Рік після тріумфу. Де зараз герої, що принесли Україні перемогу на ЧС U-20

Sport.ua розповідає, що сталося в кар'єрі наших гравців і тренера за минулий рік

Рівно рік тому, 15 червня 2019-го, юнацька збірна України у вирішальному матчі виявилася сильнішою за однолітків з Південної Кореї (3:1), завоювавши історичний для нашої країни титул чемпіона світу U-20. Емоції, які переповнювали тоді футболістів, тренерів і рядових уболівальників, неможливо передати словами. Кожен, хто їх пережив, напевно зараз згадає про те почуття гордості, яке пережив після того, як пролунав фінальний свисток у фінальному матчі турніру.

Здавалося, що у цих хлопців попереду неймовірне майбутнє, що незабаром ми побачимо більшість з них в основі команд УПЛ, а, можливо, і якихось європейських клубів. Але, як показало життя, титул чемпіона світу U-20 не замінив необхідності пахати на тренуваннях і доводити своє право на місце в складі для більшості наших героїв. Про те, що трапилося в їхній кар'єрі за минулий рік, і поговоримо...

Андрій ЛУНІН: 6 матчів на ЧС-2019


ФК Ов'єдо

На чемпіонат світу Андрій Лунін їхав у статусі воротаря «Леганеса», який орендував українця в «Реала». У стані команди з передмістя Мадрида Луніну так і не вдалося завоювати місце в основі, у зв'язку з чим після мундіалю українець змінив команду, вирушивши знову-таки на правах оренди в «Вальядолід». Але і в цій команді Андрію не пощастило з тренером - на нього банально не розраховували. Довелося достроково переривати оренду, і взимку перебиратися в «Ов'єдо», який виступає в Сегунді. Там 21-річний воротар нарешті знайшов довіру тренерського штабу, а разом з нею і ігрову практику. Подейкують, що в наступному сезоні «Реал» все ж поверне Луніна, надавши тому місце резервного воротаря першої команди.

Владислав КУЧЕРУК: 1 матч

Кучерук на ЧС-2019 в Польщі зіграв лише один матч - в чвертьфіналі проти Колумбії. Андрія Луніна відкликали в розташування національної збірної, а тому Олександр Петраков довірив місце в «рамці» воротареві молодіжної команди «Динамо». Той не підвів, а «синьо-жовті» виграли з рахунком 1:0. Нажаль, за останній рік в кар'єрі талановитого Кучерука мало що змінилося: він, як і раніше, грає за молодіжну команду «Динамо», а за першу в нинішньому сезоні лише кілька разів був заявлений на офіційні матчі.

Дмитро РІЗНИК: не грав

Дмитро Різник виявився одним з небагатьох, хто в Польщі не провів на полі жодної хвилини. На турнір він їхав в якості представника «Ворскли», яким залишається і донині. Але в кар'єрі Різника зміни в кращу сторону намітилися - він почав отримувати стабільну регулярну практику в першій команді, а тому є надія, що Дмитру буде куди простіше реалізувати свій потенціал.

Валерій БОНДАР: 7 матчів


ФК Шахтар

Ще до чемпіонату світу в Польщі Валерій Бондар встиг дебютувати за першу команду «Шахтаря» в УПЛ, проте успіх «синьо-жовтих» однозначно допоміг захиснику прискорити свою інтеграцію в стані «помаранчево-чорних». Луїш Каштру, що прийшов замість Паулу Фонсеки на пост головного тренера «Шахтаря», демонструє куди більше довіри молодим гравцям, в тому числі і Бондарю. Валерій провів 10 матчів в поточному сезоні УПЛ і, ймовірно, грав би й зараз, якби не підступна травма...

Данило БЕСКОРОВАЙНИЙ: 7 матчів

Данило був одним з небагатьох «легіонерів» в тому складі збірної України. Про нього мало хто знав на батьківщині, але прекрасні виступи на чемпіонаті світу змусили говорити про Бескоровайного вельми і вельми часто. Ходили чутки, що Данило може перебратися в «Динамо», але в підсумку він залишився в Словаччині. Якщо на турнір до Польщі Бескоровайний їхав як футболіст «Земпліна», то після нього Данила з оренди повернув ДАК, в який він перейшов ще влітку 2018 року, але стабільну ігрову практику почав отримувати тільки в сезоні-2019/20.

Юхим КОНОПЛЯ: 6 матчів, 4 асисти

Конопля був викликаний в збірну в якості гравця молодіжної команди «Шахтаря». Про нього мало хто чув в Україні, але турнір в Польщі змусив обговорювати талант Юхима практично всіх журналістів і аналітиків. Втім, в стані «гірників» Конопля не залишився. «Шахтар» віддав перевагу тому, щоб відправити перспективного фулбека на рік в оренду в «Десну», де Юхим широко використовується тренерським штабом при ротації складу.

Віктор КОРНІЄНКО: 7 матчів

Ще один футболіст, який на ЧС-2019 поїхав з молодіжної команди «Шахтаря». У Польщі Корнієнко був ключовим лівим фулбеком команди Петракова, а після турніру «Шахтар» відправив Віктора на рік набиратися досвіду в «Маріуполь». У Олександра Бабича Корнієнко більш-менш регулярно отримує ігрову практику, однак найближчі перспективи Віктора в стані «Шахтаря» все-таки виглядають трохи туманно - просто виграти конкуренцію у Ісмаїлі мало кому під силу...

Денис ПОПОВ: 6 матчів, 3 голи


ФК Динамо

Попов став одним з відкриттів не тільки збірної України, але і всього чемпіонату світу-2019 U-20. Він зіграв неймовірно важливу роль в тому, що команда Петракова дісталася до фіналу, де, без сумнівів, зіграв би, якби не вилучення в півфіналі проти Італії... Після повернення в «Динамо», Попов кілька місяців не викликався до ігор за першу команду, але травма Микити Бурди надала шанс показати себе Денису. Ним Попов, здається, скористався сповна, і тепер є одним з важливих футболістів першої команди «біло-синіх».

Олександр САФРОНОВ: 4 матчі

На чемпіонат світу до Польщі Сафронов їхав гравцем «Дніпра-1». У такому ж статусі він починав і поточний сезон, встигнувши провести в УПЛ до зимової паузи 12 матчів, однак потім «дніпряни» затіяли кадрові пертурбації, внаслідок чого молодий Сафронов був відпущений в оренду. Нині Олександр виступає в Естонії за «Левадію», з якою у футболіста тимчасова угода до кінця поточного календарного року.

Ігор СНУРНІЦИН: 1 матч

У юнацьку збірну України Ігор Снурніцин отримував виклики, як футболіст першої команди «Олімпіка». На турнірі в Польщі центрбек провів лише один поєдинок - проти Нігерії (1:1) в рамках третього туру групового етапу. Титул чемпіона світу ніяк поки не допоміг Снурніцину в кар'єрному плані, адже рівень одержуваної ігрової практики в «Олімпіку» у нього не те, щоб виріс, а й навіть дещо знизився.

Олег ВЕРЕМІЄНКО: не грав

Представник «Карпат» Олег Веремієнко став другим (після Різника) й останнім футболістом в заявці юнацької збірної України, який так і не провів на ЧС-2019 жодної хвилини. Однак в його кар'єрі певний прогрес за рік помітний. Якщо рік тому Веремієнко виступав на правах оренди за «Калуш», то після повернення зумів закріпитися в «Карпатах», і вже провів 6 матчів в поточному розіграші УПЛ.

Сергій БУЛЕЦА: 7 матчів, 3 голи, 2 асисти


СК Дніпро-1

На чемпіонат світу до Польщі Сергій Булеца їхав як футболіст молодіжної команди «Динамо». Успішні виступи на мундіалі не привели до того, що хавбека відразу ж підняли до першої команди «біло-синіх», проте Сергій прийняв правильне рішення про відхід в оренду. В результаті нині він є одним з важливих футболістів в «Дніпрі-1», отримуючи регулярну практику в УПЛ. Влітку, за чутками, Булеца повернеться в «Динамо», де йому нададуть шанс закріпитися в першій команді.

Максим ЧЕХ: 7 матчів

Вихованець «Шахтаря» до ЧС-2019 виступав за молодіжну команду «гірників», але після турніру в Польщі був відправлений набиратися досвіду в «Маріуполь». Річна оренда Чеха в стані приазовців незабаром завершиться, а тому його, ймовірно, чекає новий поворот у кар'єрі, але останній рік для Максима пройшов не дарма - він зміг дебютувати на професійному рівні, і нині в «Маріуполі» є наближеним до основи гравцем.

Кирило ДРИШЛЮК: 5 матчів, 1 асист

Рік тому Кирило Дришлюк був футболістом «Олександрії», куди перебрався в 2018-му з «Зірки». Якщо у Кропивницькому хавбек був одним з важливих футболістів першої команди, то ось у Володимира Шарана завоювати місце в основі йому не допоміг навіть титул чемпіона світу серед молоді. Відсутність ігрової практики призвела до того, що на початку березня «Олександрія» продала Дришлюка в латвійський «Спартак».

