Баварія затіяла революцію. Влітку мюнхенці кардинально змінять склад

Чемпіон Німеччини має намір розлучитися з рядом ветеранів, а потім попрацювати над підсиленням

В останні роки «Баварія» не особливо охоче змінювала склад. Клуб довгі роки продовжував робити ставку на Ар'єна Роббена та Франка Рібері, та й в цілому заслужені ветерани завжди мали більше ігрової практики, ніж їх молодші партнери. Але все йде до того, що влітку мюнхенці проведуть справжню кадрову революцію.

Вчора одне з провідних німецьких видань Bild розповіло про плани «Баварії» на найближче трансферне вікно. Виділимо з нього основні моменти, і оцінимо, які наслідки можуть бути у цих рішень.

Прощання з рядом ветеранів. Переговори про нові контракти Мюллера та Нойєра ніхто форсувати не буде

В першу чергу, мюнхенці хочуть позбутися досвідчених гравців, які з кожним роком регресують. Мова про Хаві Мартінеса, Тьяго Алькантару і Жерома Боатенга. По кожному з них «рекордмайстери» готові приймати пропозиції.

Повернути Мартінеса має намір його рідний «Атлетик», а по Боатенгу ще взимку переговори вів «Арсенал» і його продаж практично неминучий. По Алькантарі все трохи складніше. У вихованця «Барселони» ще є шанс довести свою профпридатність у другій половині сезону, та й якихось конкретних пропозицій щодо нього у клубу немає.

Загалом це все виглядає абсолютно логічною реакцією «Баварії» не надто вдалі виступи команди в поточному сезоні Бундесліги. Той же Боатенг привозить практично в кожному матчі, а 31-річний Хаві Мартінес просто не витримує конкуренції з молодшими колегами. До того ж всі ці гравці входять в топ-10 найбільш високооплачуваних в команді, а мюнхенцям необхідно розвантажити зарплатну відомість для нових підписань.

Що стосується контрактів Томаса Мюллера та Мануеля Нойєра, які закінчуються влітку 2021 року, то клуб не стане форсувати переговори. У «Баварії» багатьом дуже не сподобалася ситуація, коли Нойер відмовився поступитися частиною ігрового часу купленому у «Шальке» Александру Нюбелю. По Мюллеру буде прийматися рішення вже після завершення сезону. У клубі ніхто не виключає навіть продажу Томаса влітку.

Ймовірний продаж Алаби. Толіссо буде виставлений на трансфер

Але не тільки з ветеранами планує розлучатися «Баварія». Є ще два футболісти, відкритих для продажу.

Влітку 2017 року екс-хавбек «Ліона» Корентен Толіссо став найдорожчим гравцем в історії «Баварії» на той момент - 41,5 мільйона євро. Але за минулі два з половиною роки француз так і не виправдав вкладених інвестицій. Всьому виною постійні травми і висока конкуренція на позиції. У «Баварії» вважають, що Йозуа Кімміх і Леон Горецка виглядають в центрі впевненіше.


Твіттер Баварії. Давид Алаба

Також «Баварія» може солідно заробити, продавши Давида Алабу. Один з найкращих лівих захисників світу раніше був недоторканною фігурою, але зараз ситуація змінилася. Через травми Нікласа Зюле та Люки Ернандеса австрієць практично весь сезон проводить в центрі оборони, а його місце зліва зайняв 19-річний Альфонсо Девіс. І канадець настільки сильно вразив керівництво клубу та тренерський штаб, що вони готові тепер зробити на нього ставку.

Ще раніше Алаба заявляв, що колись хотів би спробувати свої сили в АПЛ. Тепер його бажання може збутися. «Баварія» не проти заробити на австрійцеві, а виручені гроші витратити на зміцнення центру оборони.

«Баварія» не стане викуповувати Філіпе Коутіньо

Зірковий бразилець так і не виправдав очікувань «Баварії». Справа в тому, що Коутіньо банально не підходить під футбол Ханса-Дітера Фліка, який вимагає від кожного гравця високо пресингувати і багато боротись в обороні. В даному компоненті екс-зірка «Ліверпуля» солідно поступається іншим півзахисникам «Баварії».


