Слідами Санчо. Хто такий Беллінгем та навіщо він Боруссії Д

По стопах Санчо. Хто такий Беллінгем та навіщо він «Боруссії» Д

У дивні ми з вами часи живемо, друзі. У часи, коли, незважаючи на збитки через пандемію, дортмундська «Боруссія» без тіні сумніву платить 23 мільйони євро за 17-річного хлопця, який раніше виступав лише в Чемпіоншипі.

За сучасними мірками, начебто і не так багато. Але для клубу, який ніколи в своїй історії не платив більше 30,5 мільйона євро - велика сума. Наприклад, навіть Ерлінг Холанд обійшовся «джмелям» на 3 мільйони дешевше!

Так хто ж такий цей Беллінгем? І чи вартий він таких вкладень? Спойлер: вартий.

Виділимо основні факти про нового футболіста «Боруссії» Д.

Беллінгем почав грати на професійному рівні, коли йому тільки стукнуло 16

Джуд - наймолодший футболіст в історії «Бірмінгема». Тінейджер дебютував за головну команду у віці лише 16 років та 38 днів. Він вийшов в стартовому складі на матч Кубка англійської ліги проти «Портсмута», і з тих пір закріпився в основній обоймі команди.

Через місяць після цього Беллінгем встановив ще один рекорд «Бірмінгема». Вразивши ворота «Сток Сіті», він став наймолодшим автором гола в історії клубу - 16 років, 2 місяці і 2 дні.

В цілому Беллінгем весь сезон провів в основному складі рідного клубу. На його рахунку 40 матчів в Чемпіоншипі, з яких він 31 раз виходив в стартовому складі. Джуд відзначився 4 забитими м'ячами та 3 асистами, награвши в цілому 2633 хвилини.

До речі, він ще й наймолодший футболіст за весь час існування професійного футболу в Англії, який досяг позначки в 40 матчів.

Дивовижні цифри як для гравця, якому лише 29 червня виповнилося 17 років.

Джуд - не новий Джейдон

Не дуже правильно порівнювати Беллінгема із зіркою «Боруссії» Д Джейдоном Санчо. Із спільного у них тільки національність та вік, в якому вони вибрали Дортмунд як місце подальшого продовження кар'єри.

Звичайно, приклад Санчо зіграв найважливішу роль. Молоді англійці побачили, як в Дортмунді вміють працювати з молоддю, й тепер не бояться їхати в чужу для себе країну.

Але Беллінгем гравець зовсім іншого плану, в порівнянні з Санчо. Джуд - класичний бокс ту бокс. Чудові фізичні кондиції дозволяють Беллінгему покривати величезну кількість простору в центрі поля. В академії він нерідко грав на фланзі півзахисту, але пізніше тренери побачили, що він ідеально вписується в центрі.

Також, на відміну від Санчо, Беллінгем вже має досвід гри на професійному рівні. Джейдон до Дортмунда грав лише за молодіжки «Ман Сіті» та «Вотфорду». Навіть в «Боруссії» Санчо перші півроку провів у другій команді, і лише взимку почав виходити на поле в Бундеслізі.

Беллінгем точно не буде переводитися в дубль. Він потрібен Люсьену Фавру тут і зараз.

Навіщо Беллінгем «Боруссії» Д?

Акселю Вітселю в січні виповниться вже 32 роки, та він стає все більш травматичним. Томасу Ділейні 28, та він майже весь минулий сезон пролікувався від різних травм. Махмуд Дахуд в принципі не тягне рівень команди. Хіба що тільки Емре Джан зараз знаходиться в самому розквіті сил.

Ризикну припустити, що цього літа «Боруссія» нарешті продасть Дахуда, а його місце в ротації займе Беллінгем. Якщо у 17-річного англійця все буде виходити, то може навіть і місце в стартовому складі заробити. Але тут вже багато залежить від того, як швидко він освоїться в новій країні та звикне до швидкостей Бундесліги.

Так чи інакше, «Боруссії» Д був необхідний новий витривалий центральний півзахисник, здатний виконувати ті ж функції, що і Вітсель. І вона його отримала.

Але це все стосується конкретно ігрової складової. У стратегічному плані ця угода носить ще більш важливий характер. «Боруссія» Д хоче створити реноме клубу, де може заграти будь-який талант. Останні приклади Санчо, Джованні Рейни, Крістіана Пулішича, Ашрафа Хакимі та Ерлінга Холанда тут є максимально показовими.

Вдумайтеся тільки: «Манчестер Юнайтед» привозить Беллінгема і всю його сім'ю на базу, знайомить з сером Алексом Фергюсоном та Еріком Кантона, розписує план його розвитку й порівнює з Брайаном Робсоном. Грандіозні зусилля одного з найсильніших клубів світу. Але, замість цього всього, Джуд вибирає Дортмунд. І це говорить лише про те, що стратегія «жовто-чорних» працює.

Зарплата Беллінгема виросте більш, ніж в 300 разів

Так, Беллінгем грав за основу «Бірмінгема», але через дуже молодий вік не міг підписати професійний контракт. Тому заробляв у попередньому клубі він близько 800 євро на місяць за студентським договором. Тобто, на рік ця сума складала близько 9 600 євро.

Його угода з «Боруссією» Д розрахована на п'ять років, а оклад складе 3 мільйони євро на рік. Ось і виходить, що заробітна плата тінейджера виросла в 312,5 разів!

До слова, згідно з першим контрактом з «джмелями», Санчо заробляв на два мільйони менше.

Джуд не забуває про навчання

Важливе місце в житті Беллінгема займає навчання. Зокрема, на даний момент він приділяє велику увагу вивченню соціології та психології.

«Я розумію важливість отримання якісної освіти в моєму віці. Цього хочуть не тільки мої батьки, а й я сам», - цитує Беллінгема BBC.


Твіттер Бірмінгема. Джуд Беллінгем

«Що стосується мого вибору, то мені цікаво ознайомитися з такими дисциплінами вже зараз. Ми бачимо, як зростає число чоловіків, які накладають на себе руки. Дуже важливо мати інформацію про те, як помічати подібні ознаки в поведінці, знати, як допомогти».

Що тут ще сказати: дуже похвально!

Батько Беллінгема - легенда Недільної ліги

Любов до футболу Джуду привів його батько Марк, який працює в поліції, але у вихідні ганяє м'яч в так званій Недільній лізі. Хто не в курсі, це місце, куди дядьки різного віку і комплекції приходять побігати в футбол заради забави. Але поділ на регіони та змагальний характер надає всьому цьому серйозності.

Так ось Марк Беллінгем - легенда Недільної ліги. Звичайно, рахувати статистику на такому рівні практично нереально, але кажуть, що майже за 850 матчів він забив близько 700 голів. Бомбардирище!

Отже. «Боруссія» Д отримує талановитого хлопця на позицію, яка вимагає посилення. Він ще точно не встиг захворіти на зіркову хворобу, а його відношення до роботи та навчання підкуповують. У перспективі клуб зможе продати Беллінгема за суму в кілька разів більшу, ніж та, яку він на нього витратив. Поки що все це виглядає дуже грамотним та далекоглядним ходом.

Hey, Jude!

Ілля Квіткін Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 06:30 1

Гірники гарантували собі місце у кваліфікації Ліги чемпіонів

Коментарі