Олексій КАЩУК: 7 матчів, 1 асист

Вихованець академії «Шахтаря» Олексій Кащук був одним з наймолодших гравців тієї команди, яка виграла титул чемпіона світу в Польщі. Після турніру, Кащук, як і Корнієнко з Чехом, на правах оренди перейшов в «Маріуполь», де нині намагається проявити себе на професійному рівні. Поки виходить непогано, але Олександр Бабич вважає за краще все ж використовувати Кащука в системі ротації, не роблячи на нього ставку, як на футболіста основи.

Олексій ХАХЛЬОВ: 4 матчі

Вихованець академії «Динамо» Олексій Хахльов був викликаний Петраковим в збірну з Іспанії, де на той момент виступав в оренді з «Алавеса» за «Сан-Ігнасіо». У жовтні 2019 року Хахльов покинув Іспанію, а через кілька місяців на правах вільного агента підписав контракт з «Карпатами», де і виступає на поточний момент.

Микола МУСОЛІТІН: 2 матчі

Мусолітін на момент участі в ЧС-2019 був гравцем «Чорноморця», академію якого і завершив. Активно залучався до ігор за першу команду «моряків», як до, так і після турніру в Польщі. Однак минулої зими Мусолітін прийняв рішення покинути команду Першої ліги, і податися в латвійську «Валмієру», де через пандемію коронавірусу поки так і не встиг дебютувати.

Георгій ЦІТАІШВІЛІ: 5 матчів, 1 гол, 1 асист


Твіттер Динамо

Один з героїв фінального матчу на турнірі в Польщі Георгій Цітаішвілі поки лише продовжує спроби завоювати місце в першій команді «Динамо». Перемога на ЧС-2019 не дозволила йому автоматично потрапити в основу «біло-синіх», а виграти конкуренцію у Віктора Циганкова і Олександра Караваєва Цітаішвілі довгий час не вдавалося. Уже після рестарту сезону в УПЛ Георгій почав регулярно отримувати місце в складі, і поки доводить, що наставники «Динамо» не помилилися, зробивши вибір саме на його користь.

Данило СІКАН: 6 матчів, 4 голи

Сікан перейшов у «Шахтар» на початку минулого року, але майже відразу ж на правах оренди відбув у «Маріуполь». Формально в якості гравця приазовського клубу він і був на чемпіонаті світу, тому як договір оренди діяв до кінця сезону. У Польщі Данило вельми яскраво проявив себе, забивши 4 голи в 6 матчах, проте це не допомогло йому «втоптати стежку» до основи свого клубу. Виграти конкуренцію у Жуніора Мораеса - завдання поки неймовірно складне для Сікана, хоча Луїш Каштру вибрав цього гравця для тренувальної роботи з першою командою.

Владислав СУПРЯГА: 7 матчів, 2 голи


СК Дніпро-1

У минулому сезоні Владиславу Супрязі так і не вдалося проявити себе в «Динамо», але на турнірі в Польщі він довів, що має достатній потенціал, щоб стати сильним форвардом. Після перемоги на мундіалі «Динамо» погодилося відправити Супрягу на рік в оренду в «Дніпро-1», де Владислав поступово знайшов свою гру. Апогеєм (як мінімум на поточний момент) виступів Супряги на умовах позики в «Дніпрі-1» є хет-трик нападника у ворота «Динамо», який дозволив «дніпрянам» здобути в кінці лютого сенсаційну перемогу над столичними гостями з рахунком 3:1.

Денис УСТИМЕНКО: 3 матчі

До Польщі Денис Устименко їхав як резервіст. Він провів лише 92 хвилини в 3 матчах, що ніяк не допомогло йому в клубній кар'єрі. На даний момент Устименко є футболістом молодіжного складу «Олександрії» без виразних перспектив заграти в першій команді цього клубу.

Олександр ПЕТРАКОВ

Головний тренер тієї синьо-жовтої команди Олександр Петраков після тріумфу в Польщі отримав звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України». На даний момент він очолює збірну України U-17, з якою в кінці березня мав зіграти в еліт-раунді кваліфікації до чемпіонату Європи-2020, але основний турнір, як і відбір до нього, був скасований УЄФА через пандемію коронавірусу.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 12:08 6

Відомий тренер вважає, що коуч розраховує отримати роботу в «Поліссі»

Коментарі