Твіттер Баварії

Цим і пояснюється той факт, що всі топ-матчі в сезоні Коутіньо починає на лавці запасних, а виходить на поле, в кращому випадку, на останні півгодини. У цьому сезоні на рахунку бразильця 6 голів та 6 асистів, при чому всі результативні дії припали на матчі проти команд, які знаходяться в нижній частині турнірної таблиці.

В орендній угоді з «Барселоною» прописана опція викупу аж в 120 мільйонів євро. Каталонці готові знизити суму до 80 мільйонів, але навіть стільки «Баварія» платити не готова.

На трансферному ринку буде робитися ставка на молодь. Вже є три пріоритетні цілі

У плані покупок «Баварія» серйозно налаштована на омолодження складу. У клубі вже окреслили три головні цілі на літо: 20-річний центрхав «Байєра» Кай Хаверц, 19-річний правий захисник «Аякса» Сержиньо Дест та центральний захисник «РБ Лейпциг» Дайо Упамекано .

Найбільші сумніви поки що викликає кандидатура Хаверца. «Баварія» вже дуже давно хоче переманити таланта леверкузенців, але її відлякує клаусула в 130 мільйонів євро. До того ж «рекордмайстери» розуміють, що вартість може ще зрости, якщо Кай вдало виступить на Євро-2020. Збити ціну буде вкрай важко, оскільки інтерес до Хаверца проявляє також і проявляє «Ліверпуль», який не робив великих покупок вже майже рік.

В даному питанні керівництво «Баварії» поки не прийшло до єдиної думки. Дехто вважає, що Хаверцу під силу окупити такі серйозні витрати, а інші впевнені, що не варто платити так багато за настільки молодого виконавця.

В особі Деста мюнхенці бачать варіант на перспективу. Якщо Алаба все ж таки буде проданий, американець завдяки своїй універсальності буде альтернативним варіантом на обидвох флангах оборони. Спортивний директор «Баварії» Хасан Саліхаміджич особисто переглядав Деста, і фулбек його не розчарував.


Твіттер Лейпцига. Дайо Упамекано - одна з головних трансферних цілей «Баварії».

Дайо Упамекано також вже давно знаходиться на радарі «Баварії», а його контракт з «биками» закінчується влітку 2021 року. Продовжувати чинну угоду француз не хоче, тому після завершення сезону «РБ Лейпциг» буде змушений його продати. Але тут мюнхенцям доведеться витримати конкуренцію з цілою низкою клубів з АПЛ. На користь «Баварії» говорить той факт, що сам Упамекано не проти залишитися в Німеччині.

Трансфер француза необхідний мюнхенцям, оскільки після продажу Боатенга «Баварія» залишиться лише з двома досвідченними номінальними центрбеками в складі.

Гравці академії повинні отримувати більше ігрового часу

Два роки тому «Баварія» відкрила новий навчальний центр, тому в клубі розраховують, що вкладені кошти повинні почати приносити плоди. Фактично, останніми випускниками академії, які пробилися в основу є Давид Алаба і Томас Мюллер. І це дуже сумно.

Зараз в молодіжній команді грає ряд дуже обдарованих футболістів. Мова про нападника Джошуа Зіркзеє, який забив два голи в Бундеслізі першими двома пострілами, центрхава з Нової Зеландії Сарпіта Сингха, вінгера Леона Даяку та центрального захисника Ларса-Лукаса Маї .

Генеральний директор клубу Карл-Хайнц Румменігге розраховує, що кожен з них буде отримувати більше ігрового часу в офіційних матчах.

Клуб і далі планує довіряти Фліку

Зміни тренера влітку в «Баварії» чекати не варто. Керівництву дуже подобається, в який футбол команда грає при чинному тренері, тому йому в кінці сезону буде запропонований новий контракт.


Твіттер Баварії. Томас Мюллер

Це здається правильним і виваженим рішенням. Флік дійсно сильно змінив гру «Баварії», яка стала компактніше оборонятися і краще використовувати свої козирі в атаці. Чого варте хоча б відродження Томаса Мюллера, який з 12 гольовими передачами зараз є найкращим асистентом ліги.

У клубі вважають, що у 54-річного фахівця є ДНК «Баварії», чого немає у будь-якого іншого вільного тренера.

Ілля КВІТКІН

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 травня 2024, 22:45 5

Наставник національної команди України посідає 19-те місце, лідер – Дідьє Дешам

Коментарі