Плавне згасання: чому Лаціо провалив рестарт сезону

«Орли» так і не долетіли до вершини італійського футболу

«Наше Скудетто - місце в Лізі чемпіонів. Розмови про перемогу в Серії А завжди були перебільшенням», - сказав головний тренер« Лаціо» Сімоне Індзагі після невдалого матчу проти «Сассуоло». Ця поразка стала третьою поспіль для «орлів» і практично позбавила їх шансів на перемогу в чемпіонаті Італії.

Слова Індзагі - це лише спроба зняти напругу в команді і захистити своїх гравців. Адже ще в березні, перед настанням пандемії, фахівець стверджував, що «Лаціо» заслужено займає 1-ше місце в турнірній таблиці Серії А. На паузу «б'янкочелесті» пішли, посідаючи 2-гу позицію і відстаючи від «Ювентуса» на 1 очко. Відрив можна було вважати дріб'язковим, враховуючи, що «б'янконері» виступають нестабільно при Мауріціо Саррі.

У першому матчі після рестарту «Лаціо» програв «Аталанті» з рахунком 2:3. При цьому команда Індзагі вела з рахунком 2:0, але не втримала навіть нічию. Однак катастрофи в цьому не було. У першому поєдинку після тривалої паузи всяке може трапитися. До того ж, після цього «орли» обіграли «Фіорентину» і «Торіно». Але в липні римський клуб почав стрімко втрачати очки. Спочатку «Лаціо» розгромно програв «Мілану». Потім «б'янкочелесті» не змогли обіграти «Лечче» - команду з найгіршою обороною в Серії А. Третьої поразки поспіль «орлам» завдав «Сассуоло».

В останньому на даний момент матчі «Лаціо» зіграв у безгольову нічию з «Удінезе». «Б'янкочелесті» перервали серію з трьох поразок, але навряд чи 1 очко в поєдинку з «чорно-білими» можна вважати позитивним результатом для претендента на Скудетто. Зараз «орли» займають 4-те місце в турнірній таблиці Серії А, відстаючи від «Ювентуса» вже на 8 балів. У «Лаіцо» є ще 5 матчів, але шанси на титул можна вважати втраченими. Але ж у «б'янкочелесті» була реальна можливість здвинути «стару синьйору» з трону. Що ж сталося з командою Сімоне Індзагі?

Серія травм

Практично кожний невдалий результат після рестарту сезону Індзагі пояснює складним календарем і низькою глибиною складу. З приводу розкладу - всі команди знаходяться в більш-менш рівних умовах. Однак у плані травм «орлам» дійсно не щастить. Першим вони втратили капітана команди - Сенада Луліча. Боснієць переніс операцію на щиколотці ще в лютому і досі не повернувся в стрій. Хавбек навіть задумався про завершення кар'єри.

Великою проблемою для «Лаціо» стала форма Лукаса Лейви. Опорний хавбек ще в квітні переніс операцію на коліні. Очікувалося, що на відновлення йому знадобиться близько місяця. Однак після рестарту у футболіста знову виникли проблеми. Лейва - дуже важливий гравець для «Лаціо» в центрі поля. Він є сполучною ланкою між обороною і атакою. Однак зараз хавбек не може грати в повну силу. Часом йому доводиться просто терпіти і виходити на поле через «не можу». Бразильцеві може знадобитися повторна операція.

Twitter/lucasleiva87

Після рестарту сезону кадрові проблеми у «Лаціо» посилилися. «Орли» втратили Хоакіна Корреа, який був хорошою опцією в атаці. Аргентинець грає під нападниками, але може перейти і на позицію чистого форварда при необхідності. Через біль доводилося грати Сергію Мілінковичу-Савичу і Даніло Катальді. Без них тренеру практично нікого ставити у центрі поля.

В кінці червня лазарет команди поповнив захисник Адам Марушич. Періодично проблеми зі здоров'ям виникають і у центрбека Луїса Феліпе. У «Лаціо» втрати практично в кожній лінії, а резерв у Індзагі дійсно невеликий. Через кадрові проблеми тренеру доводилося періодично міняти улюблену схему 3-5-2, що теж позначилося на результатах.

