Лунін - не Альфонс, він буде вбиватися за місце в воротах Реала

Оглядач Sport.ua оцінює перспективи українця на «Сантьяго Бернабеу»

Український голкіпер Андрій Лунін, який належить «Реалу», нинішній сезон провів по орендах, проте в новому сезоні повернеться в «королівський клуб», щоб стати дублером Тібо Куртуа. Новин з такими заголовками останнім часом не було, хіба що, на прасці чи паркані тренувального табору «Барселони». Про повернення талановитого українця в команду Зінедіна Зідана наполегливо пише і мадридська преса, і українська. І, схоже, Андрій таки повернеться в «Мадрид». Але поки що його перспективи в найкращому клубі Іспанії на даний момент все ще залишаються туманними. І не факт, що, повернувшись, він знову не буде відданий в якесь орендне заслання.

Але спочатку давайте розглянемо сприятливі факти і розклади для Луніна. Отже, залишок сезону 21-річний страж воріт провів в «Ов'єдо» - колись середняку Примери, який на даний момент животіє в підвалах турнірної таблиці Сегунди. І в минулому чемпіонаті астурійці вирішували дуже приземлені завдання - збереження прописки. Це їм в підсумку вдалося, хоча за кілька турів до фінішу ситуація була загрозливою. Лунін приходив, точніше, тікав у цей клуб з елітного «Вальядоліда», де він теж був в оренді. Однак в кастильській команді у Андрія не склалося з ігровою практикою - провів лише два поєдинки, і ті в Кубку Короля. У «Ов'єдо» Луніну клятвено обіцяли, що зроблять його першим номером команди. І своє слово стримали: українець відіграв за команду 20 поєдинків, внісши свою посильну лепту в збереження місця для команди у другому за силою іспанському дивізіоні.

Власне, «Ов'єдо» став першою іспанською командою, в якій після переходу з «Зорі» українець отримав повноцінну ігрову практику. Нагадаю, що відразу після трансферу в «Мадрид», влітку 2018 року, Андрій зіграв за «Реал» лише кілька поєдинків під час міжсезонних зборів. Потім послідувала оренда в «Леганес», де майбутній чемпіон світу серед двадцятирічних відіграв лише сім матчів у сезоні, потім вищезгаданий перехід в «Вальядолід», і нарешті коло замкнулося в «Ов'єдо».

У столиці Астурії Лунін отримав не тільки місце в основі, але і хорошу пресу. Його відразу кілька раз називали гравцем матчу, він потягнув три пенальті, а його героїчні сейви взагалі стали окрасою другої частини сезону Сегунди. Крім того, Андрій знайшов не тільки колишню впевненість, а й істотно підтягнув іспанську мову. Причому не тільки на футбольному рівні, а й на побутовому. Керівництво «Ов'єдо» дуже хотіло, щоб Лунін залишався в команді і в наступному чемпіонаті: вони робили спроби продовжити орендну угоду з «вершковими» по воротарю ще на рік, але ні «Мадрид», ні Лунін не погодилися. Начебто як між цими двома сторонами знову виникло тяжіння. І начебто як у Луніна відкриваються хороші перспективи в видом на «Сантьяго Бернабеу».

***

За інформацією іспанської преси, нинішній дублер беззастережного першого номера команди Тібо Куртуа - Альфонс Ареоля - має намір повернутися в «Парі Сен-Жермен», якому належить. Точніше, це саме мадридці хочуть повернути парижанам їхнього голкіпера. Чому? Тут, наскільки я розумію, відразу дві причини. Перша: не виправдав надій. Чемпіон світу, який не зіграв, правда, на Мундіалі-2018 жодного поєдинку за «триколірних», приходив в «Реал» конкурувати за «пост номер один». Але в підсумку конкуренцію безнадійно програв. В його активі - лише дев'ять поєдинків в «вершковій» футболці. Ну і інша причина, може бути, ще більш серйозна: справа в тому, що навіть такий фінансовий велетень, як «Реал», в посткоронавірусному футболі повинен економити. Бухгалтерія «Реала» вважає, що Ареоля обходиться клубу занадто дорого - близько 2,7 мільйона євро в рік. А навіщо платити більше, якщо під рукою є Лунін, який вже «оперився», й до того ж одержує більше ніж в два рази менше платню.


ФК Ов'єдо

На користь того, що Ареоля в наступному сезоні не буде в «Реалі», побічно свідчить і той факт, що на днях французький голкіпер в соцмережах хвалився обновкою - особняком в Лондоні. Може, Альфонс в новому сезоні перебереться в АПЛ?

Позбувся Лунін і ще одного прямого конкурента на шляху до статусу «другого номера» чемпіонів Іспанії. Нещодавно стало відомо, що Люка Зідан, син наставника «Реала», не має наміру продовжувати контракт з клубом. Як і Андрій, Люка нинішній сезон теж проводив в оренді. І теж в Сегунді: в «Расінгу». За інформацією джерел, близьких до мадридського «двору», Зідан-молодший хоче продовжити кар'єру на Батьківщині - у Франції. Нібито вже й підходящий варіант знайшовся - «Монпельє». Якщо ці чутки виявляться правдою, то Лунін дійсно наблизиться до своєї мрії практично на відстань витягнутої руки.

***

Однак головною перешкодою на шляху в «Реал» для Луніна може стати не Люка Зідан, а Зінедін Зідан. І ось чому.

Наставник «вершкових» не один раз висловлював побажання, щоб змінник у Куртуа був не тільки вмілим, але і досвідченим кіпером. У зв'язку з цим, до нашого загального жалю, Ареоля більше ніж Лунін підходив під критерії Зізу. Але так як французький Альфонс виявився товаришем не надто амбіційним, тобто змирився з роллю другого практично без бою, подейкують, керманич «Мадрида» почав самостійні пошуки наступника Тібо на новий сезон. У зв'язку з цим в пресі промайнула інформація про те, що Зідан хотів би бачити у себе в команді воротаря «Фіорентини» Альбана Ляфона, що виступає за «Нант» на правах оренди. Незважаючи на те, що цей французький голкіпер ровесник Луніна, він вже встиг пограти в серйозних командах. Крім двох зазначених вище, він захищав кольори «Тулузи», звідки за сім мільйонів євро був проданий в команду з Флоренції. Зараз трансферна вартість Ляфона - близько 12 мільйонів євро. Це серйозна цифра для клубу, який збирався економити. Але, з іншого боку, якщо Зідан захоче, щоб цей гравець опинився у нього в команді, Флорентіно Перес навряд чи буде чинити опір: адже він нещодавно зізнався, що хотів би, щоб Зідан став для «Реала» тим, ким став для «МанЮнайтед» Алекс Фергюсон.

І ще одна ремарка щодо наставника «вершкових». Справа в тому, що це не Зідан був ініціатором покупки Луніна, а Перес. Саме власник «королівського клубу» наполіг, щоб молодий український талант виявився в «Мадриді». Але ось між Зіданом і Луніним поки що немає необхідної «іскри». Тому не виключено, що 48-річний тренер «Реала», з огляду на ситуацію, що склалася, все-таки зажадає у дона Флорентіно гроші на нового голкіпера.


ФК Ов'єдо

Але навіть якщо і так, Луніну не потрібно впадати у відчай. Навпаки: йому обов'язково потрібно повертатися в «Реал». Чи купить Зідан Ляфона чи кого-небудь ще, чи не купить - то таке, адже новачкові все одно доведеться адаптуватися і акліматизуватися. А в цей час у Андрія з'явиться шанс проявити себе, причому прямо зараз. І за цей шанс потрібно хапатися мертвою хваткою. Тому що іншого може і не бути.

Та й Зідан відомий своєю об'єктивністю: він завжди заохотить того, хто буде вбиватися на тренуваннях. Лунін просто зобов'язаний вбиватися: це в його крові.

Зрештою, він же не Альфонс.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 24 травня 2024, 10:45 6

Артем Гагарін здивований позицією «Шахтаря» щодо переносів матчів

Коментарі