Гвоздик і Бетербієв влаштують битву. Пора закривати давні питання

Лев Кравців вважає цей бій, можливо, головним у 2019 році

В ніч з 18-го на 19-те жовтня Олександр Гвоздик і Артур Бетербієв визначать лідера дивізіону.
Олександр Гвоздик і Артур Бетербієв стануть першими чемпіонами-напівтяжами, які зважилися на об'єднання. Дмитро Бівол і Сергій Ковальов - два інші чемпіони - доки лише розмовляють про це і загрозливо дивляться один на одного через екрани моніторів.
Частково цей бій - заслуга Боба Арума. Частково - самих бійців. Звичайно, організувати об'єднувальний поєдинок між своїми бійцями простіше, ніж домовлятися з кимось на стороні, але і тут треба проявити себе, в першу чергу, як організатор боїв, а не бізнесмен, щоб свідомо втратити актив у вигляді одного з чемпіонів.
За словами Гвоздика, вони з Тедді Атласом думали недовго. Пропозиція поступила, тренер дав згоду, почали підготовку. Схоже, що і з того боку справи йшли так само. Попри те, що чемпіони в цій категорії всі, як на підбір, питань до обох все ще більш ніж достатньо. Особливо, до росіянина.
Цей бій - матч-реванш за поєдинок в аматорах?
Частково можна сказати і так. Гвоздик згадував той поєдинок, розповідаючи, що на бій, виявляється, вийшов зі вже зламаним носом і після кровотечі, що відкрилася, був знятий. А після додав: «Звичайно, я хотів би взяти реванш за ту поразку».

Бетербієв згадує той поєдинок важко. Воно і нехитро - Гвоздик тоді лише починав свій шлях серед найсильніших любителів, в той час, як Артур був вже визнаним майстром. Росіянин навіть не пам'ятає, що сталося в тому поєдинку: «Здається, його кут відмовився від продовження бою. Зараз це вже не має значення, з того часу ми сильно змінилися».

Зауваження справедливе. З того часу росіянин встиг і завоювати багато чого на любительському рингу, і двічі оступитися з Усиком. Потім перейти в профі, підписатися в канадську промоутерську компанію, вимикати там не найсильніших опонентів, але отримати і використати титульний шанс вже під патронатом Top Rank.

Гвоздик досить спірно програв півфінал Олімпіади, розібрав усіх у напівпрофесійній лізі WSB, вимкнув велику частину суперників у професіоналах, скинув з трону Адоніса Стівенсона і став повноправним чемпіоном WBC.

За бажанням до Гвоздика можна підступитися. Багато хто говорить про рівень опозиції, хоча вона була явно сильніша, ніж у Артура, і про те, що Стівенсон був вже старий і «не той». Тому поєдинок проти майстра тиску і постійних атак Бетербієва називається головним тестом у кар'єрі Олександра. Можливо воно і так, побачимо вранці 19 жовтня, але питань до росіянина більше.

Наприклад, що з рівнем опозиції? Габріель Кампільо і Каллум Джонсон - все ще найгучніші імена в списку Артура. При цьому, іспанець у момент бою був давно не на високому рівні, а британець має більш-менш гучне ім'я лише через те, що у нього всього одна поразка. Так, у Бетербієва стовідсоткова статистика за нокаутами - усі чотирнадцять його суперників закінчили бій на канвасі, але з підвищенням рівня опозиції збільшувалася і кількість раундів, що витрачається на них. А після одного з розмінів з тим же Джонсоном, росіянин відправився в нокдаун.

Гвоздик - фаворит?

Трохи, але все ж, так. Стиль Артура виглядає як той, який Олександр повинен вирішувати. Це не проста задачка, типу Дуду Нгумбу, який став пропускати і швидко послався на травму ноги. Тут доведеться попітніти, але якщо стиль Гвоздика чудово підходить до стилю Бетербієва, то росіянину треба буде дивувати.

Де дивитися онлайн бій Олександр Гвоздик - Артур Бетербієв

Останнім часом Артур багато пропускає непотрібних ударів, вплутується в рубку, розраховуючи лише на свій страшний удар, і створює враження бійця, який не вміє боксувати. Хороший, міцний ломовик з важким ударом, постійним тиском і планом дістати. А що, коли дістати не вийде?

Знову ж таки, не хочеться говорити про те, що Гвоздик однозначно і безповоротно виграє, побивши росіянина. Це важкий тест для обох, просто не треба вражатися однією лише статистикою нокаутів - вона не завжди є правдивою. Бетербієв може дістати українця і завершити поєдинок достроково - це однозначно. Просто для того, щоб донести удар до суперника йому, швидше за все, буде недостатньо одного лише тиску і великої кількості ударів.

Цей бій - перший крок на шляху до абсолютного чемпіонства?

Боб Арум сказав, що переможцю поєдинку вони, швидше за все, організують об'єднання в найближчий, з можливого, час. У ідеалі, воно так і виглядає - Гвоздик об'єднується з Бетербієвим, Бівол з Ковальовим, а переможці пар б'ються за усі пояси. Така собі Суперсерія без кубку Мухаммеда Алі.

ВІДЕО. Як Усик двічі перебоксував Бетербієва

Так-то воно звучить добре, але тут з'являється Сауль Альварес, який збирається перемагати Ковальова, ставати чемпіоном, але, швидше за все, у вазі не залишиться. Цей їхній бій більше для історії того, що Сауль - не дута фігура і може ходити по категоріях, перемагаючи одного за іншим. Історія цікава, але при перемозі Альвареса і у разі його відходу назад до себе у вагу, пояс залишиться вакантним, а це означає одно з двох :

- або переговори з об'єднання затягнуться через з'ясування того, хто буде чемпіоном;

- або той, хто вже має два пояси, попросить організацію відразу вступити у боротьбу за їхній пояс, за аналогією з Ломаченком.

Зараз, звичайно, це усе вилами по воді. Щоб на щось розраховувати, нам треба спочатку отримати об'єднаного чемпіона в потенційному бою року. Гвоздик і Бетербієв нам можуть його подарувати. Для цього точно є все: нокаутуючий удар в обох, зіткнення тактик і технік, різні стилі та історія протистояння.

Top Rank слабко розкручує такий мегафайт, тому що в ньому беруть участь росіянин і українець, а не мексиканець і американець, та якість боксу від цього не лише не постраждає, але, швидше за все, буде навіть крутішою. Залишається тільки трохи почекати.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 18:11 17

Наставник оцінив гру досвідченого футболіста

Коментарі