Спад у лідерів

Після рестарту «Лаціо» сильно втрачає в якості. Вся команда виглядає важкою і розосередженою. «Орли» стали частіше втрачати м'яч і допускати грубі помилки в захисті, через які пропускають набагато більше, ніж забивають. До перерви «б'янкочелесті» займали 5-те місце в Серії А за створенням потенційно гольових моментів. Зараз римський клуб останній за цим показником.

Мабуть, головним розчаруванням в складі «Лаціо» є Чіро Іммобіле. Кращий бомбардир «б'янкочелесті» до перерви забив 27 м'ячів. Після рестарту на рахунку форварда 2 голи і 1 результативна передача в 6-ти матчах. Найгірше те, що Іммобіле нікому підмінити. Корреа травмований, а Феліпе Кайседо після рестарту забив тільки 1 гол. Останнім часом за «Лаціо» забивають в основному півзахисники - Луїс Альберто, Марко Пароло та Мілінкович-Савич.

The42

Серйозною проблемою для римського клубу стала нестабільна форма вищезгаданого Луїса Альберто. Іспанець є кращим асистентом команди. До перерви футболіст віддав 14 результативних передач, чим добряче допомагав тому ж Іммобіле. Після рестарту хавбек забив 2 голи і віддав 2 асиста, що, в принципі, теж непогано. Але Луїс все одно перебуває далеко не в найкращій формі.

Альберто віддав понад 80 відсотків точних передач тільки в переможному матчі проти «Фіорентини». Поєдинки проти «Аталанти», «Мілана» і «Сассуоло» стали найгіршими для іспанця в сезоні за кількістю неточних передач. Всі ці матчі «б'янкочелесті» програли. Мілінкович-Савич теж може як розганяти, так і завершувати атаки. Однак зараз він грає не в повну силу через проблеми з коліном.

У підсумку, у «Лаціо» періодично випадають з гри кращий бомбардир, кращий асистент і кращий універсальний гравець. До всього цього додаються проблеми в опорній зоні. Лейва, граючи на уколах, не може стовідсотково виконувати свої функції. Це полегшує роботу суперникам при переході на половину поля «б'янкочелесті», та і в завершальних стадіях атак теж.

Психологічний тиск

З моменту зупинки сезону в Серії А «Лаціо» завжди виступав за відновлення чемпіонату. Про це неодноразово стверджували президент клубу Клаудіо Лотіто і самі футболісти. Якби справа була тільки в Лізі чемпіонів, як сказав Індзагі, «б'янкочелесті» не переживали б з приводу рестарту. При достроковому завершенні сезону вони б автоматично вийшли в ЛЧ. «Орли» підтримували рестарт чемпіонату, оскільки знали, що реально претендують на Скудетто.

Можливо, «Лаціо» просто «перегорів». За «б'янкочелесті» стежив увесь світ. «Орли» могли стати першою командою за 8 років, яка перервала б гегемонію «Ювентуса». У всіх були високі очікування: у Лотіто, у вболівальників, та й у самих футболістів. Ключовим став вислів Іммобіле: «Ми не можемо з легкістю робити те, що робили 3 місяці тому». До перерви «орли» отримували задоволення від гри, а потім - не впоралися з тиском.

Eurosport

Після трьох поразок поспіль атмосфера в клубі серйозно погіршилася. Під тиском опинилися не тільки гравці, але і медики. Саме вони потрапили під удар, коли футболісти почали травмуватися один за іншим. Після матчу проти «Сассуоло» захисник «Лаціо» Франческо Ачербі обрушився з критикою на керівника медичної служби «орлів» Іво Пульчіні. У клубі вважають, що лікарі недогледіли за Лейвою, через що у нього знову виникли проблеми з коліном. Відновлення Луліча теж пішло не за планом, в чому також можна помітити медичний прорахунок.

Лотіто, м'яко кажучи, засмучений. Він явно чекав не цього після рестарту сезону. Найближчими днями президент проведе зустріч з усіма членами медичного персоналу - починаючи від фізіотерапевтів, закінчуючи дієтологами. Лотіто також зустрінеться і з командою. Гравцям важливо відчувати підтримку президента під час кризи. Можливо, Лотіто мотивує футболістів на вирішальну частину сезону. Та факт залишається фактом -«Лаціо» більше не претендент на Скудетто.

Сергій Завалко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баскетбол | 05 травня 2024, 06:12 0

Клуб націлився на Джиммі Батлера, Брендона Інгрема та Пола Джорджа

Коментарі