Травма Ляйе, Кубок світу для Крафта. Підсумки останніх днів лижного сезону

Коронавірус достроково зупинив сезон в лижних видах спорту

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Понеділок, 9 березня

Ліллехаммер (Норвегія), HS140, особистий турнір

Вівторок, 10 березня

Ліллехаммер (Норвегія), HS140, особистий турнір

Крафт завоював другий в кар'єрі Кубок світу

Минулого тижня коронавірус паралізував практично весь світ спорту, в тому числі не дозволив повноцінно завершити сезони в лижних видах спорту. До останнього змагалися тільки стрибуни з трампліну, у яких в понеділок і вівторок пройшли два особистих старти в Ліллехаммері в рамках турне Raw Air. Після цього в середу, 11 березня була проведена кваліфікація до третього етапу багатоденки в Тронхеймі, однак вранці 12 березня було прийнято рішення про негайне дострокове завершення сезону. А польотний чемпіонат світу в Планіці був перенесений на наступний сезон.

Таким чином, володарем Кубка світу вдруге в кар'єрі став Штефан Крафт. На Raw Air ні він, ні його дуельний суперник Карл Гайгер не вразили - це абсолютно очевидний висновок, навіть не дивлячись на те, що обидва особистих старти в Ліллехаммері проходили в дуже непростих і часто лотерейних погодних умовах.


Skijumping.pl

Минулого тижня ми писали про те, що перенесення особистого старту з Осло в Ліллехаммер піде на користь Гайгеру, тому що в Холменколлені він виглядав не найкращим чином. Однак, як виявилося, справа була не в трампліні: в Ліллехаммері Карл виглядав ще гірше, і двічі зайняв 19-те місце. Все дуже просто - в самій кінцівці сезону форма лідера збірної Німеччини дуже різко пішла на спад. А ще за тиждень до цього в Лахті він був в повному порядку і здобув перемогу.

В результаті Гайгер програв Крафту в загальному заліку Кубка світу 140 очок. Математичні шанси обійти австрійця у Карла зберігалися, однак динаміка форми Гайгера чітко говорила про те, що завоювати Великий кришталевий глобус (ВКГ) Карлу в цьому сезоні не вдасться. Тому говорити про те, що Кубок у німця забрав коронавірус, недоречно.

Боротьба за загальний залік в нинішньому сезоні була дуже рівною і напруженою: протягом 3/4 сезону за титул боролися відразу чотири стрибуни. Це призвело до того, що Крафт взяв ВКГ всього з 5 перемогами в сезоні. Стільки ж було у Якуба Янди в чемпіонському сезоні 2005/2006. Лише тричі в 21-му столітті стрибунам вдавалося вигравати Кубок світу з меншою кількістю перемог за сезон: по три перемоги було у Адама Малиша (сезон 2002/2003), Янне Ахонена (сезон 2003/2004) і Андерса Бардаля (2011/2012).

Німеччина завоювала Кубок Націй

Якщо в боротьбі за ВКГ австро-німецьке протистояння завершилося на користь Австрії, то Кубок Націй завоював Бундестім. Вирішальним моментом став командний турнір, який пройшов ще 7 березня в Холменколлені: там Німеччина стала другою, а австрійці провалилися - шосте місце.

Що ж, Штефан Хорнгахер в першому ж своєму сезоні на чолі Бундестіму бере Кубок Націй - головний командний трофей сезону. А починалося все дуже погано. Стартовий відрізок сезону (кінець листопада та весь грудень) збірна Німеччини повністю провалила. Перед стартом Турне чотирьох трамплінів німці йшли в Кубку Націй шостими, і програвали Австрії більше 800 очок. Проте в другій половині сезону Бундестім дуже сильно додав, і зумів зробити вражаючий камбек.

Особливо значним виглядає це досягнення з урахуванням того, що в нинішньому сезоні половина основи збірної Німеччини була травмована: Андреас Веллінгер і Давід Зігель відновлювалися після розриву хрестоподібних зв'язок коліна, а Зеверін Фройнд повернувся лише під кінець сезону. За їх відсутності місця в основі збірної зайняли недавні дублери - П'юс Пашке і Константін Шмід, які по ходу нинішнього сезону добилися дуже помітного прогресу.

Ця ситуація чимось нагадує те, що відбувалося з чоловічою збірною Росії з лижних гонок в олімпійському сезоні 2017/2018. Тоді допінгові справи вибили з гри всіх лідерів старого покоління російської збірної: Олександра Легкова, Іллю Чорноусова та інших. Через це у тренерського штабу просто виникла необхідність залучати на Кубок світу талановите молоде покоління на чолі з Олександром Большуновим, і, як бачимо, в довгостроковій перспективі ті проблеми лише пішли на користь російській команді.

