Світлана ЛОБАНОВСЬКА: «Суркіс вгадав з Луческу. Шахтар тепер принижений»

Донька знаменитого тренера прокоментувала призначення знаменитого тренера

Світлана Лобановська, донька знаменитого тренера Валерія Лобановського, прокоментувала появу на тренерському містку київського «Динамо» Мірчі Луческу:

- Футбол досить прагматичний. Тато постійно акцентував увагу на цьому. Тому, на мій погляд, обговорюючи персону Мірчі Луческу, слід, відкинувши емоції, перш за все, звертати увагу на його професіоналізм, досвід, досягнення. З цих позицій вибір динамівських керівників абсолютно виправданий. Хоча, звичайно, гарантію того, що співпраця румунського тренера з киянами буде успішною, не може дати ніхто. Всіх розсудить час. І - результати виступу команди.

- До Луческу жоден з наставників не стикався з такою хвилею критики, причому більшою мірою - необґрунтованою.

- Якщо ви про вболівальників, їх частково можна зрозуміти - все-таки Луческу багато років очолював головного конкурента «Динамо» в останні роки - донецький «Шахтар». Для багатьох саме цей факт затьмарює всі інші аргументи. Але, з іншого боку, ці ж вболівальники вимагають від президента клубу результатів, перемог, титулів. Як казав тато: думай, якщо можеш. Задуматися дійсно є над чим. Невже Ігор Суркіс буде призначати тренера на шкоду справі, в яку вони з братом вкладають чималі кошти? Знову-таки, нагадаю про прагматичність. Так, Ігор Михайлович до певної міри йде на ризик, однак він ризикує в першу чергу своєю репутацією і своїми грошима. Є бажаючі розділити з ним це? Щось таких не видно, на відміну від тих, хто здатний голосно і красиво говорити. Кожен вважає себе стратегом, бачачи бій зі сторони.

- Одна східна мудрість говорить: не важливо якого кольору кішка, головне, щоб вона ловила мишей.

- Абсолютно вірно! Знаєте, показовим є те, який галас супроводжує призначення Луческу. Мені здається, для нашого футболу і конкретно для «Динамо» такий струс є вельми корисним. Повертаючись же до Ігоря Суркіса, хочу зауважити його критикам, що, незважаючи на труднощі, незважаючи на кризу, київський клуб залишається конкурентоспроможним. «Динамо» - як і раніше, кузня кадрів для збірних України, дитяча школа виховує юні таланти, вихованці колективу з успіхом виступають у вітчизняних і зарубіжних командах. Тим, хто вимагає відставки Суркісів, добре б пам'ятати про долю «Металіста», «Дніпра», «Кривбасу», подивитися на те, що діється зараз з «Карпатами». Може, просто комусь «Динамо» стоїть поперек горла, і мішенню не є Луческу і навіть не Суркіс, а сам клуб? Думай, якщо можеш.

- З приводу приходу Луческу досить різко висловлюються не тільки вболівальники, але і ті, кого прийнято називати динамівськими серцями.

- А в даному випадку мене відверто зачіпає вибірковість, з якою ці динамівські серця виявляють свою так звану принциповість. Вони прекрасно себе почувають, отримуючи захмарні зарплати в федерації футболу від тих, хто об «Динамо» ноги витирає, це їх не пригнічує. А тут, бачте, їм в душу наплювали. Щоб кидатися камінням в інших, потрібно самим бути з чистою совістю. Ви згадайте про своє динамівське походження і проявіть принциповість, коли ваш рідний клуб принижують через арбітрів, дисциплінарні органи або суди! Але там чомусь вони вважають за краще мовчати в ганчірочку, зате по Луческу походжають «з усією прямотою», перетворюючись з професіоналів на емоційних уболівальників.

Які до Луческу претензії по суті? Їх немає і бути не може. Вік? Так і Лобановського багато списували після повернення з Близького Сходу. А цей «старий» команду до півфіналу Ліги чемпіонів довів. Він пішов, дали дорогу молодим. Хто-небудь з них хоча б близько підібрався до батькових досягнень?! Ото ж бо й воно.

- Вас не дивує позиція донецького «Шахтаря» в цій ситуації? Раптом відразу Луческу з ідола перетворився для гірників на зрадника.

- Це, щонайменше, дивно. Таке враження, що «Шахтар» принижений і ображений рішенням Мірчі прийняти «Динамо». Ще зовсім нещодавно перехід Мораеса з київського клубу в донецький представлявся в абсолютно протилежному світлі. А тут прямо шквал негативу на адресу людини, який, власне, й вивів «Шахтар» на його нинішні висоти.

Знаєте, а саме ця позиція донецької сторони, здається, підтверджує, що Ігор Суркіс зробив правильний вибір! Принаймні, «Шахтар», судячи з усього, вже не відчуває себе настільки комфортно, як раніше. І в цьому плані намічений на 25 серпня матч з «Динамо» за Суперкубок бачиться надзвичайно цікавим. Думаю, це буде гарний початок нової історії київського клубу.

Микола Степанюк Джерело: Footclub
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 20 травня 2024, 00:59 2

Головний тренер «Шахтаря» дав прес-конференцію після матчу з «Дніпром-1»

Коментарі