10 найжорсткіших панчерів в історії суперважкої ваги

Сергій Лебедєв – про найкращих панчерів хевівейта в історії

Суперважка вага - це дивізіон, де боксують найбільші хлопці, а вони б'ють сильніше за всіх. Адже не дарма цій категорії вболівальники приділяють найбільше уваги, і так було завжди, тому що нокаут - це мало не синонім поєдинку в хевівейті.

Sport.ua представляє десятку найсильніших панчерів-суперважковаговиків в історії професійного боксу. У список увійшли тільки ті, у кого за плечима не менше за 30 поєдинків.

1. Деонтей Вайлдер (42-1-1, 41 КО)

98% перемог нокаутом

Колишній чемпіон WBC Вайлдер вважається багатьма володарем найпотужнішого удару в сучасному боксі. Високий і худорлявий як для суперважкої ваги, він є майстром одноударного нокауту. Він «відправляв спати» таких хлопців, як Домінік Брізіл, Бірмейн Стіверн і Луїс Ортіс (двічі). Те ж саме ледь не сталося з Тайсоном Ф'юрі в їхньому першому бою.

2. Ерні Шейверс (74-14-1, 68 КО)

92% перемог нокаутом

Легенда 70-х Шейверс двічі претендував на світову корону, але так і не став чемпіоном світу. Зате він є тим, хто зупиняв Кена Нортона, Джиммі Елліса і Джиммі Янга. «Чорний руйнівник» славився ранніми нокаутами, 51 з його 68 дострокових перемог припали на перші три раунди.

3. Віталій Кличко (45-2, 41 КО)

91% перемог нокаутом

Триразовий чемпіон світу Віталій Кличко після відходу у відставку Леннокса Льюїса в 2003 році на пару зі своїм молодшим братом Володимиром вважався найкращим у дивізіоні, поки не завершив кар'єру в 2013 році у статусі чемпіона WBC. У свої найкращі роки він практично не дозволяв суперникам доживати до фінального гонгу. Майбутній мер Києва запам'ятався достроковими перемогами над Хербі Хайдом, Коррі Сандерсом і Семом Пітером.

4. Джордж Форман (76-5, 68 КО)

89% перемог нокаутом

Кар'єра Формана тривала з 1969 по 1997 рік з 10-річною перервою з 1977-го до 1987-го. Форман швидко знищував одного суперника за іншим, включаючи Кена Нортона і Джо Фрейзера, що призвело до завоювання ним поясів WBA і WBC. У 1974 Форман з рекордом 40-0 вважався фаворитом в бою проти Мухаммеда Алі, але, як ми пам'ятаємо, «Битва в джунглях» обернулася для Джорджа фіаско. Повернувшись у 1987 році, Форман продовжив своє царство терору, щоб в 1994 році вдруге стати чемпіоном світу, брутально нокаутувавши Майкла Мурера.

5. Роккі Марчіано (49-0, 43 КО)

88% перемог нокаутом

Марчіано став однією з найбільших легенд боксу, незважаючи на те, що був чемпіоном світу всього 3,5 роки у 1950-х. Його всього лише 8-річна професійна кар'єра була дуже яскравою, Марчіано запам'ятався фанатам нокаутами Езарда Чарльза, Джо Луїса, Арчі Мура і Джерсі Джо Волкотта (двічі). Останній заявляв, що у Марчіано був найсильніший удар, який він коли-небудь пропускав, сильніший навіть, ніж у Джо Луїса.

6. Майк Тайсон (50-6, 44 КО)

88% перемог нокаутом

Бліцкриг Тайсона в другій половині 80-х зачарував уболівальників. У листопаді 1986 року він завоював титул WBC, а в серпні наступного року вже був абсолютним чемпіоном світу, додавши на свою талію пояси WBA і IBF. Швидкість і міць «Залізного Майка» - це два фактори, які могли відправити суперника «спати» в будь-який момент. Звідси 22 перемоги Тайсона в першому раунді. Він нокаутував Тайрела Біггса, Тревора Бербіка, Френка Бруно (двічі), Ларрі Холмса, Донована Раддока, Майкла Спінкса, Тоні Таббса і багатьох інших.

7. Джо Фрейзер (32-4-1, 27 КО)

84% перемог нокаутом

Швидкий і постійно працюючий тулубом Фрейзер перетворював на пекло життя тих, хто з ним стикався на рингу. Його лівий хук міг чи не відірвати голову опонента. Непереможений чемпіон світу з 1970 по 1973 роки, Фрейзер був одним з легендарної трійки хевівейту 70-х разом з Алі і Форманом. Серед зупинених «Димлячим Джо» супротивників можна зустріти такі імена: Джордж Чувало, Джиммі Елліс (двічі), Боб Фостер, Джеррі Куоррі (двічі). Також Фрейзер запам'ятався тим, що відправив у нокдаун Алі в 15-му раунді їхнього першого поєдинку.

8. Володимир Кличко (64-5, 53 КО)

83% перемог нокаутом

Володар одного з найкращих джебів в історії дивізіону, Володимир Кличко залишався непереможеним з 2004 по 2015 рік, за цей час він зібрав колекцію всіх значущих поясів, за винятком регалії WBC. Уміння відчувати потрібну дистанцію і одна з найпотужніших правих рук у хевівейті зробили Володимира боксером з одним із найжорсткіших ударів своєї епохи. Йому вдалося фінішувати Кріса Берда, Руслана Чагаєва, Рея Мерсера, Сема Пітера, Кубрата Пулєва і Хасіма Рахмана.

9. Девід Туа (52-5-2, 43 КО)

83% перемог нокаутом

Незважаючи на низький для суперважкої ваги зріст (178 см), міцно збитий самоанець Туа був грізною силою в дивізіоні з середини 90-х до початку 2000-х. Нехай він і не став чемпіоном світу, зате йому вдалося підкорити масу фанатських сердець за рахунок своїх яскравих перфомансів. Лівий хук Туа, ймовірно, входить в десятку найкращих лівих хуків в історії боксу. Девід може похвалитися тим, що нокаутував Джона Руїса, Олега Маскаєва, Хасіма Рахмана і Майкла Мурера.

10. Джо Луїс (66-3, 52 КО)

79% перемог нокаутом

Джо Луїс мав усі необхідні якості для того, щоб бути найкращим у свій час. Він був надзвичайно швидким, вкрай технічним і мав неймовірно важкий удар. Він був чемпіоном світу з 1937 по 1949 рік, провівши за цей час 25 послідовних захистів титулу. За свою 17-річну кар'єру Луїс перебив безліч великих спортсменів, включаючи Макса Бера, Джеймса Бреддока, Прімо Карнеру, Макса Шмелінга, Джека Шаркі та Джерсі Джо Волкотта (двічі).

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 1

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі