Еліна Світоліна - у фіналі Підсумкового турніру WTA

Найкраща українська тенісистка вперше в сезоні зіграє в матчі за титул

Перша ракетка України Еліна Світоліна (№8 WTA) виграла півфінальний матч на Підсумковому турнірі WTA в Шеньчжені.
Чинна чемпіонка турніру здолала швейцарку Белінда Бенчіч (№7 WTA), яка знялася через травму в третьому сеті.
Шеньчжень. Півфінал
Еліна Світоліна (Україна) - Белінда Бенчіч (Швейцарія) - 5:7, 6:3, 4:1 (відмова)
Перший сет був схожий на попередні ігри Світоліної. Українка на рівних вела боротьбу проти суперниці, передбачити результат партії було проблематично. Бенчіч почала досить впевнено і красиво, але не ідеально. Світоліна діяла в більш притаманному їй захисному стилі, але чомусь помилялася частіше, ніж передбачалося. Спочатку рятували подачі на виліт, тільки в першому геймі їх було цілих три. Але коли справа доходила до другого м'яча - починалися неприємності.
Першою в рахунку повела швейцарка, реалізувавши свій перший же брейкпоінт в шостому геймі, на що відразу ж отримала зворотний брейк.
Під час першого сету, а згодом і всього матчу Бенчіч часто трималася за задню поверхню стегна. Після 11-го гейму вона викликала на корт фізіо і взяла медичний тайм-аут. Цілком можливо, що це була тактична хитрість. Як би там не було, але це принесло швейцарці результат. На прийомі Белінда зіграла дуже успішно, а Світоліна допустила ряд помилок. Особливо варто виділити невдале рішення на третьому сетболі біля сітки, налагодити цей компонент гри Еліні не вдається вже який рік.
На початку другого сету Світоліна відразу ж почала грати більш агресивно, особливо це відчувалося на прийомі. З другого м'яча відразу ж слідувала атака, це було необхідно, щоб змінити ситуацію на корті на свою користь. Швейцарка виявилася не готовою до різкої зміни вектора гри від суперниці і програла два гейми, хоча мала шанс зробити 1:1. Зайнявши лідируючу позицію, Еліна більше сконцентрувалася на своїх геймах, а на прийомі грала в менш енерговитратний теніс. У шостому геймі українка трохи провалилася і швейцарка отримала подвійний брейкпоінт. Але проблем вдалося уникнути, в цьому непогано допомогла подача.
Бенчіч все більше кульгала, знову зверталася за допомогою до фізіо і навіть апелювала до трибун, які не дуже хотіли її підтримувати. Доля сету вирішилася в дев'ятому геймі, де Бенчіч кілька разів грубо помилилася, а Еліна зіграла більш активно, ніж до цього.
Третій сет перетворився на справжню розправу. Світоліна дуже швидко повела з рахунком 3:0, і після ще двох зіграних геймів Бенчіч прийняла рішення знятися.
Окремо відзначимо 16 ейсів Еліни - це її найкращий показник в кар'єрі. Завдяки цьому співвідношення віннерсів / невимушених виглядає феноменально.
Це була четверта очна зустріч тенісисток, Еліна здобула другу перемогу. Також відзначимо, що це десятий поспіль виграний матч для українки на Підсумкових турнірах (2017 - 1, 2018 - 5, 2019 - 4).
У фіналі Світоліна зіграє проти Ешлі Барті (1).Д українки це буде перший в сезоні матч за титул.
Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі