Луїш КАШТРУ: «Молоді футболісти? Шахтар будує фантастичний проект»

Головний тренер «Шахтаря» розповів про перемогу над «Десною»

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру розповів про перемогу над «Десною» в Чернігові (4:2):

- Нам протистояла команда, яка бореться за друге місце в чемпіонаті і кваліфікацію Ліги чемпіонів. Знали, що контекст буде складним, і підготувалися найкращим чином. Підійшли до матчу з великою відповідальністю, почуттям професіоналізму і командним духом. Протягом сезону ми систематично говоримо про сім'ю «Шахтаря» - сьогодні вона виступила на полі. Перемогли завдяки нашому якісному футболу. Інше слово, яке ми постійно повторюємо, це повага. До суперника, професії, наших уболівальників, арбітрів... Це ми робили завжди і ще раз показали сьогодні. Я дуже задоволений своїми гравцями. Сподіваємося продовжувати і залишатися успішними до кінця сезону.

- Ви провели ротацію. Як оціните дії тих, хто рідко грав протягом сезону?

- «Шахтар» завжди являє на полі команду. Нікого не цікавлять імена, які там знаходяться. Дуже важливо, щоб весь колектив показував те, що ми відпрацьовуємо на гру в атаці і обороні. Я говорив вам завжди: найбільше ціную не індивідуальні дії, а командну динаміку в атаці і захисті. Цим я дуже задоволений. «Шахтар» будує фантастичний проект: ми ростимо молодих футболістів, вони - майбутнє клубу. І їх підтримують більш досвідчені хлопці, які знаходяться в команді. Це дуже важливо. Мені дуже приємно виконувати таке завдання в «Шахтарі», і ми будемо продовжувати в тому ж дусі. Гравці прекрасно знають, що ніколи не потрібно зупинятися. Кожен день слід вчитися чомусь новому. Я дуже задоволений командою.

- Сьогодні було досить багато обрізок і браку в передачах. З чим ви це пов'язуєте: брак концентрації чи тиск з боку «Десни»?

- Якщо дивитися на футбольний матч, як на ідеальну гру, ми повинні шукати планету, але не планету Земля. Тому що матч завжди складається з помилок. Часто суперники користуються нашими помилками, іноді ми - помилками суперника. У деяких голах більше помилок, в деяких менше, але це завжди складова футболу. Ми завжди прагнемо до ідеалу. Якби він був чимось банальним в житті, ми б його не шукали. Намагаємося бути ідеальними, але іноді не виходить, і суперник цим користується. У матчі хочу виділити якість нашої гри і якості обох команд, їх футболістів. Зараз ми переживаємо дуже хороший момент сезону, показуємо змістовну гру, що мене дуже радує. А помилки будуть завжди - цього не уникнути.

- Часом захисники «Десни» шикувалися в лінію з п'яти. Наскільки вам було складно знайти вільні зони?

- «Десна» з самого початку грала по тактичній схемі з п'ятьма захисниками - трьома центральними і трохи більше висунутими крайніми. При обороні - 5-4-1. Наші футболісти знають: діючи проти таких компактних команд, які повністю закриваються в захисті, іноді нам потрібно відвести м'яч трохи назад, щоб спробувати знову розкрити оборону суперника. Що ми сьогодні і робили. Наш третій гол - тому доказ. Перед цим ми тримали м'яч близько півтори хвилини, варіюючи фланги, і хлопці знають, що це потрібно робити. Іноді краще почекати. Так, ми пару раз втрачали м'яч, противник його відбирав, і це ставало фатальним для нас. Але терпіння наших футболістів допомагало розкривати зони при такій компактній обороні опонента. Ми це багато відпрацьовуємо і звикли, хлопці знайомі з цим моментом. Скажу так: ми не повинні хотіти, щоб суперник грав так, як ми того хочемо. Він грає так, як хоче. А ми повинні проходити через складності, які нам представляють, що ми сьогодні робили. Правильна, заслужена перемога. Грали проти дуже гарної, сильної команди, але «Шахтар» був сильнішим, ніж «Десна».

- Ви задоволені результатом 4:2?

- Так, звісно. Крім результату, ми завжди вимагаємо від гравців домінування, а також компромісу з чемпіонатом з кожним матчем. І коли ми бачимо, що хлопці роблять те, що для них нормально, грають з великим компромісом зі своєю професією, якістю футболу, настроєм на перемогу, поважаючи при цьому суперника, це нас дуже тішить.

- «Десна» більше всіх в чемпіонаті забиває після кутових. Гітченко оформив такий гол, як з «Динамо». Як діяти проти таких гравців?

- Це одна зі скоєних нами помилок, а «Десна» нею скористалася. Це не означає, що вони не заслужили того, що зробили. Звичайно, ми могли уникнути голу в тому епізоді. Всі команди роблять великі ставки на стандартні положення. Ми знаємо, що відсоток забитих м'ячів після стандартів в районі 50. І ми також після них чимало забивали. Нормально, що так відбувається.

- «Шахтар» вже вирішив всі питання в чемпіонаті. Ви надали відпочинок Марлосу, Мораесу і Матвієнку. Хто тепер піде у відпустку?

- «Шахтар» ще не досяг своєї мети. Одна з них - так, стали чемпіонами. Інша - добре закінчити турнір і успішно виступити у всіх поєдинках. Наша команда завжди буде розглядати всі ігри, беручи до уваги те, що потрібно представити найкращий склад. Будемо це робити до самого кінця. У нас є компроміс з чемпіонатом і якісним футболом. Це ми будемо показувати до кінця.

Микола Степанюк Джерело: ФК Шахтар Донецьк
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 02 травня 2024, 06:30 0

«Баварія» та «Реал» зіграли внічию (2:2), «Боруссія Д» мінімально обіграла «ПСЖ» (1:0)

Коментарі