У наступному сезону повернуться після травм Зігель і Веллінгер, і, здавалося б, саме час почати розмови про те, що в нинішньому сезоні була закладена база для домінування збірної Німеччини в найближчі роки. Однак, як тільки перспективи Бундестіму почали виглядати максимально райдужними, доля завдала команді ще один важкий удар. В останній день сезону, в кваліфікації в Тронхеймі, важко впав Штефан Ляйе.

Падіння Ляйе виглядало дуже схожим на фатальне падіння Давіда Зігеля в минулому сезоні в Закопане. Аналогічним виявився і діагноз: у Ляйе розрив хрестоподібної зв'язки коліна. Доля дуже жорстока до Штефана: нинішній сезон, особливо його друга половина, був найкращим у його кар'єрі. І на самому злеті доля завдає йому настільки важкого удару.

Ляйе вже переніс операцію і заявив, що націлений повернутися до домашнього чемпіонату світу 2021 року в Оберстдорфі. З огляду на те, що тому ж Зігелю для відновлення знадобилося більше року, такі плани Ляйе виглядають надмірно оптимістичними.

Якби не падіння в Тронхеймі, у Ляйе були б відмінні шанси виграти і загальний залік Raw Air. А так перемога в генеральній класифікації дісталася Камілу Стоху. Саме Каміл виграв останній особистий старт нинішнього сезону. Для поляка ця перемога стала 36-ю в кар'єрі на Кубку світу - за цим показником він зрівнявся з легендарним фіном Янне Ахоненом. А ось його партнер по команді, Давід Кубацкі, кінцівку сезону провів дуже слабко і поступився третім місцем в загальному заліку Рьою Кобаясі.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Доля повернула борг Кілде

Минулого тижня ми говорили про те, що скасування супергіганту в Квітф'єллі дуже різко знизило шанси на ВКГ Александера Омодта Кілде, і що представники швидкісних дисциплін знову опинилися в нерівних умовах з технарями. Однак доля віддала борг Кілде: з усім відомих причин фінальні старти сезону, технічні види в Краньській Горі, були скасовані, і Кубок дістався Кілде.

Сумарно в нинішньому сезоні були проведені 15 швидкісних стартів і 18 технічних (з урахуванням паралельних видів). Перекіс у бік технічних залишився, але волею долі він став менш помітним - і це відразу принесло ВКГ представнику швидкісних дисциплін. А цього не траплялося вже 10 років - з часів перемоги Карло Янки в 2010 році.


instagram.com/akilde

У жінок етап в шведському Оре також був скасований, тому Кубок світу завоювала Федеріка Бріньоне. Хоча у Петри Влхової залишалися шанси поборотися за трофей, і навіть Мікаела Шиффрін вже вийшла з трауру і планувала виступити в Оре. Звичайно, перемога Бріньоне в загальному заліку - це наслідок збігу багатьох обставин, проте якщо хтось і заслужив виграти трофей за відсутності Шиффрін, то це саме італійка. А Влхова може тільки кусати собі лікті і шукати відповіді на запитання - чому вона почала ходити швидкісні види тільки в другій половині сезону? Другого настільки реального шансу на ВКГ в її кар'єрі може вже й не бути.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Сван - наймолодша в історії володарка МКГ

У лижних гонках заключна частина сезону повинна була бути дуже насиченою: Спринт-тур в Квебеку і Міннеаполісі і фінал сезону в Кенморі. Довгий час ситуація навколо цих змагань була невизначеною. Спочатку в США прийняли рішення скасувати старт в Міннеаполісі, проте гонки в Канаді все ж планували провести.

Однак після цього своє слово сказали команди. Першою виступати в Канаді відмовилася збірна Норвегії, потім її підтримали Швеція і ряд інших збірних другого ешелону. Вже тоді стало очевидно, що проведення гонок в Квебеку і Кенморі не має ніякого сенсу зі спортивної точки зору, і незабаром рішення про скасування всіх стартів все-таки було прийнято.


instagram.com/linnsvahn

На відміну від гірських лиж, скасування практично не впливало на боротьбу за ВКГ: перевага Олександра Большунова і Терези Йохауг була величезною. А ось в жіночому спринтерському кубку все було дуже напружено. Йонна Сундлінг і Анамарія Лампіч мали реальні шанси відібрати лідерство у Лінн Сван: Сундлінг програвала всього 23 бали, а Лампіч - 37. Боротьба за МКГ в спринті обіцяла бути серйозною, проте в підсумку титул дістався Сван.

Таким чином, 20-річна шведка стала наймолодшою ​​володаркою Малого Кубку світу в історії. Феноменальні природні дані Сван очевидні: цілком можливо, в нинішньому сезоні на наших очах засяяла нова суперзірка лижних гонок, яка може перетворитися на домінуючу силу в жіночому спринті а-ля Йоханнес Клебо в чоловічому.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 жовтня 2024, 22:38 4

Форварда Ліверпуля жорстко розкритикували вболівальники після свіжої публікації в IG