равіль Сафіуллін став ініціатором проведення першого Суперкубка в 2004 році, розглядалося питання офіційно закріпити «Перлину біля моря» постійним місцем проведення Суперкубка. Але після того, як в Одесі було організовано проведення чотирьох поспіль матчів, інтерес до них потихеньку почав слабшати, тому і було вирішено розширити географію. Правда, останнім часом знову повернулися до Одеси: п'ять останніх суперкубкових поєдинків теж відбулися в Південній Пальмірі.

Ще одне нововведення майбутньої гри, правда вимушене: матч відбудеться без глядачів. Офіційна причина - все той же COVID-19. Неофіційна: боязнь нашого вищого футбольного керівництва можливих провокацій або заворушень з боку фанів «Динамо», які з відомих причин зараз перебувають в «активному пошуку».

Однак всі перераховані вище причини нововведень майбутнього матчу - швидше формальність, баловство в порівнянні з однієї-єдиною причиною, яка виглядає Ейфелевою вежею на тлі сільської каланчі. Ви правильно здогадалися: вся справа в фігурі нинішнього наставника «Динамо», який не так вже й давно був наставником «Шахтаря».

Не жарт, а правда: Мірча Луческу зі своїм «Шахтарем» завоював сім Суперкубків України (а всього «гірники» завоювали їх вісім), і ось тепер намагатиметься здобути цей трофей з командою, яку завжди вважав найпринциповішим суперником у своїй кар'єрі. Це вже нестандартно, це вже інтригуюче і непередбачувано. З іншого боку, «Шахтар» в особі його головних «спікерів» до сих пір так і не змирився з приходом «свого» Містера в стан лютого ворога, а тому команда буде мотивована до межі.

До речі, про мотивацію. Подейкують, що по обидва боки барикад будуть підвищені преміальні: розмір виплат - на рівні перемоги в груповому етапі Ліги чемпіонів. До речі, за інформацією румунської преси, Луческу в разі перемоги в Суперкубку передбачений бонус у вигляді 50 тисяч євро. Дрібниця, але приємно.

Складно сказати, який бонус в разі перемоги передбачений для наставника «Шахтаря» Луїша Каштру, але те, що цей бонус буде, можна не сумніватися. Після резонансного ляпасу «гірникам» в півфіналі Ліги Європи від «Інтера», практично всі припускали, що португальський коуч чемпіонів України дасть гравцям основного складу можливість перепочити, відновитися в першу чергу емоційно, і в грі першого туру УПЛ проти «Колоса» випустить честолюбних дублерів. Типу Соломона, Тете чи Коноплянки. Але нинішній Містер «Шахтаря» вчинив інакше: проти ковалівців зіграла беззастережна основа. За винятком Пятова. Каштру прозоро натякнув, що тримає в умі майбутню гру за Суперкубок, яка в світлі приходу Луческу в «Динамо» бачиться на даному етапі абсолютною прерогативою. Цю гру «Шахтарю» ні в якому разі не можна програти. Адже тут питання вже вийшло за рамки суто спортивної дискусії, тут вже поняття «пацанські»: потрібно наочно показати колишньому «своєму», що він в корені неправий.

І колишній «свій» це чудово розуміє. Він знав, куди йшов. Знав, що стане, вже вибачте, червоною ганчіркою для розлючених ситуативних київських сусідів. Як розуміє він і те, що в разі поразки, особливо відчутної, напевно отримає клеймо «збитого льотчика». Тому хитромудрий румун, з одного боку, буде вичавлювати всі соки зі своїх теперішніх підопічних, науськуючи їх на своїх колишніх підопічних, щоб не уславитися невдахою. А з боку іншого Мірча Михайлович підготував відмазку типу «в команді повна біда через хвороби і травми».

Хоча з точки зору кадрового питання Луческу зараз дійсно не позаздриш. Попов, Шабанов, Бурда напевно не зіграють, стало бути, пара центрбеків може залишитися експериментальною - Кендзьора і Сирота. Якщо поза грою буде і Миколенко, то знову доведеться на лівий фланг відряджати Караваєва. Проблемою може бути і відсутність Шепелєва: Шапаренко виглядає якось «дрібніше» на його тлі. А ось в півзахисті і атаці вибір все ж непоганий: цілком можливо, що повністю буде готовий до гри Циганков. Дуже навіть може бути, що з перших хвилин вийде Жерсон, причому не куди-небудь, а на вістрі атаки. Цитаішвілі, Леднєв, де Пена - із середньою лінією проблем бути не повинно.

У зв'язку з цим у «Шахтаря» справи трохи краще будуть: давно травмованого Ісмаїлі давно замінив Матвієнко. Питання лише в тому, хто зіграє в парі з Кривцовим: Хочолава чи Бондар. Ставимо на другого, оскільки перший аж надто непередбачуваний у своїй недолугості.

А ще чекаємо хорошого футболу. Без підлостей і дурниць. Це дуже важливо. А ще не менш важливо, щоб Луческу не переплутав лаву для запасних: а то, не приведи Господи, попрямує в колись звичну сторону, побачивши Даріо Срну чи Артура Глущенка.

Алан Патрік, півзахисник «Шахтаря»:

- Розуміємо, наскільки для наших уболівальників важлива перемога в матчі за Суперкубок. Зараз слід відновитися і бути повністю готовими. Хочемо показати свою гру і заробити перший титул в сезоні.

Богдан Леднєв, півзахисник «Динамо»:

- Одна з наших установок на гру - тримання м'яча, відпрацьовуємо це на тренуваннях. Налаштовуємося тільки на позитивний результат, на полі будемо віддаватися по максимуму для його досягнення. Ми фактично у себе вдома гратимемо за Суперкубок. Це додатковий плюс.

Орієнтовні склади:

«Шахтар»: Пятов, Додо, Кривцов, Бондар, Матвієнко, Степаненко, Маркос Антоніо, Алан Патрік, Тайсон, Марлос, Жуніор Мораес

«Динамо»: Бущан, Тимчик, Кендзьора, Сирота, Караваєв, Сидорчук, Шапаренко, Циганков, де Пена, Буяльський, Жерсон Родрігеш.

25 серпня, вівторок

«Шахтар» - «Динамо»
Київ. Стадвон НСК «Олімпійський». 21:00
ТВ-трансляція на телеканалі «Україна»
ШАХТАР - ДИНАМО. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Арбитр: Віталій Романов (Дніпро)
Прогноз Sport.ua - 1:2

  • 3.76
  • 3.7
  • 1.95
Сделать ставку
  • 3.95
  • 3.95
  • 1.86
Сделать ставку
  • 3.80
  • 3.70
  • 1.93
Сделать ставку
Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 12 травня 2024, 04:43 0

Михайло допоміг лондонцям обіграти «Ноттінгем Форест» 3:2, українець відзначився на 10-й хвилині

Коментарі