ПАЛКІН: «Футбол повинен бути платним. УПЛ могла заробити більше $25 млн»

Гендиректор «Шахтаря» розповів, як клуби УПЛ можуть отримувати доходи

Генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін розповів, як клуби Української Прем'єр-ліги можуть заробляти гроші:

«Доходи клубу можна розбити на три складових. Перша - ТБ-права. У бюджетах європейських клубів цифра доходів від них може становити від 30% і вище. А це серйозна сума. Щоб в цьому напрямку розвиватися, потрібно робити хоча б якісь кроки. На жаль, за всі ці роки, навіть десятиліття, ми нічого не зробили.

А найголовніший крок - футбол не може бути безкоштовним. Якщо власники, президенти клубів роблять серйозні інвестиції, витрачають великі гроші, щоб створювати клуби, команди, Прем'єр-ліга працює над тим, щоб створити з усього цього продукт, і в підсумку ми все це викладаємо безкоштовно в YouTube, безкоштовно показуємо на каналах.

Ви ж коли приходите в магазин, ви ж за всі товари платите? Ні у кого ж питань немає? Не буває ж так, що заходиш в магазин і береш безкоштовно все що завгодно - хліб, масло і так далі?

Те ж стосується футболу. Футбол повинен бути платним. І поки ми не перейдемо на цю систему, нічого не вийде. Якби ми 6-7 років тому прибрали безкоштовні трансляції, то сьогодні б у нас ліга заробляла вже більше 25 мільйонів доларів. А в майбутньому ми могли б заробляти більше, ніж в Польщі, Румунії і всіх східних країнах.

Ми всі говоримо про доходи. А коли починаємо предметно говорити про ці питання з президентами та власниками клубів, то все починає захлинатися. Це найбільша проблема. Сьогодні є ідея створення, скажімо так, УПЛ-ТБ, яке б об'єднало всі права клубів. І все-таки розпочати з того, щоб заборонити безкоштовний доступ до футболу. Розпочати потихеньку на цьому заробляти. Я вважаю, що це дуже перспективний напрямок. Для багатьох клубів це були б дуже серйозні гроші для фінансування.

Друге джерело доходів - спонсорство, продаж квитків. Тут вже те, про що ми говорили в першому питанні, щодо популяризації футболу. Але цей фактор повернеться в дію, коли в країні буде все добре, коли народ зверне увагу на футбол, переключиться з насущних проблем. За великим рахунком, футбол - це шоу, гарне проведення часу з сім'єю.

А третє джерело - те, що ми отримуємо від європейських турнірів і від продажу футболістів. Якщо ви візьмете чемпіонат Іспанії, там дуже багато трансферів відбувається всередині країни. «Реал», «Барселона» багато продають всередині країни, і ці суми досить значні. Клуби можуть собі дозволити купувати футболістів, платити гроші.

Якщо ви візьмете внутрішній ринок в Україні, на жаль, за винятком «Шахтаря» і «Динамо» ніхто нічого не купує, ніхто ні за що не платить. Всі беруть безкоштовно або в оренду. Ніяких внутрішніх продажів між клубами немає. Про що це говорить? Про стан нашого чемпіонату, про стан нашої економіки, про стан нашої країни. Це дуже важливий фактор.

Єдине, що сьогодні можна робити, так це продавати за кордон. В Європі є платоспроможні клуби. Але щоб когось продавати, потрібно для цього когось виховати. Потрібно, щоб клуби розвивали свої академії, інвестували в них, тоді буде результат, буде кого продавати».

Див. також: ПАЛКІН: «Ми вже в еліті футболу Європи. Шахтар на 16-му місці рейтингу»

Микола Степанюк Джерело: NV.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 22 травня 2024, 13:36 0

Зазвичай глядачам її не показують

Коментарі